7 Ocak 2017 Cumartesi

Kaf Kaf günü kurtardı ama...

Basketbol Süper Ligi 14. hafta maçında Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu'nda düşmeme mücadelesi veren Best Balıkesir'i konuk eden Pınar Karşıyaka, rakibini 80-69 yenerek bu sezon ligdeki 8. galibiyetini elde etti. Galatasaray Odeabank'a karşı oynadığı maçta alınan ceza nedeniyle boş tribünler önünde oynanan maçın büyük bölümünde üstünlüğü kurmakta zorlanan Kaf Kaf, son çeyrekte gerektiği kadar oynayıp Ponitka'nın çabalarıyla günü kurtaracak skoru elde etti ve sahadan galip ayrıldı. 


Pınar Karşıyaka'da coach Nenad Markovic maç boyunca dar bir rotasyonla mücadele etmeyi tercih ederken, Soner Şentürk'ün 2 dakika süre aldığını saymazsak, sadece 7 oyuncusunu kullandı. Özellikle maç başında başladığı beşi fazla bozmak istemeyen Boşnak çalıştırıcı, benchteki gençleri kullanmayı ise hiç düşünmedi. Maça Brown'un sayılarıyla hızlı başlayan ve 8-0'lık üstünlüğü yakalayan; fakat sonrasında basit hatalar yapıp rakibinin geri dönmesine engel olamayan Pınar Karşıyaka ilk çeyreği 19-14 önde kapatsa da, devre sonuna geldiğimizde 36-39 gerideydi. Markovic ilk devrede Summers'ın faul problemi nedeniyle kısa bir süre Petway ve kısa rotasyonunda da Muhammed'i benchten oyuna sokarken, ilk birkaç dakikadaki yüksek dış şut yüzdesi ilerleyen dakikalarda düşünce, Best Balıkesir'in ribauntlardaki etkinliği konuk ekibe skorda üstünlüğü getirdi. Dakikalar ilerledikçe sertliği artan Best Balıkesir savunmasına karşı alternatif set bulmakta zorlanan Kaf Kaf, topu pota altına da indiremeyince soyunma odasına geride gitmekten kurtulamadı. 1.5 ay önceki İstanbul Büyükşehir Belediye maçı sonrası Nenad Markovic'in Karşıyaka'sı ile yaptığım yorumlar aklıma geldiğinde yeşil kırmızılılarda geçen sürede Dillard - Green değişikliği dışında iyiye giden çok da fazla bir gelişme olmadığını ve ilk yarı itibariyle Markovic'in bu gidişatı halen uzaktan izlediğini gördüm. Özellikle bir mola sırasında Markovic'in 45 saniye takımı fırçalayıp, kalan 15 saniyede de taktik tahtasına bir yarım daire çizip takımı sahaya göndermesi kenarda gelen müdahalelerin verimliliğini gözler önüne serdi. 


Üçüncü çeyreğe konuk ekip etkili başlarken, fazla atletik ve hızlı olmamalarına rağmen pota altında Karşıyaka uzunlarına karşı etkili oldular. Özellikle Golubovic'in Owens'a üstünlük sağlaması Markovic'in Petway'i oyuna sokmasına neden oldu. Pınar Karşıyaka Polonyalı guardı Ponitka ile biraz kıpırdanırken, iki takım da basit hatalarla oyunun kontrolünü eline alma şanslarını teptiler. Karşıyaka'da hücum çeşitliliğinin az olması sorunu Best Balıkesir'in yaptığı basit fauller sonrası gelen serbest atışlarla çözülürken, son dakika içinde Muhammed'ten gelen üç sayılık isabet son 10 dakikaya girerken yeşil kırmızılıları öne taşıdı: 56-53. Final periyoduna Muhammed'in üçlüğü ve Summers'ın sayısıyla giren Karşıyaka 61-53 öne geçti. Önce Hakan Demir, ardından da Summers'a çalınan teknik fauller ve sonrasındaki düşük yüzdeli hücumlar skorda kısırlığa neden olurken, yeşil kırmızılılar da birçok kez maçı koparma şansını tepti. Boş hücumlar sonrası Best Balıkesir'in direncinin düşmesi, maç boyunca Karşıyaka'nın en diri kalan ismi Ponitka'nın da son dakikalarda takımı ayakta tutması sonrası farkı açan Kaf Kaf sahadan 80-69 üstün ayılarak rakibini Balıkesir'e eli boş göndermiş oldu. 

Pınar Karşıyaka'da Mateusz Ponitka 19 sayı - 9 ribaunt - 2 asist - 2 top çalma ile en etkili isim olurken, Michael Green 11'i serbest atıştan 15 sayı - 9 asist - 5 top çalma, Dajuan Summers 12 sayı - 3 ribaunt - 3 top çalma ve Josh Owens da 11 sayı - 8 ribaunt ile galibiyete katkıda bulunan isimler oldular. Kaf Kaf'ta bu isimler yanında Petway'in tamamı maçın koptuğu son çeyrekte gelen 8 sayısı istatistik anlamında kabul edilebilir olsa da, pota altındaki performansı bugünkü dar rotasyonda Egemen Güven'in neden yer almadığı sorularını akıllara getirirken, yine altyapı milli takımlarımızda forma giyen Alp Karahan ve Görkem Doğan da yine forma şansı bulamadılar. Avtodor maçında omzundaki sakatlığı riske atılmaması adına dinlendirilen Egemen için bu maç iyi bir geri dönüş maçı olabilecekken, özellikle savunmada artık maç konsantrasyonu iyice düştüğü göze çarpan Petway yerine kısa bir süre olsa bile Görkem'i değerlendirmek de bir alternatif olabilirdi. Ligden düşmeme mücadelesi veren bir rakibe karşı bile 7 kişilik bir rotasyonla mücadele eden ve gençlerin süre alabileceği bir maçı harcamış olan coach Nenad Markovic'in bu yaklaşımı ise inişli çıkışlı bir performans sergileyen takıma olan güven seviyesi hakkında akıllarda sorulara yol açtı. 

2 yorum: