19 Kasım 2017 Pazar

Tofaş fırtınası dinmek bilmiyor

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nin ilk altı haftasını yenilgisiz lider tamamlayan Tofaş, bugün sahasında konuk ettiği Anadolu Efes'i de 80-69 mağlup ederek ligdeki yedinci galibiyetini alıp namağlup liderliğini sürdürdü. Dengede başlayan maçın ikinci çeyreğindeki hamlesiyle skor üstünlüğünü elde eden ve ilk devreyi 42-28 önde tamamlayan Tofaş, üçüncü çeyrekte bocalayıp farkın kapanmasına engel olamasa da, final periyodunda oyunun kontrolünü tekrar eline geçirip sahadan 11 farkla üstün ayrıldı ve zirvedeki yenilgisiz pozisyonunu sağlamlaştırdı. 

Karşılıklı basketlerle başlayan ilk çeyrekte iki takım da üst düzey bir mücadele sahaya koyarlarken, skorbord arızası nedeniyle oyunun durduğu ana kadar geçen 4.5 dakika 8-7 Tofaş üstünlüğüyle geçildi. Hakem molası sonrası pota altını kullanmaya başlayıp Stimac ve Dunston ile sayılar bulan Anadolu Efes ilk 8.5 dakikayı 14-12 önde geçerken, karşılıklı top kayıpları, hızlı hücumlar ve üç sayılık atışlarla dengede geçen ilk periyot 19-17 Tofaş lehine sonuçlandı. 

İkinci periyodun başında iki takım da sayı bulmakta zorlanırken, ilk 3 dakika içindeki tek saha içi isabeti Henry'nin 2 sayılık basketi oldu. Yüzdenin düşük olmasına rağmen, iki ekibin de hem savunma hem de hücumdaki gayreti ve mücadelesi göze hoş gelen bir basketbol oynanmasını beraberinde getirirken, devrenin bitimine 6:40 kala 23-21 önde olan Tofaş'ın art arda gelen Efes top kayıpları sonrası Barış, Owens ve Crocker ile gelen 6-0'lık serisi ev sahibi ekibin bir anda skorda öne fırlamasını sağladı: 29-21. Anadolu Efes'te top kayıplarının devam etmesi Perasovic'in kenarda çıldırmasına neden olurken, bu hatalar sonrasında hızlı hücum sayıları bulan Tofaş, yakaladığı seriyle soyunma odasına 42-28 önde gitti. Bu çeyrekte Anadolu Efes özellikle hücumda çok hata yaparken, Tofaş bu hataları fast breaklerle cezalandırarak farkı açtı. Bu fast-break'lerden birinde Owens'ın Doğuş üzerinden bastığı smaç hafızalarda kalırken, diğer potada Yiğit Arslan'ın Dunston'un smacını bloklamasa bile bloklarcasına durdurması Bursa'da tribünleri dolduran Tofaş taraftarını coşturan hareketlerdendi.


Anadolu Efes soyunma odası dönüşü Simon'un 5 sayısıyla başlasa da 1 dakika 15 saniye içinde dört faulünü doldurarak savunma anlamında periyoda kötü bir başlangıç yaptı. Tofaş'ın rakibin faul probleminden yararlanamayıp hücumda oldukça zorlanması, Dunston ile sayılar bulan Anadolu Efes'in savunmadaki sertliği düşürmek zorunda kalmasına rağmen ilk 5 dakikada 11-3'lük bir seriyle farkı 5 sayıya indirmesini sağladı. Tofaş'ın hücum ritminin bozulması zorlama şutların yanında, faul problemindeki Efes'in zaafından yararlanıp serbest atış çizgisine gitmesine de engel olurken; Stimac'ın enerjisi, McCollum'un çevikliği, üst üste alınan hücum ribauntları ve Simon'un yüzdeli şutları sonrası çeyreğin bitimine 20 saniye kala farkı 1 sayıya kadar indiren Anadolu Efes, Barış Ermiş'in turnikesine rağmen son 10 dakikaya 51-54 geride girerek final periyodu öncesi maçı tekrar dengeye getirdi.

Final periyoduna Morgan'ın 4 sayısıyla başlayan Tofaş Perasovic'e 50 saniye içinde molayı aldırırken, Crocker ve Kadji'nin üçlükleri sonrası farkı tekrar çift haneli seviyelere getirdi: 66-56. Anadolu Efes hücum ribauntlarındaki etkinliğiyle yüzdesiz hücumlarını telafi etmeye çalışsa da, ısrarla dış şuta yönelmesi sonrası farkı kapatma yönünde fazla bir adım atamadı. Son 2 dakikaya 74-65 önde giren Tofaş, Anadolu Efes'in rahat hücum etmesine izin vermeyip yapılan fauller sonrası serbest atış çizgisinden de hata yapmayınca sahadan 80-69 galip ayrılarak ligdeki namağlup liderliğini sürdürdü. 

Tofaş'ta Sammy Mejia 18 sayı - 5 ribaunt - 4 top çalma ile en skorer isim olurken, Tony Crocker 16 sayı, Kenny Kadji 11 sayı - 8 ribaunt - 3 top çalma - 3 blok, Josh Owens 10 sayı ile çift hanelere ulaşan diğer isimler oldular. Tofaş'ın iki guard'ı Barış Ermiş 9 sayı - 6 ribaunt - 4 asist ve Pierria Henry de 7 sayı - 7 ribaunt - 11 asist ile çok yönlü oyun kurucular olduklarını göstermiş oldular. Anadolu Efes'te ise Vladimir Stimac 13 sayı - 12 ribaunt ile double double yaparken, Ricky Ledo 13 sayı - 7 ribaunt, Krunoslav Simon ve Bryant Dunston ise 12'şer sayı ile mücadele ettiler. 

5 yorum:

  1. basketi yakında takip ederim. tofas gibi koklu bir klubun tecrubesi bile mac alır

    YanıtlaSil
  2. Mac gayet jeyif vericiydi. Tofas iyi oynadi ve kazandi

    YanıtlaSil
  3. ikinci peridoyun başı oldukça sıkıcı geçse de genel olarak seyir zevki yüksek bir maçtı. tofaş da güzel oynadı.

    YanıtlaSil
  4. ben izledim ve sayır zevki gayet ıyıydı. beğendim. basarılı bir mactı ve tofasın kazanmasına sasırmadım

    YanıtlaSil
  5. bence tofasın bu hızını fenerbahse kesebilir. gerisine emin olamıyorum. adamlar ok iyi oynuyorlar

    YanıtlaSil