20 Temmuz 2017 Perşembe

Basketbol Süper Ligi'nde En çok Gelişme Kaydeden Genç Oyuncular

Sitemizde Basketbol Süper Lig’inde en çok gelişim kaydeden genç oyuncular konulu bir anket yapmıştık. Ben de kendimce geçtiğimiz sezon ligde en çok gelişim gösteren oyunculardan bazılarının performansını ele alacağım.


Öncelikle 1997 doğumlu Furkan Korkmaz’dan başlayalım. Sezona Perasovic yönetimdeki Anadolu Efes’te başlayan ve sadece gazozuna oynanan lig maçlarında süre bulabilen yıldız adayı 2 numara bir türlü koçun gözüne giremeyince geçtiğimiz yıllara göre bilhassa THY Euroleague arenasına çok daha az süre aldı. Sezon ortasında Banvit’e Can Maxim Mutaf karşılığında gönderilen Furkan Korkmaz burada gerek FIBA Şampiyonlar Ligi gerekse Spor Toto Basketbol Süper Lig’inde bambaşka bir grafik sergiledi. Öyle ki sezon ortasında oynamaya başladığı FIBA şampiyonlar liginde turnuvanın en değerli genç oyuncusu seçildi.
Bu noktada dönüp dolaşıp aynı şeyleri söylemek istemiyorum fakat ülkemizde yetenekli genç oyunculara maalesef gereken değer verilmiyor. Daha doğru ifade etmek gerekirse 17-18 yaşlarında genç herhangi oyuncu sahada olumlu işler ortaya koyduğunda birdenbire yıldız olarak lanse ediliyor. Bu da oyuncunun ya ben artık oldum havasına girmesine ya da baskı altında ezilerek rotasyonda kaybolmasına vesile oluyor. Nitekim Furkan örneğinde bu baskının oldukça yoğun olduğunu düşünüyorum. Tabii Furkan özelinde Anadolu Efes macerası düşünüldüğünde koç Perasovic’ın bir türlü rotasyonda istikrarı yakalayamamasının da payı büyük. Bu da ayrı bir yazının konusu olsun.



Tolga Geçim sezona sakat başlayıp ligin ilk devresi bittikten sonra ancak forma şansı bulabildi. Furkan örneğinde olduğu gibi hem Banvit gibi genç oyunculara yatırım yapan bir kulüpte oynamak hem de koç faktörü gelişiminde önemli faktörlerin başında geliyor. Ama yaşadığı sakatlığın izleri ve atletik yeteneklerinin kısıtlı oluşu maalesef Tolga Geçim için ileride büyük handikap yaratacak gibi duruyor. Umarım yanılırım. Yoksa basketbol aklı olarak belki de kendi jenerasyonunda ve birkaç jenerasyon çevresindeki en yetenekli genç oyuncu; fakat NBA örneğinde olduğu gibi oyunun temposu her geçen gün artıyor. Tolga’nın yapması gereken belki de şutunu daha istikrarlı hale getirip dripling kabiliyetini geliştirmek olmalı. Aksi halde sıradan bir oyuncu haline dönüşmesi, ya da daha doğru ifadeyle "dönüştürülmesi" beni şaşırtmaz.



Okben Ulubay tam Sindirella destanı yazacak derken sezon içinde Yeşil Giresun Belediye’nin yaşadığı maddi krizden midir yoksa Darüşşafaka Doğuş’un aç gözlülüğünden midir bilinmez kendisi için harika geçen sezonun ortasında üstelik ilk beş oyuncusu olarak kendini ispatladığı bir dönemde bir anda rotasyonun dışında kalmış bir oyuncu oldu. Darüşşafaka’ya gelişinden sonra gösterdiği performansla bu listede adının olması bile düşünülemezdi. Umarım gelecek yıl kendisine en azından rotasyonda yer bulur. Oyununda geliştirmesi gereken en önemli yön bence işin emek tarafı. Okben sahadaki duruşuyla bana lise yıllarında teneffüs arasında basketbol oynayan gençleri hatırlatıyor nedense!  


Bir diğer patlama yapan oyuncu Galatasaray Odeabank oyuncusu Ege Arar. Ege Ergin Ataman yönetiminde felakete yakın bir sezon geçiren takımda özellikle sezonun ikinci yarısında gösterdiği performansla burada olmayı hak eden bir isim. Yetenekleri her ne kadar sınırlı olup özellikle hücumda silahları kısıtlı olsa bile-ki aslında fena olmayan bir üçlük atıcısıdır- Galatasaray’ın sezon içerisinde 4 numarada çektiği sıkıntılar düşünüldüğünde daha fazla süre alması gereken bir isimdi. Belki de takımda yaz döneminde yaşanan yaprak dökümü ve koçluğa Erman Kunter gibi bir aklın getirilmesi Ege Arar’ın kişisel gelişimi açısından faydalı olur. 

0 comments:

Yorum Gönder