20 Kasım 2016 Pazar

Anadolu Efes uzun rotasyonu yeterli mi?

Basketbol Süper Ligi'nde yedinci haftaya namağlup giren iki takım Banvit ve Anadolu Efes arasında bugün Bandırma'da oynanan karşılaşmayı 69-68 kazanan Banvit yedi hafta sonunda ligin tek namağlup takımı olarak kaldı. Anadolu Efes ise yedi hafta sonunda ilk mağlubiyetini elde etti. Maç sonrası yenilgiyi değerlendiren Perasovic maçın kilidinin Banvit'in aldığı 20 hücum ribaundu olduğunu belirtti. Sezon başından beri Anadolu Efes pota altının zaman zaman eleştirildiğini de düşündüğümüzde, Perasovic'in altını çizdiği ribaunt ve pota altı problemini ben de biraz deşeyim dedim. 


Öncelikle Anadolu Efes'in Basktebol Süper Ligi'nde bu sezon ilk kez zirve mücadelesi yapan bir takımla karşı karşıya geldiğini söylemek lazım. İlk 6 haftada sırasıyla İstanbul BBSK, TED Ankara Kolejliler, Best Balıkesir, Muratbey Uşak, Tofaş ve Büyükçekmece ile oynayan Anadolu Efes, 6'da 6 yaptığı bu seride ribauntlarda fazla problem yaşamadı, hatta çoğu maçta pota altında rakibine üstünlük sağladı. Dolayısıyla bu maçlar fazla emsal teşkil etmeyeceğinden çok fazla üzerinde durmuyorum. Sezonun ilk büyük maçı diyebileceğimiz Banvit maçında ise Vidmar-Kulig yanında Orelik - Chappell gibi atletik isimler karşısında pota altında zorlanan lacivert beyazlılar ribauntlarda 30-47 ile ezilirlerken, rakibe 20 de hücum ribaundu verdiler. 

Anadolu Efes'in sezon başındaki kadro yapılanmasında Bryant Dunston'ın yanında Alen Omic'ten de büyük beklentiler vardı. 2.16'lık Slovenyalı pivotun beklenen performansın çok altında kalması sonrası (Stanko Barac'ın kulaklarını çınlatalım bu vesileyle) pota altında 2.03'lük Dunston dışında gerçek bir pivotu kalmayan Efes'te pota altı gücü ve yıldırıcılığının düşük seviyede kaldığını görüyoruz. Fakat Perasovic bu eksiği Dunston ve atletik 3-4 numara rotasyonuyla gelen hücum ribauntlarıyla avantaja çevirmiş durumda. Nasıl mı? Haydi biraz da THY Euroleague'den rakamlara bakalım. 


Anadolu Efes, Turkish Airlines Euroleague'de sekizinci maçlar sonunda maç başına 15.5 ortalamayla turnuvanın en fazla hücum ribaundu alan takımı durumunda. Euroleague'de bir takımın ortalama 10-11 civarında ortalama yakaladığı düşünüldüğünde, Anadolu Efes'in istatistiğinin önemi anlaşılabiliyor. Yine Efes'te forma giyen Bryant Dunston bireysel istatistiklerde 3.0 ile liderken, Tyler Honeycutt 2.75, Derrick Brown da 2.5 ortalama yakalamış durumdalar. Lacivert beyazlı ekibimiz toplam ribauntlarda da maç başına 37.3 ile Olympiacos ardından ikinci durumda ve ilk haftaki Baskonia maçı hariç tüm maçlarda rakiplerinden fazla sayıda ribaunt aldılar. Temsilcimizin maç başınan 3'lük blok ortalaması da düşünüldüğünde pota altı eleştirilerinin istatistiklere yansımayan nedeni ne olsa gerek? Zira 8 maçta sadece 3 galibiyet alan Anadolu Efes cephesinde bu eleştirilerin haklı yanının olması gerekiyor değil mi...

Olympiacos, CSKA Moskova, Fenerbahçe, Panathinaikos gibi takımlara karşı ezici bir ribaunt üstünlüğü yakalayan Anadolu Efes'in pota altındaki en büyük probleminin, geçmişte kadrosunda bulunan Nenad Krstic, Semih Erden, Alex Tyus ya da Esteban Batista gibi pota altı korkusu yaratabilecek bir ismin bulunmaması olarak görebiliriz. Euroleague istatistiklerinde "points in paint" şeklinde tutulamaması nedeniyle bu iddiamı sayısal olarak destekleyemesem de, bu datanın da peşinden koşup yakında kanıtlamaya çalışacağım. Alen Omic'in Stanko Barac misali bir hayal kırıklığı yaşatmaktan öteye gidememesi sonrası pota altı 2.03'lük Dunston'a kalan ve onun olmadığı dakikalarda tamamen atletik ama sert olmayan 4 numaralarla boyalı bölgeyi savunan Anadolu Efes'in bu sezonki en büyük korkusu Dunston'ın sakatlığı olacaktır heralde. Omic ve geçen sezon Karşıyaka'da zaman zaman 5 numaraya çekilen Samet'ten kurulu bir 5 numara rotasyonu Anadolu Efes'e kısa sürede havlu attırmaya yetecektir. Perasovic'ten 2016 bitmeden bir pota altı transferi bekler miyiz peki? Neden olmasın!

2 yorum:

  1. Bazı iddiaları istatistiklerle kanıtlamak zordur. Bazen ileri gitmek gerekirken, rakamlar geri istikameti gösterir. Efes'in pota altı problemi sayılarla fazla göz önünde olmasa da, müdahale edilmezse sezon ortasında sıkıntı yaratabilecek boyuta ulaşabilir.

    YanıtlaSil
  2. Alen Omic'in adam olmasını bekleyeceklerse işleri var demektir.

    YanıtlaSil