19 Temmuz 2017 Çarşamba

Furkan'ı NBA'den neden çağırırız?

Hani bazen soruyoruz ya, altyapıda nerede hata yapıyoruz diye... Cevaplardan biri de mutlaka, yaş kategorilerinde kazanılan göstermelik başarılar ya da başarı kazanma çabasıyla oyuncu gelişiminden öte şeylerin ön plana çıkarılması oluyor. Teknik ekibin, kulüp yönetimi ya da federasyon yöneticilerinin kalıcı olmayan başarı odaklı hamlelerinin zaman zaman oyunculara olumsuz yansıması, zaman zaman ise onların gelişimlerini ya da önündeki fırsatları engellemesi belki takım, antrenör ya da federasyon için geçici başarılar getirse de, oyuncunun geleceği için bir artı yazmıyor. 


Bugünlerde basketbol medyasını en çok meşgul eden isimlerden biri olan Furkan Korkmaz'ın başarılı NBA Summer League performansını hepimiz biliyoruz. Takımı Philadelphia 76ers ile başarılı maçlar çıkaran Furkan, federasyonun talebi ve takımının da anlayış göstermesiyle U20 Avrupa Şampiyonası'nda milli formayı giydi. Hali hazırda devam etmekte olan U20 Avrupa Şampiyonası'nda Ümit Millilerimiz madalya hedefiyle gitmelerine rağmen beklentinin altında kalarak bugün Almanya'ya yenildiler ve ilk sekize giremeyerek madalyanın uzağında kaldılar. Furkan Korkmaz ise takıma sonradan katılıp iki maçta forma giyerken, 7.5 sayı - 3.5 ribaunt - 2 asist ortalamalarıyla mücadele etti. 


Peki kendimize soralım, Furkan'ın sonradan takıma katılıp antrenman yapmadan aldığı süreler gerek takıma gerekse kendisine ne kattı? Milli Takımımız Furkan'ın katılmasıyla Avrupa Şampiyonu bile olsa, tek oyuncuya güvenilerek kazanılacak bir U20 Avrupa Şampiyonluğu gerçekten onu çağırmaya değecek bir başarı olur muydu? Furkan Sixers'ta kalıp takımıyla çalışsa ve antrenörlerinin gözü önünde olsa onun yeni başlayacağı NBA kariyerine adaptasyonu ve staff'ın gözüne girmesi için daha faydalı olmaz mıydı? Basketbol medyası ve sosyal medyadaki basketbolseverlerin Furkan'ın gelişine bu kadar odaklanması diğer oyuncularımızı olumsuz etkiledi mi? Sanırım anafikri anladık hepimiz. Bu soruların sayısı artabilir; temelde ana mantık ise aynı kalır. 

Furkan Korkmaz gibi bir yetenek NBA Summer League'te bu kadar iyi performans sergiliyor ve dikkat çekiyorken, onu takım gözlemcilerinin önünden alıp, Ümit Milli Avrupa Şampiyonası için geri çağırmak bana kalırsa bir yöneticilik zafiyetidir. 2 hafta için bile olsa o havayı koklamaya devam etmesi, NBA kariyerinin ilk günlerinde Furkan için çok daha önemliydi. Belki eylül ayındaki Avrupa şampiyonası için farklı düşünülebilir; fakat yaz aylarında NBA kariyeri için elinde önemli bir fırsat varken bu fırsatı çocuklarımızın elinden almamak gerekir. Altyapı turnuvalarını amacından farklı düşünüp madalya kazanmaya odaklanmak adına yapılan hareketler gençlerimizin gelişimine katkı sağlamayacağı gibi, Furkan'ın bir şekilde U20 şampiyonasına gelemeyecek olsa ülke önünde vatan haini olarak etiketlenmesi de oldukça olası bir senaryo idi. Mesajımızı verdik, daha fazla uzatmaya gerek yok. Geleceğimiz olan gençlerimizin önünün madalya uğruna benzer şekillerde tıkanmadığı, hatta mümkünse tam tersi şekilde onlara fırsatlar yaratıldığını göreceğimiz günler dileğiyle...

1 yorum:

  1. Geçmişte birden fazla kategoride oynayan gençlerimizi, 1 gün arayla hem A hem genç milli takım maçına çıkan oyuncularımızı görürdük. O günler geride kaldı demiştik; ama kalmamış aslında

    YanıtlaSil