24 Kasım 2017 Cuma

12 Dev Adam galibiyetle başladı

FIBA Basketball World Cup 2019 Avrupa elemelerindeki ilk maçında Bursa'da Letonya'yı konuk eden Milli Takımımız, kötü başlayıp ilk çeyreğini geride tamamladığı maçta özellikle üçüncü çeyrekteki başarılı basketboluyla öne geçip sahadan 85-73 galip ayrılarak elemelere iyi bir başlangıç yaptı. Yeni FIBA takvimi nedeniyle iki takımın da as oyuncularından eksiklerle sahaya çıktığı maçta Melih Mahmutoğlu 24 sayıyla milli takımımızın üstünlüğü elde etmesinde başrolü oynarken, 12 Dev Adam grupta belki de en ciddi rakibini farklı mağlup ederek liderlik yolunda henüz ilk maçtan önemli bir avantaj yakaladı. 

Türkiye - Letonya Melih Mahmutoğlu

Karşılaşmaya ısrarla pota altını kullanarak başlayan Letonya, Pasecniks'in boyalı bölgede Semih üzerinde kurduğu üstünlükle 2.5 dakika içinde 8-0 öne geçti. Skele & Pasecniks ikilisi bu seride çok iyi uyum sağlarlarken, Skele'nin 3 asist - 2 sayı, Pasecniks'in de 6 sayı - 1 asisti vardı. Semih - Sertaç değişikliği millilerimizin savunmadaki duruşunu sağlamlaştırırken, Sertaç'ın mücadelesi yanında yaptığı 3 blok Letonya'nın maç başındaki pota altı üstünlüğünü dengelemiş oldu. İlk çeyrek sonunda savunmadaki gayretiyle dengeyi kuran 12 Dev Adam hücumda aynı istikrarı yakalayamayınca sayı farkını yeterli ölçüde kapayamayarak ilk 10 dakikayı 14-20 geride tamamladı.

İkinci çeyreğe Metin'i kenara alıp Metecan'ı dört numaraya alarak başlayan 12 Dev Adam, Metecan'ın enerjisi ve basketleri, kenardan gelen Göksenin'in de yüzdeli atışlarıyla hücumda daha kolay sayılar bulmaya başlasa da, savunmadaki dağınıklık nedeniyle potasında gördüğü sayılar sonrası 5 dakika sonunda skorda 23-28 gerideydi. Milliler özellikle bulduğu boş üçlükleri kaçırarak Letonya'yı savunmada pota altına kapanmaya yönlendirirken, devrenin bitimine 4 dakika kala Metecan'dan gelen üçlük bir anlamda maçın seyrini değiştirdi. Savunmada da hırslanan Türkiye, Göksenin'in üçlüğü, Semih'in Melih'in al da at dercesine pasını smaçla tamamlaması ve çeyrek sonunda Barış ve Melih'ten gelen arka arkaya üç sayılık isabetler sonrası soyunma odasına 37-34 önde giderken, çeyreğin sonunda Semih'in rakibiyle çarpışarak acıyla bench'in yolunu tutması ilk devre sonunda artan moralimizi bozan unsur oldu. Ribauntlarda 25-15, asistte 12-9 geride olduğumuz devreyi 3 sayıyla önde tamamlamamızda en önemli etken birkaç dakika dışında savunmadaki etkinliğimiz olurken, 12 Dev Adam 7 top çalma (Letonya 0) ve 4 blok (Letonya 1) istatistiğiyle bu alanlarda Letonya'ya ciddi üstünlük sağladı. 


Soyunma odası dönüşü oyuna iyi başlayan taraf maç başında olduğu gibi Letonya olurken Pasecniks, Skele ve Peiners'in sayıları 1.5 dakika içinde skoru 40-40 ile dengeye getirdi. Durgunluğunu Melih Mahmutoğlu'nun şutlarıyla üzerinden atan Türkiye bu çeyrekteki ilk 10 sayısından 8'ini Melih'in bileğinden bulurken, Barış ve Melih'in sayılarıyla tekrar farkı açıp ilk 5.5 dakikayı 53-44 önde geçti. Barış Ermiş bu çeyrekte gerek takımın oyun kuruculuğunda yaptığı yönlendirme ve asistleriyle, gerekse şut isabetileri ve bire birde Blums'a sağladığı üstünlükle liderlik görevini başarıyla yerine getirirken, pota altında Sertaç'ın sayıları, üç sayı çizgisi dışından da Melih'in yağmur gibi üçlükleri Letonya'nın tüm dengesini bozdu. Melih çeyreğin bitimine iki dakika kala attığı üçlükle isabet oranını 6/9'ya çıkarırken, Letonya'nın hücumda düzenin dışına çıkıp hücum yüzdesinin düşmesi sonrası son 10 dakikaya girerken üstünlüğümüz 67-54 ile 13 sayıya kadar çıktı. 

Final periyoduna Furkan Aldemir'in hücum ribaundundan gelen smaçıyla başlayan 12 Dev Adam, Doğuş ve Birkan'ın sayılarıyla ilk 3.5 dakika sonunda farkı 17 sayıya çıkarırken (73-56), Birkan, Barış ve Doğuş'tan gelen arka arkaya top kayıplarına Letonya'nın yüzdeli hücumlarla cevap vermesi sonrasında 2.5 dakika içinde Letonya'nın 10-2'lik bir seri yakalayıp farkı 9 sayıya indirmesine neden oldu: 75-66. 12 Dev Adam durgunluğu Sertaç'ın basketiyle üzerinden atarken, Barış'ın attığı ve attırdığı basketlerin yanına Sertaç'ın sayıları ve savunmadaki etkinliği sonrası kalan zamanı iyi kullanan Türkiye karşılaşmayı 85-73 kazandı ve eleme grubuna değerli bir galibiyetle başladı. 

12 Dev Adam'da Melih Mahmutoğlu 6/10 üç sayı isabeti - 24 sayı - 3 asist - 3 top çalma ile en etkili oyuncumuz olurken, Sertaç Şanlı 15 sayı - 3 ribaunt - 3 asistinin yanında yaptığı 5 blok, Barış Ermiş 12 sayı - 9 asist - 7 ribauntla triple double'a yaklaşması yanında çaldığı 4 top, Göksenin Köksal 11 sayı - 3 asist ve Metecan Birsel de 8 sayı - 8 ribauntluk performanslarıyla galibiyette önemli rol oynadılar. Millilerimiz ilk yarıyı geride tamamladıkları ribauntlarda maç sonunda 37-34, asistlerde ise 21-18'lik üstünlük yakalarlarken, 12 top çalıp 6 da blok yaparak savunmada ne kadar etkili olduklarını göstermiş oldular. 

1 yorum:

  1. milli akımın basarısına hepimiz seviniyoruz . acak genclerimizin sayısı az. her türlü sporda tesvik sart

    YanıtlaSil