24 Kasım 2016 Perşembe

Anadolu Efes 3.5 dakika savunma yapınca

Turkish Airlines Euroleague'de sezonun dokuzuncu maçında Abdi İpekçi Spor Salonu'nda Kızılyıldız'ı konuk eden Anadolu Efes, büyük bölümünü önde götürdüğü maçı son çeyrekte birkaç dakika seviyesini artırdığı savunması sayesinde 100-79 kazanarak dördüncü galibiyetini elde etti. Bitiş kornasıyla birlikte Cotton'un üçlüğüyle 100 sayıya ulaşan lacivert beyazlılar böylece kendi sahalarındaki üst üste ikinci maçta da 100 sayı barajına ulaşmış oldular. Bu sezonki skorer karakterini bir türlü savunmasıyla birleştirmeyi başaramayan Efes, son çeyrekte 3.5 dakika içinde savunma dozunu artırarak yakaladıkları 14-0'lık seri ile sahasında önemli bir galibiyet elde etmiş oldu. 


Başa baş geçen ilk çeyrek 21-21 kapanırken, ikinci çeyrekte önce Heurtel ardından da Brown'un sayılarıyla üstünlüğü ele geçiren Anadolu Efes, devreyi 47-40 önde tamamladı. Üçüncü çeyreğe de oyununun kontrolünü elinde tutarak başlayan temsilcimiz, farkı 10 sayı ve civarında tutmasını bilse de, basit top kayıpları yanında savunmasının zaman zaman konstantrasyonunu kaybetmesi nedeniyle potasında gördüğü kolay basketler sonrası bir türlü farkı açıp maçı koparamadı. Bu çeyrekte Jenkins'in dış şut isabetleri Kızılyıldız'ı oyunda tutarken, çeyrek sonlarında kenardan gelen Cedi'nin ard arda kaydettiği üç sayı isabetleri sonrası son 10 dakikaya Anadolu Efes 10 sayı farkla üstün girdi: 74-64. Final periyodu karşılıklı sayılarla başlarken, son 6 dakikaya girerken 80-75 Anadolu Efes üstünlüğü vardı. Bu dakikadan sonra savunma gayretini bir seviye artıran temsilcimiz, hücumda da ritmini bulunca 3.5 dakikada yakaladığı 14-0'lık seri sonrası maça noktayı koydu ve Cotton'un buzzerbeaterıyla sahadan 100-79 galip ayrıldı.


Anadolu Efes'in 8 maçta rakip potalara gönderdiği 86 sayı, lacivert beyazlıların hücum gücünün bir göstergesi olurken, Euroleague'in en skorer dördüncü takımı olarak sadece 3 galibiyet alabilmesinin en büyük sorumlusu da oyunun savunma tarafında, ortalama 88 sayı yiyerek sınıfta kalmalarıydı. Bu akşam Kızılyıldız karşısında da ortalama üzeri bir hücum performansı gösteren lacivert beyazlılar, yine de uzun süre maçı koparamazken, oyunun kırılma anı savunma sertliğinin yükseldiği 3.5 dakikalık seriydi. Bu seride önce Heurtel'in top çalması sonrası Cotton'un üçlüğü, ardından Honeycutt ve Dunston'un blokları sonrası Honeycutt'un muhteşem alley-oop'unu izledik. Savunma motivasyonunun artması rakibin doğru şut seçimine engel olurken, bu serideki bitirici darbe yine Heurtel'in kaptığı top sonrası kaydettiği fast-break üçlüğü oldu. 

Efes Pilsen yıllarından alıştığımız savunarak kazanmaya yönelik oyunu bu kadroyla beklemek fazla iyimser olsa da, sahadaki hücum gücü yüksek takımın, bugün son çeyrekte 3.5 dakika boyunca bize izlettiği savunmayı, maç geneline yayması önümüzdeki haftalarda lacivert beyazlıların galibiyet yüzdesinin yükselmesi ve sıralamada ilk sekiz içinde yer almaları anlamına gelecektir. 

Anadolu Efes'te bu akşam Derrick Brown 20 sayısının yanında istatistik hanesine 9 ribaunt - 4 asist ve 3 de blok yazdırdı. Bryce Cotton 5/8 üçlükle 19 sayı, Thomas Heurtel 17 sayı - 7 asist - 3 top çalma, Tyler Honeycutt da 12 sayı - 13 ribaunt - 4 asistle geceyi tamamladılar. Noktayı ise Cedi Osman ile koyalım. Son iki sezondaki çıkışını bu sezon dış şutlardaki gelişimiyle de taçlandıran Cedi bu akşam 3/3 üç sayı , 3/3 serbest atışla 12 sayı kaydederken, hem Euroleague'de 500 sayı barajını geçmiş oldu, hem de bu sezonki üçlük yüzdesini %53'e (17/32) yükseltmiş oldu. 

0 comments:

Yorum Gönder