29 Kasım 2018 Perşembe

12 Dev Adam İspanya'dan rövanşı aldı

World Cup 2019 European Qualifiers I Grubu maçında Ankara'da İspanya'yı konuk eden Basketbol Milli Takımımız, birçok eksikle çıktığı maçı 71-67 kazanıp hem grupta liderliğe yükseldi, hem de geçtiğimiz yaz evimizdeki Eurobasket'te Son 16 maçında bizi yenip eleyen İspanya'dan rövanşı almış oldu. Maçın büyük bölümünde de skor üstünlüğünü elinde bulunduran milliler, ilk yarısını 36-34 önde tamamladığı maçı kazanarak grupta 9. maçında 7. galibiyetini elde edip grup liderliğine yükselirken, Dünya Kupası biletini de büyük ölçüde garantilemiş oldu. 

WCQ2019 Europe | Türkiye - İspanya

Karşılaşmaya Milli Takımda ilk beş olarak beraber görmeye alışkın olmadığımız Doğuş Balbay, Buğrahan Tuncer, Metecan Birsel, Berkan Durmaz ve Semih Erden beşiyle başlayan 12 Dev Adam topu neredeyse her hücumda boyalı bölgeye indirip pota altında Semih ile etkili olmaya çalıştı. Savunmada verdiğimiz hücum ribauntları İspanya'ya ikinci hücum şansları verirken, İspanya'nın boş dış şutlarda düşük yüzdeyle oynaması maçın dengede kalmasını sağladı ve ilk çeyrek 15-15 eşitlikle sonuçlandı. 

İkinci çeyreğe Sinan ve Semih'le pota altını zorlayıp sayılar bularak başlayan millilerimiz, Buğrahan ve Tolga'dan gelen üçlük isabetlerle birlikte ilk 5 dakikayı 25-21 önde geçti. İspanyolların hücumlarda potaya yakın mesafeli şutlardansa üç sayı çizgisi dışından sayı bulmayı tercih etmesi onların ritm bulmasına engel olurken, Beiran'ın iki hücum üst üste 24 saniye kornasıyla birlikte kaydettiği iki üçlük ve Brizuela'nın yüzdeli dış şutları konuk ekibin oyundan kopmamasını sağladı. Son dakika içinde skorun dengeye gelmesine engel olamasak da, son hücumda Berkan'ın Semih'e yaptığı güzel asist sonrası soyunma odasına 36-34 önde giden taraf Türkiye oldu. 

Soyunma odası dönüşü hücumda topu daha iyi dolaştırmaya ve paylaşmaya başlayan 12 Dev Adam, pota altında Semih'in etkinliği, Metecan ve Doğuş'un pota altına penetreleriyle skor üretmekte zorluk çekmezken, savunmada da çıtayı bir seviye artırıp Vazquez'in yüksek posttan kaydettiği sayılar dışında İspanya hücumlarını kilitlemeyi başardı. Bu çeyrekte aynı İspanya'nın ilk yarıda yaptığı gibi hücum ribauntlarında etkili olup ikinci şans sayıları yakalayan Milli Takım Tolga ve Sinan'dan gelen basketlerle son 10 dakikaya 56-48'lik üstünlükle girdi. 

Final periyoduna alan savunma yaparak başlayan İspanya'ya karşı sayı bulmakta zorlanan milliler, savunmada da konsantrasyonu birkaç dakikalığına kaybedince fark 3 dakika içinde 1 sayıya indi: 57-56. Doğuş Balbay'ın bu dakikada yaptığı bir blok, ardından gelen üçlük ve 2/2 serbest atışı millilerimizin hücumda tıkandığı anlarda rahat bir nefes almamızı sağlarken, son 3 dakikaya 62-58'lik üstünlükle girdik. İspanyolların son iki dakika içinde ikili oyunları başarıyla oynaması, onların ya faul atışlarından ya da kolay turnikelerden sayı bulmalarını sağlarken son dakikaya girerken dengelenen skoru bozan isim 31 saniye kala pota altından zor bir atışı sayıyı çeviren Semih Erden oldu: 69-67. Son savunmada Bahçeşehir'li Colom'u çok iyi savunan milliler, Tolga'yla faul çizgisinden 2/2 yapıp sahadan 71-67 galip ayrılarak İspanya'dan Eurobasket 2018'in rövanşını alıp, World Cup 2019 Avrupa Elemeleri'nde grup liderliğine yükseldi ve Dünya Kupası biletini büyük ölçüde garantiledi. 

12 Dev Adam'da Semih Erden 16 sayı - 14 ribaunt - 2 blokla galibiyette önemli rol oynarken, Doğuş Balbay'ın 12 sayı - 5 asist - 4 ribaunt - 2 top çalma - 1 blokluk istatistikleri ve enerjisi, Metecan Birsen'in 12 sayı - 5 ribaundu, Buğrahan Tuncer'in özellikle ilk yarıdaki skorer oyunuyla 11 sayı - 8 asitlik performansı, Tolga Geçim'in 10 sayı - 4 ribaundu ve Sinan Güler'in kritik anlardaki üçlükleriyle kaydettiği 8 sayı galibiyete uzanan yoldaki diğer kilit istatistiklerdi. 

3 yorum:

  1. ikinci çeyrekte sinanın oyunu gerçekten muazzamdı. yine bu maçta semih baya güzel oynadı baya bir sayı kazandı verimliydi keşke hep böyle oynasak.

    YanıtlaSil
  2. Ahmet Gündoğdu29 Kasım 2018 21:24

    Semih muazzam oynadı; ama maçın en kritik anı İspanya'nın hücumumuzu kilitlediği anda Doğuş'un blok ve sayılarıyla yaptığı ekstra katkıydı. Eskiden hücumda bizi eksik oynatan Doğuş zamanla birlikte çok farklı bir role büründü milli takımda

    YanıtlaSil
  3. basketbol tribünleri en fazla dolduran sporlardan birisi. Isparta da yaşıyorum ve burada salon sporları içesinde en aktif olan spor basketbol. Ülkemizin futboldan daha fazla yatırım yapması gereken spor da basketbol bence. maliyeti de futbol gibi bir spora göre daha düşük. Futbolda ülkemizin bir geleceği olduğuna inanmıyorum.

    YanıtlaSil