12 Ağustos 2017 Cumartesi

Banvit pota altının geleceği: Ragıp Berke Atar

FIBAU18Europe Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası'nın en dikkat çeken isimlerinin başında kuşkusuz Banvit'in 2.10 boyundaki pivotu Ragıp Berke Atar geliyor. Avrupa dördüncüsü olan milli takımımızda en skorer (Yiğitcan Saybir ile birlikte) ve en çok ribaunt alan isim olan Berke, aynı zamanda 16.4 sayı - 7.9 ribaunt - 1.3 blok ortalamalarıyla da turnuvanın beşine seçilerek kendini ispatladı. Türkiye'nin altyapıya en önem veren organizasyonlarından biri olan ve Bandırma Kırmızı gibi gençlere şans tanımaya yönelik bir takıma sahip Banvit'te bulunması sayesinde, gelişimi ve geleceği yönünde de oldukça ümitli olduğum Berke'nin adını bu sezon çok daha fazla duyacağımızı tahmin ediyorum. 


Geçtiğimiz senelerde de çeşitli altyapı kategorilerinde milli takım formasını terleten Berke 2015'te Avrupa üçüncüsü olan U16, 2016'da Dünya ikincisi olan U17 milli takımlarıyla madalyalar kazanmış, Dünya şampiyonasındaki 11.4 sayı - 8.7 ribauntluk istatistiğini, aynı sene U18 Avrupa şampiyonasında da 14.4 sayı - 8 ribaunt olarak geliştirmiş, bu seneki turnuvada da takımımızı sürükleyen isimlerin başında gelmişti. Bu yaz Genç Erkekler turnuvası öncesi kendinden iki yaş büyüklerle birlikte U20 Milli Takımımızın formasını da giyen Berke, U18 Avrupa Şampiyonası'nda özellikle namağlup ilerlediğimiz ilk beş maçta takımımızın lokomotifi olarak 20 sayı - 9 ribaunt barajına ulaşmış, fakat yarı finalde İspanya maçında biraz da Serkan Hoca'nın tercihiyle fazla süre bulamaması sonrası fazla etkili olamamıştı. 


Turnuva sonunda bireysel istatistiklerde 16.4 sayı ortalamasıyla beşinci,  %61  iki sayı yüzdesiyle üçüncü, 7.9 ribaunt ortalamasıyla beşinci, 1.3 blok ortalamasıyla dördüncü, 17.4 verimlilik puanıyla üçüncü ve yaptığı 2 double-double ile de ikinci sırada yer alan Berke, geçtiğimiz sezon ligimizde de (TBL) Bandırma Kırmızı formasıyla mücadele etti. Oynadığı pozisyondaki yabancı beş numara nedeniyle sınırlı süreler alan Berke, 25 maçta 3.6 sayı - 2.6 ribaunt ortalamaları yakalasa da, nisan ayında aldığı sürelerin arttığı dönemde çift haneli sayı ve ribaunt istatistikleri yakalayarak şans verildiğinde başarılı olacağının sinyallerini verdi. Transfer hamlelerini takip etme fırsatım olmadı; fakat Bandırma Kırmızı'nın bu sezon yabancı pivot tercihi konusunda bir kez daha düşünmesi gerektiği görüşündeyim. 

Berke bir uzun için çabuk, hareketli ve pota altında korku yaratabilecek sezilere sahip. Genç yıldızımızın savunma ribauntlarından çok hücum ribauntlarında etkili olması ise çember altında ribaunt pozisyonlarında doğru yer aldığını gösteren önemli bir avantajı. Zaman zaman yaşadığı konsantrasyon kaybı problemini çözdüğü ve zamanla geliştirmesini beklediğim fiziğini sağlam bir pivot seviyesine getirdiği takdirde Türk basketbolunun geleceğinde önemli bir isim olacağından şüphem yok. Yarışacağı çıtayı daha da yükselmesi içinse, günümüz pivotları için önemli bir artı olan şut mesafesini artırması lazım. Zaten kendisine yakın çevrelerden bu konuda ekstra bir çaba içinde olduğunu da duyuyorum. Henüz orta mesafe şutu ve serbest atış yüzdesi yetersiz olan Berke, bu özelliklerini de geliştirdiği takdirde kendisini ileride çok daha iyi yerlerde görebiliriz. Daha önce de değindiğim gibi, Banvit ve Bandırma Kırmızı onun için büyük avantaj. Sürelerini artımak için çok çalışmalı, aldığı sürelerin de onun için çok değerli olduğunu bilerek iyi değerlendirmeli. Gerisi zaten kendiliğinden gelecektir. 

0 comments:

Yorum Gönder