13 Haziran 2016 Pazartesi

ŞAMPİYON FENERBAHÇE

Basketbol Süper Ligi Play-Off final serisi altıncı maçında sahasında Anadolu Efes'i konuk eden Fenerbahçe sahadan 91-70 galip ayrılarak seride durumu 4-2'ye getirdi ve 2015-2016 basketbol sezonunun şampiyonu oldu. Maçın ilk çeyreğinde yakaladığı üstünlüğü maç sonuna kadar sürdüren ve farkı giderek açan Fenerbahçe bu galibiyetle taraftarı önünde şampiyonluk kupasını kaldırarak tarihinde yedinci kez bu başarıyı yakalamış oldu. Sarı lacivertliler son olarak 2013-2014 sezonunda bu başarıyı elde etmiş, geçen sezon ise yarı finalde son şampiyon Pınar Karşıyaka'ya 1-3 ile elenmişlerdi. 


Karşılaşmaya hızlı ve seri hücumlarla başlayan Anadolu Efes, hücumda Fenerbahçe'nin şutlarının girmemesinin de etkisiyle ilk 3 dakikayı 4-7 önde geçti. İki takım da bir an önce sayı bulma amaçlı hücumları hızlı kullanıp çabuk şut denerken, düşük şut yüzdeleri hızlı basketbola rağmen ilk 5 dakika sonunda skoru 10-9'da tuttu. Televizyon molasından daha sert bir savunma ve yükselen bir hücum yüzdesiyle dönen Fenerbahçe 2 dakika içinde skoru 16-9'a getirirken, Ahmet Çakı'nın ikinci beşini sahaya sürmesi de Anadolu Efes'in durgunluğuna çözüm olmadı. Cedi Osman'ın üçlüğü Efes'e nefes aldırırken çeyrek bitiminde Bogdanovic'in üçlüğü çeyrek skorunu belirledi: 24-14. İlk çeyreğe serinin beşinci maçında olduğu gibi iyi başlayan Efes'in aynı bir önceki maç gibi Heurtel'in sinirlenip kenara gelmesi sonrası skor kontrolünü Fenerbahçe'ye verdiği dikkati çekti. 

İkinci çeyreğe Heurtel ve Diebler'dan gelen 5 sayıyla başlayan Anadolu Efes 1 dakika geçmeden Obradovic'e molayı aldırdı. Mola sonrası toparlanan Fenerbahçe 4 kısa ile oynayan Anadolu Efes'e 12-0'lık bir seriyle cevap verince devrenin bitimine 6.5 dakika kala skor 36-19 oldu. Bu süreçte Fenerbahçe'nin sertliğine görece daha fazla izin verilmesi Anadolu Efes bench'inde tepkiye yol açarken, lacivert beyazlı oyuncularda gerginlik ve oyun disiplininden kopma baş göstermeye başladı. Devrenin sonlarına doğru artan faul düdükleri, çalınan ve çalınmayan fauller basketbolun kalitesine de olumsuz etki yaparken, Fenerbahçe yakaladığı farkı korumaya devam ederek ilk devreyi 52-32 önde tamamladı. İlk yarıda Fenerbahçe'nin pota altındaki hakimiyeti dikkat çekerken, sarı lacivertliler rakibine ribauntlarda 24-13, asistlerde 11-6 üstünlük sağladılar. Fenerbahçe faul çizgisine de 16 kez gelip 13 isabet buldu; Anadolu Efes ise çizgiden 9/9 ile isabet kaydetti.


Soyunma odası dönüşü Sloukas ve Dixon'un sayılarıyla 6-0'lık bir seri yakalayan Fenerbahçe 2 dakika içinde farkı 26 sayıya çıkardı. Açılan fark Anadolu Efes'li oyuncuları ekstra katkılar yapmaya zorlarken, bu zorlamalar oyun disiplininden kopmaların başlamasına neden oldu. Boş dönülen hücumlar Anadolu Efes'te savunma sertliğinin de azalmasına neden olmaya başlayınca daha rahat hücum etmeye başlayan ve Anadolu Efes'in geri dönmemesini hızlı hücumlarla cezalandıran Fenerbahçe farkı giderek açmaya başladı. Dixon'un Heurtel'in elinden adeta çekip aldığı toplar ve ardından gelen fast-break'ler taraftarı da coştururken, çeyreğin bitimine 1.5 dakika kala skor 76-37 oldu. Çeyrek Diebler'ın üçlüğüyle 78-43 sona erirken, son 10 dakikaya girilirken Fenerbahçe'de 5 oyuncu çift hanelere ulaşmış; Anadolu Efes'te ise en skorer isim 9 sayı ile Jon Diebler'dı. 

Final çeyreğine çok rahat giren Fenerbahçe çeyreğe sayı atamadan potasında gördüğü 5 üçlükle başladı. 0-20'lik bir seri yakalayan Anadolu Efes Cedi, Diebler ve Doğuş'un üçlükleri sonrası 6.5 dakika kala farkı 20 sayıya indirse de, verdikleri mücadele farkı daha aşağı çekmeye yetmedi. Kalan sürede fark 20 civarında seyrederken, fazla süre almayan gençlerin dakika bulduğu son anlarda gelen karşılıklı sayılara skoru 91-70 Fenerbahçe lehine belirledi ve sarı lacivertliler böylece seride durumu 4-2'ye getirerek 2015-16 Türkiye şampiyonluğunu elde ettiler. 

Fenerbahçe'de Luigi Datome 20 sayı - 5 ribaunt, Bogdan Bogdanovic 16 sayı - 7 ribaunt, Ekpe Udoh 13 sayı - 10 ribaunt - 6 asist - 2 blok, Jan Vesely 12 sayı - 4 ribaunt - 2 blok, Kostas Sloukas 11 sayı - 5 asist ve Bobby Dixon 10 sayı - 5 top çalma ile çift haneye ulaşan isimler olurlarken, Anadolu Efes'te Jon Diebler 18 (5 üçlük), Cedi Osman ise 14 sayı (4/5 üçlük) kaydettiler. 

3 yorum:

  1. Final serisi MVP'si Gigi Datome oluyor

    YanıtlaSil
  2. Barış Hersek bu kupayla birlikte Beşiktaş, Pınar Karşıyaka ve Fenerbahçe ile şampiyon olarak Yusuf Erboy'dan sonra 3 ayrı takımda şampiyonluk yaşayan ikinci isim olmuştur. İşin ilginç yanı bu üç şampiyonluk da Anadolu Efes'e karşı kazanılmıştır.

    YanıtlaSil
  3. Dixon reisin iki sene üstüste Heurtel'e üstünlüğüdür bu şampiyonluk

    YanıtlaSil