31 Ağustos 2017 Perşembe

Finlandiya'dan Fransa'ya "hoşgeldin" sürprizi

Eurobasket 2017 A Grubu'nda açılış gününün son maçı ev sahibi Finlandiya ile grubun favorisi Fransa'yı karşı karşıya getirdi. Grupta günün en çekişmeli maçında Fransa'nın takım uyumu konusunda zorlandığı ve basit hatalar yaptığı gözlenirken, ev sahibi ekip de taraftarı önünde sahaya oldukça başarılı bir mücadele koydu. İki takımın da maç içinde çeşitli bölümlerde üstünlüğü ele aldığı mücadelede heyecan son saniyeye kadar sürerken normal süresi 72-72 eşitlikle biten maçta, sahadan galibiyetle ayrılan taraf uzatmalarda genç Markkanen'in yüzdeli performansı ve bitime 5 saniye kala Jamar Wilson'un sayısıyla 86-84'lük skorla Finlandiya oldu. 


Karşılaşma beklendiği gibi iki takımın da hücum ağırlıklı basketboluyla başladı. Karşılıklı basketlerle geçen ilk birkaç dakika sonrası basit hatalar Fransa tarafında artmaya başlayıp Fransız ekibi kolay hücumlardan boş dönünce tecrübeli Kotti'yle sayılar bulan Finlandiya skorda öne fırladı. Fransa'da geçtiğimiz sezon Anadolu Efes forması giyen Thomas Heurtel dışında skora katkıda bulunan isim olmazken, çeyreğin skorunu belirleyen isim Heurtel'in yaptığı faul sonrası gelen 3 serbest atışı da sayıya çeviren Wilson oldu: 15-23. İkinci çeyrekle birlikte savunmayı ciddiye almaya başlayan Fransa, ilk çeyrektekinden farklı olarak ön alanda baskılı savunma yapmaya başlayınca hücumda setleri çok geriden başlatabilen Finlandiya uzun süre sayı bulamadı. İlk basketini 5.5 dakika sonunda bulan rakibi karşısında önce farkı kapatıp ardından da öne geçen Fransa, pota altından Labeyrie ve Diaw'ı iyi kullanıp kapılan toplar sonrası hızlı hücum sayıları bulmaya başlayınca devrenin bitimine 3 dakika kala Fransa üstünlüğü 7 sayıya kadar yükseldi: 33-26. Çeyreğin sonlarında taraftarın da devreye girmesiyle biraz olsun canlanan Finlandiya savunmayı sertleştirip hücumda topu pota altına indirmeye başlayınca önce Markkanen'in serbest atışları ardından da Salin'den gelen basketler soyunma odasına giderken farkı 1 sayıya kadar indirmelerini sağladı: 33-32. Fransa'da ilk yarıda en dikkat çeken unsur yapılan 15 top kaybı olurken, Finlandiya'nın da genel karakterinden farklı olarak 1/11 üç sayı isabetinde kalması devre sonunda maçın dengede gitmesini sağladı. 


Üçüncü çeyreğe hızlı başlayan taraf olan ev sahibi ekip yakaladığı 6-0'lık seriyle 33-38 öne geçti. Bu çeyreğin başında Fransa'da bir lider eksikliği göze çarparken, De Colo ve Heurtel'in bu rolü üstlenmekte başarılı olamadıklarını, Diaw, Fournier gibi isimlerin de olması olması gerekenden fazla sorumluluk almaya çalışıp takım düzeninin dışına çıktıklarını gördük. De Colo'nun sayılarıyla oyunu dengeye getiren Fransa Fournier'in sayılarıyla son 5 dakikaya girilirken skoru da 44-44 ile eşitlerken, çeyreğin ikinci yarısında Finlandiya'nın faul hakkını doldurmasını iyi değerlendirip sık sık çizgiye gelmeye başladılar. De Colo'nun 10/10 serbest atışla 16 sayıya ulaştığı çeyreği 53-49 önde tamamlayan Fransa son 10 dakikaya da 4 sayılık bir avantajla girmiş oldu. 

İki takımın da oldukça düşük saha içi isabetiyle mücadele ettiği ve beklenenden düşük bir skor üretimiyle geçen ilk üç çeyrek sonrası final periyoduna heyecan seviyesi üst düzeyde girildi. Hazırlık maçlarında 85 ve üzeri skorlarla oynayan Fransa'nın hücumlarda yaptığı hatalar ve kaçırdığı basit şutlar oldukça dikkat çekerken, bu basit hatalar Finlandiya'nın sürekli olarak maç içinde kalmasını sağladı. Çeyreğin başında Jackson ve Westermann ile sayılar bulan Fransa, Finlandiya'nın boş hücumlarını basit hatalarla değerlendiremeyince farkı bir türlü çift hanelere çıkaramazken, Diaw'ın üçlüğü bitime 5 dakika kala Fransa'ya 65-56'lık üstünlüğü getirdi. Fransa'nın maçı kopardığını düşündüğümüz anlarda Lauvergne'nin art arda kaçırdığı şut, yaptığı top kaybı ve fauller adeta Finlandiya'yı bir kez daha maça ortak ederken, yine Lauvergne'den sıyrılıp kaçan hücumu smaçla tipleyen Markkanen 2.5 dakika kala farkı 5 sayıya kadar indirdi: 67-62. Bu dakikalarda Fransa'da Heurtel seçimi herkesin kafasında bir soru işareti yaratırken, Fransa'nın skoru koruma yolunda hatalar yaptığını izledik. Maçın kritik anlarında önce Markkanen ardından da Salin'in bulduğu 3 sayılık isabetler skoru 70-70'e getirirken, Fournier ve Wilson'un karşılıklı basketleri sonrası karşılaşma 72-72'lik eşitlikle uzatmaya gitti.

Uzatma devresine daha sakin başlayan taraf olan Finlandiya Markkanen ile etkili oldu. Bitime iki dakika kala Finlandiya 79-76 öndeyken Wilson'un hızlı hücumu biraz fazla zorlaması ve dönen hücumda Fournier'in basketi Finlandiya için 5'e çıkabilecek farkı bir anda 1'e indirirken, sonrasında Wilson'un turnikesi ve Markkanen'in üçlüğü bitime 1:15 kala Finlandiya'ya 84-79'luk üstünlüğü getirdi. Önce Diaw'ın pota altı basketi ardından da Fournier'in üçlüğüyle 25 saniye kala Fransa skoru tekrar dengeye getirirken bitime 5 saniye kala Jamar Wilson'un pota altına penetre ederek kaydettiği basket Finlandiya'ya 86-84'lük çok değerli bir galibiyeti getirdi. Bu arada belirtmeden geçmeyelim, Finlandiya taraftarı maç sonunda takımlarına çok büyük bir destek verseler de, NTV Spor spikerlerinin dediği gibi "Lauri, Lauri" şeklinde değil "Suomi, Suomi" diye bağırmaktaydılar. 

Ev sahibi Finlandiya'da Lauri Markkanen 22 sayı - 7 ribaunt ve kritik anlardaki isabetleriyle en etkili isim olurken, Sasu Salin 14 sayı - 4 ribaunt - 2 top çalma, Tuukka Kotti 14 sayı - 3 ribaunt ve galibiyeti getiren basketin sahibi Jamar Wilson da 12 sayı - 6 asist - 3 top çalma ile galibiyette önemli roller oynadılar. Fransa'da ise Evan Fournier 25 sayı - 4 ribaunt - 3 asist ile açın en skoreri olurken, Nando De Colo da 21 sayı - 6 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladı. Fransa takım olarak 44-32'lik bir ribaunt üstünlüğü yakalasa da, yaptığı 23 top kaybı son dakikalarına önde girdiği maçı kaybetmelerine neden oldu. Fransa'da özellikle normal sürenin son dakikalarında 9 sayılık farkın yakalandığı bölümde Heurtel ve Lauvergne'nin hataları ve buna rağmen oyunda kalmaları dikkat çekerken, coach Collet'nin maç sonunu oldukça kötü yönettiği gözlerden kaçmadı. 

0 comments:

Yorum Gönder