31 Ağustos 2017 Perşembe

Fransa Eurobasket'e güçlü geliyor

Eurobasket 2017'ye önemli eksiklerle gelecek olan Fransa, gelen takımların mevcut kadrolarına baktığımızda her şeye rağmen önemli favoriler arasında yerini korumakta. Vincent Collet'nin açıkladığı 12 kişilik kadro her ne kadar ciddi eksikler içerse de, seri ve hızlı basketbol oynama alışkanlığını sürdürmemeleri için hiç bir sebep yok. Her zamanki güçlü, atletik yapılarına bir de "size" eklenmesiyle favoriler arasındaki yerini kaybetmeyen Fransa'da en büyük soru işareti olan oyunun savunma kısmındaki uyum sağlanırsa madalya oldukça yakın gözüküyor. Öncelikle 12 kişilik şampiyona kadrosuna bir göz atalım:


Kevin Seraphin (Barcelona -2.06-P-27)
Thomas Heurtel (Barcelona -1.88-G-28)
Antoine Diot (Valencia -1.93-G-28)
Joffrey Lauvergne (San Antonio Spurs -2.10-F-25)
Evan Fournier (Orlando Magic -2.00-F-24)
Nando De Colo (CSKA Moskova -1.96-G-30)
Boris Diaw (Utah Jazz -2.05-F/P-35)
Leo Westermann (CSKA Moskova -1.97-G-25)
Vincent Poirier (Baskonia -2.13-P-23)
Louis Labeyrie (Strasbourg -2.09-F-25)
Axel Toupane (Zalgiris Kaunas -2.01-F-25)
Edwin Jackson (Guangong S.Tigers -1.90-G-27)

Şampiyonaya bugünkü Finlandiya maçıyla başlayacak Fransa hazırlık maçlarında skorer yönüyle ön plana çıktı. 71-96 kaybettikleri Fransa maçı dışında 85 sayı altına düşmeyen ve son 4 maçını da kazanan takımda oyun kurucu pozisyonundaki geniş rotasyon yüksek skor yaratabilmenin en önemli anahtarlarından. İlk kez Tony Parker'sız çıkacakları turnuvada tecrübeli ve soğukkanlı bir oyun kurucu rotasyonu yanında, hücumun tıkandığı anlarda düzenden çıkıp sazı eline alabilecek Edwin Jackson'un varlığı önemli avantaj.


Fransa ilk beşinde De Colo-Heurtel ikilisinin yanında kısa forvet pozisyonunda Fournier'i görüyoruz ki, hücum potansiyeli oldukça yüksek bir isim. Fransa'nın hücum çeşitliliği açısından da turnuvada en çok sahada kalacak oyunculardan biri olacağını tahmin ettiğim Fournier'i Toupane ile yedekleyecek olan Fransa'da bu pozisyondan gelecek bench katkısı takımın ilerleyen turlarda diri kalmasında önemli bir etken olacak. Bu noktada geçmişte bu pozisyonu da etkili kullanabilen tecrübeli Gelabale'in milli takımda olmaması takımı nasıl etkileyecek, turnuva boyuna göreceğiz. 

Pota altında ise Rudy Gobert gibi bir ismin yokluğunda Seraphin, Diaw, Lauvergne üçlüsü ve yanlarında Poirier & Labeyrie'den oluşan uzun rotasyonu Fransa çember altı etkinliğini yüksek seviyede tutuyor. İlk beşte Seraphin & Leuvergne ikilisinin yer alacağını düşünmekle birlikte takıma yapacağı ağabeylik ve tecrübesiyle Diaw ve hız + atletizmiyle Labeyrie'nin de önemli süreler alacağı görüşündeyim. Faul problemleri ve rotasyon bu yaz Labeyrie'nin yıldızının parlamasına neden olabilir; tabi eğer oyunun savunma tarafında ciddi sıkıntılar yaşamazsa. 

Genel olarak Fransa'nın pozisyon bazlı ufak tefek zaafları olsa da (özellikle bireysel savunmalarda), atletik ve hızlı ayaklarının takımın genel karakterindeki baskılı savunmaya olanak tanıyacağını düşünüyorum. Bu da bu bahsettiğimiz zaafları kapatmada önemli rol oynayacak. Rakibi kaosa sürükleyecek bir Fransa ön alan savunması hem top kayıplarını hem de top çalma kaynaklı hızlı hücumları beraberinde getirecektir. İlk tur gruplarını Yunanistan'ın önünde ilk sırada tamamlamaları halinde, son 16'da İsrail ya da Gürcistan, çeyrek finalde ise Rusya ya da Türkiye karşısında problem yaşamadan yarı final yapacaklardır. Sonrasını ise yerinde yaşayıp göreceğiz. Sinan Erdem'de görüşmek üzere...

1 yorum:

  1. İlk turda Yunanistan'a yenilirler, yarı finale kadar o avantajı da Yunanistan kullanır. Fransa da çeyrek finalde veda eder.

    YanıtlaSil