3 Haziran 2016 Cuma

Dev finalde Fenerbahçe 1-0 öne geçti

Türkiye Erkekler Basketbol Süper Ligi Play-Off Final serisi bugün Abdi İpekçi salonunda start aldı. Normal sezonu lider bitiren Anadolu Efes'in takipçisi Fenerbahçe'yi konuk ettiği zorlu maç, oldukça çekişmeli ve heyecanlı bir mücadeleye sahne olurken, sahadan 85-87 galip ayrılan Fenerbahçe seride 1-0 öne geçti. Maçın üç çeyreğini geride götüren sarı lacivertliler, üçüncü çeyreğin sonundan itibaren oyunun kontrolünü eline geçirip zorlu karşılaşmayı kazanırlarken, final serisinde saha avantajını da ellerine geçirmiş oldular.  


Karşılaşmaya sert savunma ile başlayan Anadolu Efes, Dixon'u Doğuş ile yıpratarak Fenerbahçe'nin rahat oyun kurmasına engel oldu. Heurtel ve Saric ile yüzdeli hücumlar yapan Efes, oyunun ofansif tarafında da sıkıntı yaşamazken, son 2.5 dakikaya girilirken 21-13 ev sahibi takım üstünlüğü vardı. Bu süre zarfında Fenerbahçe'nin tüm sayıları Kalinic-Dixon ikilisinden gelirken, Efes'te ise 6 oyuncu sayı bulmuştu. Kalan sürede gelen karşılıklı sayılarla Anadolu Efes ilk çeyreği 23-18 önde kapatırken, çeyreğin dikkat çekici noktası tribünlerde üstün olan Fenerbahçeli taraftarlar için henüz ilk 10 dakikada iki anons yapılmasıydı. Anadolu Efes ikinci çeyreğe de inanılmaz bir savunma gayretiyle başladı. Fenerbahçe hücumlarında neredeyse her topa el uzatan ve sarı lacivertlilerin çemberi görmesine izin vermeyen Efes savunması, ard arda gelen Fenerbahçe top kayıpları sonrası Obradovic'i molaya zorladı. Bu çeyrekte Granger, Efes hücumlarında sayı ve asistleriyle etkili olurken, switch'ler sonrası savunmak zorunda kaldığı Datome de içeriyi fazla zorlamayınca boy dezavantajına rağmen bu eşleşmeyi avantaja çevirmesini bildi. İlk yarının büyük bölümü 5-10 sayı arasında Efes üstünlüğüyle geçerken son saniyede Datome'den gelen tip çeyrek sonuna girerken Fenerbahçe'nin farkı 5 sayıya indirmesini sağladı: 40-35. İlk yarıda sert savunmaların etkisiyle iki takım da çok sayıda top kaybı yaparken (A.Efes: 7 - Fenerbahçe: 9) Efes'ten Derrick Brown ve Fenerbahçe'den de Bogdan Bogdanovic 3'er faule ulaştılar. Efes'in 9 hücum ribaundu ise aradaki farkın belki de ana sebebiydi.


Soyunma odası dönüşünde ilk yarıda kaldığı yerden devam eden Anadolu Efes savunması karşısında iki top kaybı yapan Fenerbahçe, kendi savunmasını da rakibine uydurunca çeyreğin ilk üç dakikasında iki takım da sayı bulamadı. Cedi Osman'ın turnikesiyle gelen ilk sayı ardından momentumu yakalayan Anadolu Efes Udoh'un sayılarına Doğuş ve Cedi ile karşılık vererek çeyreğin ilk 5 dakikasını 12 sayı önde tamamladı: 52-40. Obradovic'in molası sonrası Efes'in hücumunu bozan Fenerbahçe, savunmanın ateşlediği hücumlarla 0-9'luk bir seri yakaladı. Kalan sürede Vesely ve Dixon ile sayılar bulmaya devam eden Fenerbahçe serisini 5-18'e çıkararak çeyreğin sonuna gelindiğinde 57-58 ile öne geçti. Final çeyreği karşılıklı sayılarla başladı. Her hücumda üstünlük el değiştirirken, çeyreğin ortalarına doğru faul problemi baş gösteren Efes'in sertliği bir seviye düşünce Fenerbahçe yavaş yavaş üstünlüğü eline geçirmeye başladı. Bitime 3 dakika kala 72-78 ile farkı 6 sayıya çıkaran sarı lacivertliler son dakikaya da 79-82 önde girdi. Son dakikada önce Fenerbahçe 8 saniyede yarı sahayı geçemezken, akabinde Anadolu Efes topu kenardan çıkarırken hata yaptı. 25 saniye kala benzer bir hatayı Fenerbahçe de yapınca Efes hücum şansını ele geçirdi. Kalan sürede karşılıklı taktik faulleri iyi değerlendiren Fenerbahçe sahadan 85-87 galip ayrılarak final serisinde 1-0'lık üstünlüğü ve saha avantajını eline geçirdi. 

Fenerbahçe'de Ekpe Udoh 18 sayı - 6 ribaunt - 4 blok ile Fenerbahçe'nin en etkili ismi olurken, Bobby Dixon 17 sayı - 3 asist - 3 top çalma, Jan Vesely 12 sayı - 5 ribaunt, Melih Mahmutoğlu 12 sayı ve Luigi Datome de 11 sayı - 10 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Anadolu Efes'te ise Thomas Heurtel 23 sayı - 3 asist, Bryant Dunston 16 sayı - 11 ribaunt, Dario Saric 14 sayı - 4 ribaunt ve Jayson Granger da 15 sayı - 4 asist ile mücadele ettiler. 

0 comments:

Yorum Gönder