8 Ocak 2017 Pazar

Heurtel basketbol oynamak isteyince

Basketbol Süper Ligi'nin 14. haftasında Abdi İpekçi Spor Salonu'nda karşı karşıya gelen Anadolu Efes ve Galatasaray Odeabank'ın mücadelesi büyük bir çekişmeye sahne oldu. İki takım arasında oyunun kontrolünün birkaç kez el değiştirdiği maçın sonlarında daha etkili oynayan Anadolu Efes sahadan 80-77 galip ayrıldı ve 14. maçta 12. galibiyetini elde etti. Karşılaşmanın ilk yarısını 28-40 geride tamamlayan lacivert beyazlılar, üçüncü çeyreğin ikinci yarısında Thomas Heurtel'in performansıyla momentumu kendi lehine çevirdi ve çok değerli bir galibiyet elde etti. Galatasaray Odeabank ise 10 sayı geriden gelip çift haneli farklarla öne geçtiği maçın ikinci yarısında üstünlüğünü koruyamayarak bu sezonki 6. yenilgisini almış oldu. 


Maça iyi başlayan taraf  Paul ve Brown'un sayılarıyla gelen 10-0'lık bir seriyle Anadolu Efes oldu. Galatasaray'da kötü başlangıç sonrası başlar öne eğilmeye, basketbolseverler de Anadolu Efes'in rahat bir galibiyet alacağını düşünmeye başlarken sarı kırmızılılarda pes etmeyen isim Sinan Güler oldu. Bir önceki yazımda belirttiğim gibi Sinan'ın direnci, Pleiss'in oyuna girip pota altında etkili olması ve Fitipaldo'nun da geldiğinden beri ilk kez insiyatif almaya başlamasıyla oyunun gidişatını değiştiren Galatasaray önce farkı kapattı, son hücumda da çalınan sportmenlik dışı faul sonrası çeyreği 16-17 önde tamamladı. İlk çeyrekte bitime 2.5 dakika kala Heurtel - Thomas ikilisinin oyuna girmesi sonrası Anadolu Efes'in savunma konsantrasyonunun düşmesi ardından gelen 2-8'lik bir seri Galatasaray'ı öne taşırken, Heurtel'in çeyrek sonunda henüz faul hakkı varken yaptığı sportmenlik dışı faul ilk devrede mental olarak sahada olmadığının kanıtıydı. 


İkinci çeyrekte Sinan ve Pleiss'in sayılarıyla farkı açmaya başlayan Galatasaray beş dakikada 2-15'lik bir çeyrek skoru yakalayarak skoru 18-32'ye getirdi. Anadolu Efes'te Thomas'ın dengesiz şutları yanında takım olarak hem hücum hem de savunmadaki isteksizlik göze çarparken, yapılan iyi başlangıç sonrası geriye düşmenin verdiği şaşkınlık çembere değmeyen şutlarla kendini gösteriyordu. Bu dakikalarda Efes'in hücumdaki durgunluğuna son veren isim beklenmedik şekilde Doğuş Balbay olurken, kapılan toplarla gelen bu sayılar, iyi hücumun iyi savunma yoluyla da yapılabileceğini birçok kez dile getiren Aydın Örs mantalitesini bir kez daha doğrulamış oldu. Bu arada air-ball olarak kaçırdığı ilk üç sayı denemesi sonrası ağır şekilde eleştirilen Doğuş'un Anadolu Efes'e nefes aldıran sayıları atması da bir diğer dikkat çekici noktaydı. Çeyreğin ikinci kısmı karşılıklı basketlerle geçerken, soyunma odasına gidildiğinde Galatasaray Odeabank'ın 28-40'lık bir üstünlüğü vardı. 

İkinci devre de karşılıklı sayılarla başlarken Anadolu Efes'te Dunston'dan gelen sayılara Fitipaldo ve Pleiss ile cevap veren Galatasaray ilk 3 dakikayı 32-47 önde geçti. Maçın ilk 25 dakikalık bölümünü 0 sayı - 0 asist - 0 ribaunt ile tamamlayan Thomas Heurtel çeyreğin ortalarında Brandon Paul'un yerini alırken, görüldü ki bu kez kafasında basketbol oynamak vardı. İlk basketini maçın 26. dakikasında üç sayılık isabet olarak bulan Fransız guard, 3.5 dakika içinde Anadolu Efes'in kaydettiği 16 sayının 14'ünü kaydederek çeyreğin bitimine 1 dakika kala takımını 53-52 öne geçirdi. Bu dakikalarda Galatasaray'da rotasyonun tercih edilmemesi kaynaklı yorgunluk baş göstermeye başlarken, hücumda geldiğinden beri en başarılı basketbolunu oynayan Fitipaldo'nun savunmadaki zaafları ve sertlik seviyesinin düşüklüğü dikkat çekti. 

Heurtel'in kazandırdığı momentumla geriden gelip skor üstünlüğünü elde eden ve son 10 dakikaya 56-54 önde giren Anadolu Efes, çeyrek başında Sinan'ın üçlüğüne engel olamazken, pota altında da Brown - Thomas ikilisinin yumuşak savunması sonrası Pleiss'i durduramadı ve oyuna tekrar denge geldi. Final periyodunun son 5 dakikasına Cedi'nin basketi sonrası 65-65 eşitlikle girilirken, hücumda Brandon Paul ile gelen ard arda sayılar, savunmada Cedi'nin gayretleri sonrası Anadolu Efes çeyrek başında pota altında yaşanan krizden de kurtuldu ve son anlarda Galatasaray'daki yorgunluktan da faydalanıp sahadan 80-77 galip ayrıldı. Anadolu Efes'te Brandon Paul 18 sayı - 4 ribaunt, Thomas Heurtel 16 sayı, Cedi Osman da 14 sayı - 3 ribaunt - 2 top çalma ve Micov'a çok kritik yerde yaptığı 1 blok ile galibiyette önemli rol oynarlarken, Bryant Dunston da 7 sayı - 7 ribaunt - 4 top çalma ve 2 blokla pota altında maç boyunca ayakta kalan isim olarak dikkat çekti. Galatasaray Odeabank'ta ise Tibor Pleiss 22 sayı - 9 ribaunt, Bruno Fitipaldo 16 sayı - 5 asist - 4 ribaunt ve Sinan Güler de 15 sayı - 8 ribaunt - 3 asist - 3 top çalma ile karşılaşmayı tamamladılar. 

0 comments:

Yorum Gönder