7 Kasım 2016 Pazartesi

Kısa kısa Tofaş - Anadolu Efes maçı

Basketbol Süper Ligi'nde beşinci haftanın kapanış maçında Tofaş'ın konuğu Anadolu Efes'ti. Anadolu Efes baştan sona önde götürdüğü karşılaşmayı zaman zaman zorlansa da 89-83 kazanırken, ligdeki namağlup unvanını korudu. Tofaş ise beşinci maçında üçüncü yenilgisini almış oldu. Maç içinde yer yer kritik dönüm noktaları izledik. Belli başlı istatistikler oyunun kaderini belirlerken, dikkat çeken performanslar ve kritik nüansları sizlerle paylaşalım dedik. 


Yazıya Cedi Osman ile başlayalım ki, bugünkü başarılı performansını taçlandırmış olalım. Anadolu Efes'in maça hızlı başlamasında önemli etkenlerden biri olan Cedi, hem hücum hem de savunmadaki gayretiyle günün en başarılısıydı. 5/9 üç sayı isabeti, 24 sayı - 2 ribaunt - 2 asist ve 2 top çalma ile karşılaşmayı tamamlayan Cedi Osman böylece hem bu sezonki en yüksek sayısına ulaştı hem de beşinci maçta da çift haneli sayı kaydetme başarısını göstermiş oldu. Bu arada Cedi -sanırım ikinci periyottu- bize bir turnike izlettirdi ki, muhtemelen bu haftanın en iyi hareketleri arasında yerini alacaktır. Topu kaybediyor derken, o top nasıl çemberden içeri geçti, anlamadık. 

İki takıma baktığımızda, ligin topu en iyi çeviren takımlarından olduklarını görüyoruz. Bu anlamda bu maçta yüksek asist değerlerine ulaşmayı zaten bekliyorduk. Nitekim Anadolu Efes'in 28, Tofaş'ın ise 24 asistle tamamladığı maç bu bağlamda bizi şaşırtmadı. Efes'te Heurtel ve Granger takımı yönlendirirlerken, Tofaş'ta ise Barış ve Meija yanında pota altında Ivanov'un da 6 asist yaptığı dikkati çekti. Anadolu Efes'te set sonrası bulunan boş adamlar sonrası tam 15 adet üç sayı isabeti gelirken (ki bunların çoğu ilk devredeydi), Tofaş'ta zaman zaman Barış'ın topu fazla kullanıp bireysel zorlamalara yönelmesi kritik anlarda Tofaş'ın rakibini yakalamasını engelledi. Özellikle son çeyrekte Bursa ekibinde yorgunluğun da etkisiyle set oyunu dışına çıkan hücumları seyretmeye başladık. 


Maça etki eden bir diğer önemli istatistik ise serbest atışlardı. Tofaş 30 serbest atışın sadece 16'sında isabet sağlarken, %100 ile maçı tamamlayan tek isim 1/1 ile serbest atış atan Kaloyan Ivanov oldu. Anadolu Efes'in de Bryant Dunston (4/8) etkisiyle 12/18'te kaldığı serbest atışların, iki takım adına da daha iyi değerlendirilmesi 6 sayı farkla biten maçın sonunu daha heyecanlı ve başa baş bir hale getirebilir; belki de galibi bile değiştirebilirdi. 

Tofaş'ta daha önce coach Orhun Ene'nin "geriden gelen bir takım" olduklarına dair bir açıklaması vardı. Önceki Darüşşafaka ve Galatasaray maçlarında olduğu gibi Tofaş bugün de zorlu bir rakibe karşı geriden geldi; fakat yine son dakikalarda "pili biterek" basit hatalarla maçı kaybetti. Takımın ilk dakikalarda skor üstünlüğünü verdikten sonra geri gelmek için harcadığı efor, farkın kapanmak üzere olduğu anlarda yorgunluğun baş göstermesine ve direncin nispeten düşmesine yol açmakta. Paslaşmanın ve hareketliliğin azaldığı bu dakikalarda oyuncuların bireysel gayretlerle sayı bulmaya yönelmesi de, Tofaş hücumlarını olumsuz etkiliyor. Belki de Orhun Ene'nin bir sonraki odak noktası takımını maçlara iyi konsantre etmeye ve iyi maç başlangıçlarına yönelik olmalı diye düşünüyorum. 

Bireysel performanslara baktığımızda ise Anadolu Efes'te 24 sayı kaydeden Cedi Osman yanında, Tyler Honeycutt 15 sayı - 10 ribaunt - 3 asist ve Bryant Dunston da 10 sayı - 10 ribaunt - 2 blok ile double-double yapan isimler oldular. Derrick Brown 15 sayı - 3 ribaunt, Deshaun Thomas 12 sayı, Thomas Heurtel de 4 sayı - 11 asist - 3 top çalma ile karşılaşmayı tamamladılar. Tofaş'ta ise Ronald Roberts 22 sayı - 9 ribaunt - 2 top çalma, Samuel Meija 19 sayı - 5 ribaunt - 6 asist, Barış Ermiş de 14 sayı - 7 asist - 2 blokla oynamalarına rağmen yenilgiye engel olamadılar. 

0 comments:

Yorum Gönder