18 Ağustos 2019 Pazar

Dünya Kupası öncesi pota altı alarmı

FIBA World Cup 2019 - Basketbol Dünya Kupası öncesi son hazırlıklarını Yunanistan'da Akropolis Turnuvası'yla devam eden 12 Dev Adam cuma günü Sırbistan'a farklı yenildikten sonra, dün de Yunanistan karşısında 70-84'lük bir yenilgi aldı. Dünya Kupası'na oldukça iddialı katılan iki takıma karşı alınan 10 sayı üzeri yenilgiler millilerimizin hedefi konusunda daha net bir fikir edinmemizi sağlayıp, önceki 4 hazırlık maçında oluşan iyimser tablonun değişmesine neden olurken, milli takımımızın pota altındaki sıkıntısını iyice gözler önüne serdi. 

Akropolis Turnuvası Türkiye - Yunanistan

Sırbistan karşısında Semih Erden ve Sertaç Şanlı'nın 16'şar dakika, Ege Arar'ın ise 4 dakika süre aldığını ve Marjanovic, Jokic, Raduljica üçlüsü karşısında boyalı bölge üstünlüğünü rakiplerine kaptırdıklarını izledik. Pivotlarımız toplamda 9 sayı - 6 ribauntluk bir performans sergilerken, Sırbistan pivotlarının 29 sayı - 18 ribaunt almasına engel olamadılar. Bunun yanında pota altımızın uzun ve boyutlu beş numaralar karşısında ne kadar zorlandığını bir kez daha görmüş olduk. 


Dün Yunanistan karşısında da benzer bir senaryo bizleri bekliyordu. Semih'in 20, Sertaç'ın ise 11 dakika süre aldığını izlerken, maçın bir bölümünde de saf bir beş numaramız olmadan sahada kaldık. Sertaç & Semih ikilisi yine 8 sayı - 8 ribauntluk sınırlı bir katkı yaparlarken, sadece Papagiannis'ten 17 dakikada 12 sayıyı potamızda gördük. Yunanistan'daki Antetokounmpo etkisiyle ribauntlarda rakibin 29-41'lik bir üstünlük sağlamasına da engel olamadık. Yunanistan'ın çapraz gruptan gelecek olası rakibimiz olduğunu ve çeyrek finale çıkma yolunda direkt rakibimiz olacağını da dikkate aldığımızda, pota altımızdaki zafiyetin Dünya Kupası'ndaki hedeflerimizi aşağı çekeceğini söylemek gerçekçi olacaktır. Zira henüz ilk turda Fazekas'ın dahi pota altımızda oldukça kargaşa yaratacağını söyleyebiliriz.

Mevcut kadromuzla kalan 2 haftalık sürede neler yapacağımızı daha iyi analiz edip pota altında yaşadığımız probleme nasıl çözümler bulabileceğimiz Ufuk Sarıca'nın bu sürede en çok düşüneceği konu olacaktır şüphesiz ki. Muhsin'i kadrodan çıkarma tercihini tekrar sorgulamak için çok geç artık; fakat Semih'in sakatlık sonrası tekrar 30 dakika (mücadele edip savunma yaparak) sahada kalacak kondisyonu kazanması 12 Dev Adam'ın kupa performansı için oldukça önemli olacak. Sertaç'ın da gerektiği noktalarda onu dinlendirmesi ve yer yer orta mesafe şutlarıyla destek olması gerekecektir. Bunun gerçekleşmediği noktada, elimizdeki tek çare ise 5 kısalı bir rotasyonla Ersan & Cedi ikilisini pota altında kullanıp (yer yer Metecan ya da Birkan takviyeli), hızlı bir basketbolla rakiplerin düzenini bozmak olacaktır ki, zaman zaman kaos basketbolunu avantaja çevirdiğimizi de düşünürsek, 40 dakika savunma (Wilbekin & Melih ikilisiyle bu da çok gerçekçi olmuyor maalesef) ve yüzdeli şutların olduğu günlerde bu taktiğin bizi ileriyle götürecek bir strateji olabileceğini söyleyebiliriz. 

Yazıyı sonlandırırken daha önce de söylediğim aynı şeyi bir kez daha tekrarlamış olacağım; fakat senelerce altyapı kategorilerinde ümit vadeden uzunlar çıkartıp, onları A Milli Takım seviyesine yetiştiremememizin cezasını bugünlerde çekmekteyiz. Egemen Güven, Duşan Cantekin, Emircan Koşut, Ramazan Tekin, ve daha niceleri... Semih Erden emekli olduğunda uzun devşiren bir ülke durumuna dönüşeceğiz ne yazık ki...

1 yorum:

  1. Ömer Faruk Yurtseven gibi bir oyuncu varken onu kullanamıyor olmak çok kötü. Çocuğu hem ülke basketbolundan hem de milli takımdan uzaklaştırdık; menajerlerin oyuncağı yaptık. Çok yazık!

    YanıtlaSil