29 Temmuz 2017 Cumartesi

Genç milliler galibiyetle başladı: 70-61

FIBAU18Europe Avrupa Şampiyonası'nın ilk gününde Almanya ile karşılaşan Genç Milli Basketbol Takımımız rakibini 70-61 mağlup ederek turnuvaya iyi bir başlangıç yaptı. Maça iyi başlayan; fakat sonrasında hücumda bocalayarak Almanların geri dönmesine izin veren millilerimiz, devresi 33-33 eşitlikle tamamlanan maçın son birkaç dakikasındaki performanslarıyla sahadan galip ayrılmasını bildiler. Slovakya'da düzenlenen turnuvaya galibiyetle başlayan U18 milli takımımız gruptaki ikinci maçını yarın Rusya ile oynayacak. 


Karşılaşmaya Şehmuz ve Erkin'den gelen basketlerle başlayan genç milliler henüz ilk çeyrekte farkı çift hanelere çıkarma şansı yakaladılar. Bu iki oyuncunun pota altına penetreleri yanında, Erkin'in üç sayı çizgisi gerisinden bulduğu sayılara Berke'nin da boyalı bölgede kurduğu hakimiyet eklenince ilk çeyrek 26-19 üstünlüğümüzle tamamlandı. Oyunun kontrolünü genel olarak elinde bulunduran millilerde tek olumsuz ayrıntı, pota altında hem Berke hem de Enes'in iki faul alarak benchin yolunu tutması oldu. İkinci çeyreğin başında hücumda bocalayan ve 4 dakika sayı bulamayan gençlerimiz, savunmadaki gayretleriyle rakibe fazla sayı izni vermeyince fark çeyreğin büyük bölümünde 4-5 sayı civarında seyretti. Pota altında Berke'nin kenarda olduğu dönemde oyun kurucularımızın yeterli yaratıcılığı gösterememesi ve top kayıpları hücumda zorlanmamıza neden olurken, çeyrek boyunca hiç dış şut isabeti kaydedemememiz sonrası Almanlar'a da farkı kapatma şansı verdik. Devre son düdükle birlikte Hadenfeldt'ten gelen üçlükle 33-33 sonuçlanırken ilk yarıdaki en skorer isimlerimiz sayılarının tamamını ilk çeyrekte bulan Erkin Şenel (10) ve Şehmuz Hazer (8) oldular. Berke de faul problemi nedeniyle sadece 7 dakika oyunda kalmasına rağmen 8 sayı - 5 ribaunt ile etkili oldu. 



Soyunma odası dönüşünde ilk basketi bulan Almanya'nın maçta ilk kez öne geçmesi gençlerimiz için bir uyanma alarmı olurken, Yiğitcan, Berke ve Şehmuz'un sayılarıyla gelen 9-0'lık seri 4 dakika sonunda farkı tekrar 7 sayıya çıkarmamızı sağladı: 42-35. Bu sürede Şehmuz'un penetreleri ve topu Berke'ye indirmemiz hücumda bizi rahatlatırken, çeyreğin kalanında özellikle Yiğitcan'dan gelen bireysel zorlamalar ve takım oyununun dışına çıkarak doğruları yapmayı unutmamız maçı koparmamızı engelledi ve Almanya'nın bir kez daha geri dönmesini sağladı. Çeyrek sonunu daha iyi oynayan Almanlar bitime 3 saniye gelen basketle son 10 dakikaya 47-46 önde girdiler. Final periyodu karşılıklı basketler ve top kayıplarıyla başladı. İki takımın da daha dikkatli ve sert savunma yapması çeyreğin ilk yarısındaki skor üretimini kısıtladı ve son 5.5 dakikaya 51-51 eşitlikle girildi. Erkin'in bir dakika arayla gelen iki üçlüğü belki de maçın kırılma anı olurken, bu üçlüklerle moral bulan milliler son 2 dakikaya 61-56 önde girdiler. Dreshder'in üçlüğüne 1:07 kala Mert'in iki serbest atışıyla karşılık veren milliler, kalan sürede Almanya'nın telaşlı hücumlarını dikkatli ve dirençli bir savunmayla durdururlarken, taktik faullerde de az hata yaparak sahadan 70-61 galip ayrıldılar. 

Genç milli takımımızda Yiğitcan Saybir özellikle son dakikalardaki skorer oyunuyla maçı 17 sayı - 5 ribaunt ile tamamlayarak en skorer ismimiz olurken, Erkin Şenel 4/6 üç sayı isabeti ile kaydettiği 16 sayı - 6 ribaunt, Şehmuz Hazer özellikle maçın ilk yarısındaki penetreler sonucu gelen basketleriyle 13 sayı - 3 ribaunt - 2 top çalma ve pota altında rakiplerine bariz bir üstünlük kuran Ragıp Berke Akar da 12 sayı - 10 ribauntluk double double performansıyla galibiyette önemli rol oynadılar. Gençlerimiz 42-32'lik ribaunt üstünlüğüyle takım istatistiklerinde rakibe üstünlük sağlasalar da, takım olarak 12 asistte kalınması oyun kurucularımızın ve takım oyumuzun bu anlamda biraz daha ilerlemeye ihtiyaç duyduğunu gösterdi. Bunun yanında Erkin dışında takımın geri kalanının üç sayı isabeti kaydedememesi ilerleyen maçlar için bir uyarı olurken, serbest atışlarda da 14/24 ile düşük yüzde tutturmamız faul çizgisinden de daha dikkatli olmamız gerektiğini ortaya koydu. Son olarak da önümüzdeki zorlu maç maratonunda benchten daha fazla katkı gelmesi gerektiğini söylemeden yazıyı noktalamayalım. Millilerde toplam bench sayısı 12'de kalırken, ilk beş dışındaki oyuncular Mert'in 8 sayı - 5 ribauntluk performansı dışında beklenen katkıyı istatistiksel anlamda veremediler. Bunu da şimdilik açılış maçı heyecanına verip önümüzdeki maçlarda artan bir performans grafiği bekliyorum. 

0 comments:

Yorum Gönder