18 Şubat 2018 Pazar

Türkiye Kupası Anadolu Efes'in

PTT Erkekler Türkiye Kupası finalinde Anadolu Efes ile Tofaş Sinan Erdem Spor Salonu'nda karşı karşıya gelirken, rakibini 78-61 mağlup eden Anadolu Efes çarşamba gününden beri devam eden zorlu mücadeleler sonunda kupanın sahibi oldu. Karşılaşmaya hızlı bir başlangıç yapıp henüz ilk çeyreğin ortasında 16 sayılık bir fark yakalayan Anadolu Efes, yer yer Tofaş'ın farkı kapatmasına engel olamasa da, Doğuş, Simon ve McCollum'un etkili oyunları sonrası sahadan galip ayrılarak Türkiye Kupası'nı kazandı ve bu kupayı 11. kez müzesine götürdü. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Sompo Japan'i yenerek finale yükselen Tofaş ise, bu kupayı dördüncü kez kazanmak için sahaya çıktığı maçta, beklenenin çok altında performans gösterip düşük yüzdeyle hücum yaparak sahadan mağlup ayrılsa da, gerek bu sezon ligdeki performansı gerekse finale kadar gösterdikleri mücadele sonrası alkış alarak Bursa'ya döndü.

Doğuş Balbay | Anadolu Efes - Tofaş

Karşılaşmaya hızlı başlayan taraf Simon ve Doğuş'un etkili oyunlarıyla Anadolu Efes oldu. Fenerbahçe Doğuş ve Darüşşafaka'yı yenerek final gelen Anadolu Efes yüksek tempo ve yüzdeli şutlarla hızlı bir şekilde farkı açarak 7.5 dakika içinde farkı 16 sayıya kadar çıkardı: 24-8. Bu süre içinde Doğuş Balbay 4 sayı - 5 ribaunt - 4 asistlik performansıyla maça fırtına gibi girerken, haftanın en etkili isimlerinden Simon'un da 2/2 üç sayı isabetiyle 10 sayı kaydettiğini izledik. Çeyreğin son 1.5 dakikası içindeki oyuncu değişiklikleri Tofaş'ın üzerindeki ölü toprağını atarken, Berkan'ın savunmada getirdiği sertlikle Efes'i durduran Bursa ekibi, yakaladığı 7-0'lık seriyle çeyrek sonuna girerken farkı 9 sayıya indirdi: 26-17.



Anadolu Efes'in maç başındaki oyununa ayak uydurmakta zorlanan Tofaş'ta Orhun Ene'nin zorunlu olarak, bu hafta sakatlığı nedeniyle parkelerden uzak kalan Barış Ermiş'i oyuna alması, Berkan'ın enerjisi ve Crocker'ın da yavaş yavaş hareketlenmesi Bursa ekibinin oyuna dahil olmasını beraberinde getirirken, 34-23 Anadolu Efes üstünlüğü ile tamamlanan ilk 4.5 dakika sonrasında Tofaş'ın yakaladığı 9-0'lık seri bitime 2.5 dakika kala farkı 2 sayıya kadar düşürdü: 34-32. İlk devrede 14 iki sayılık atış denemesine karşı 18 üçlük deneyen; fakat dış şutlarda oldukça düşük isabet oranıyla oynayan Anadolu Efes (4/18) kaçan üçlüklerin cezasını kapanan farkla çekerken, devre sonunda Simon ve Motum'dan gelen sayılar soyunma odasına giderken lacivert beyazlıların rahat bir nefes alıp, devreyi 40-32 önde tamamlamalarını sağladı. 

İkinci yarıya iki takım da dengesiz hücumlarla başladı; fakat ortada olan iki topta önce Meija & Henry ikilisinin hatasında hücum ribaundu ve basketi kaydeden Dunston ve sonrasında neredeyse top kaybı olacak bir pozisyonda topu elinde bulan McCollum'un üçlükleri sonrası kısa süreli bir seri bulan Anadolu Efes farkı tekrar çift hanelere çıkardı: 49-36. Birkan Batuk'un sahada olduğu birkaç dakikalık sürede Morgan ve Crocker ile etkili olan Tofaş üst üste hücum ribauntları ve serbest atış isabetleri sonrası farkı tek hanelere indirirken, McCollum'un kişisel gayretleri ile çeyrek sonunu iyi getiren Anadolu Efes Simon'un süre bitiminde kaydettiği üçlük sonrası son 10 dakikaya girerken skoru 62-47 yapıp 15 sayılık önemli bir avantaj yakaladı. 

Biz Tofaş final periyodunun başında galibiyet için gerekli son çabayı gösterecek mi derken, lacivert beyazlılar son 10 dakikaya da oldukça düşük bir enerjiyle başlayıp kolay hücumları Henry'nin elinden değerlendiremeyince Anadolu Efes farkı daha da açmaya başladı. Farkın 20 üzerine çıkması sonrası Orhun Ene'nin genç oyuncularını da sahaya sokması ardından "bitse de gitsek" havasına giren maçta Tofaş'ın genç yıldız adaylarıyla bulduğu sayılar farkın kapanmasına yeterli olmayınca karşılaşmayı 78-61 kazanan Anadolu Efes Türkiye Kupası'nı 11. kez müzesine götürdü. 

Anadolu Efes'te Errick McCollum 23 sayı - 3 ribaunt ile maçın en skorer ismi olurken, Krunoslav Simon 19 sayı - 7 asist - 5 ribaunt, Bryant Dunston 13 sayı - 10 ribaunt ve Brock Motum da 10 sayı - 6 ribaunt ile final maçının kazanılmasında önemli rol oynadılar. Doğuş Balbay ise 4 sayı - 10 ribaunt - 5 asistlik istatistiğiyle skor olarak olmasa da mücadele ve gayretiyle alkış toplayıp Anadolu Efes'in sahadaki enerjisini artıran isimlerin başında yer aldı. Tofaş'ta ise Tony Crocker 11 sayı ile en skorer isim olurken, Raymar Morgan 8 sayı - 6 ribaunt, Sammy Mejia 8 sayı - 3 ribaunt ve Berkan Durmaz da 8 sayı - 3 ribaunt ile mücadele ettiler. Takım istatistiklerine baktığımızda Anadolu Efes'in şut tercihlerinde 37 üç sayı denemesine karşı sadece 25 iki sayılık denemesi dikkat çekerken, Tofaş'ın ise denediği 18 üç sayı denemesinde sadece 1 isabet sağlayabilmesi maçın kaybedilmesindeki en önemli etkenlerden biriydi. 

28 yorum:

  1. anadolu efes acık ara onde bitirdi macı. bir final havası olmadı ama güzel bir mac cıkardı her iki takımda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonuc oalrak güzel bir maç olduğunu bend esoyleyebilirim. ancak eski anadolu efes yok

      Sil
  2. Öncelikle Anadolu Efesi tebrik etmek lazım bu kupayı hak ederek kazandı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. efes bu yıl kupa takımı gibi davrandı. kupalarda iyi ancak genel itibariyle eskiyi aratıyor

      Sil
  3. hakettiği bir galibiyet oldu anadolu efesi kutluyorum

    YanıtlaSil
  4. sezon başından beri açıkara belli etti aslında anadolu efes bu durumu

    YanıtlaSil
  5. hak etti ve aldı anadolu efes bu sene kupayı çok güze bir kadrosu var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet anadolu efes arada iyi bir fark koyarak macı aldı. kimine gore heyecan eksik olsada adamlar iyi oynuyor

      Sil
  6. izledğim en heyecansız maçlardan biriydi başından sonu belli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iki taraftan biri diğerine gore ezici ustunlukle oynadığı için biraz heyecan eksikti

      Sil
    2. efeste eski hava yok malesef. belki bir kac transfer sonrası takım toparlanır diye umuyorum

      Sil
  7. anadolu efes sezon boyu oynamış olduğu oyunla bunu sonuna kadar hak etti.

    YanıtlaSil
  8. bu sezonun en başarılı takımı anadolu efes açıkçası bana göre

    YanıtlaSil
  9. final maçı birazz çekişmeli olur diyordum fakat anadolu efes rakibine hiç şans tanımadı

    YanıtlaSil
  10. anadolu efes harika bir takım ve bu yüzden başarılar otomotaik bir şekilde geliyor

    YanıtlaSil
  11. ben bu sene anaolu efesi beğenemedim kupa almış olabilirler ama hala beğenmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu goruse katiliyorum. Anadolu efes her ne kadar kupayida almis olsa oyun olarak isik vermiyo

      Sil
  12. şampiyon belli ikinci kim olayı sene başından belliydi böyle olacağı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seneye alamayacak bu oyunla devam ederse.

      Sil
  13. Oyun olarwk cok iyi degiller ama bu tur kupa maclarinda ne olacagi belli olmuyor.

    YanıtlaSil
  14. herseye ramen tofas bütün bir sene iyi mücadele etti fatak biraz hesap hatası yaptı..

    YanıtlaSil
  15. anadolu efes tabir caizse ezip geçti bu başarısı devam eder insallah

    YanıtlaSil
  16. anadolu efes çok köklü bir takım bu galibiyet beni şaşırtmadı

    YanıtlaSil
  17. bende anadolu efese şans vermiştim öyle de oldu

    YanıtlaSil
  18. anadolu efeste bence eski tat yok. eskiden rakiplerine çöküyodu simdilerde bir duzensizlik var takımda

    YanıtlaSil
  19. Bu arada Anadolu Efes, ABD'li oyuncu Sonny Weems ile sezon sonuna kadar sözleşme imzaladı.

    YanıtlaSil
  20. başarılara doymuyor yeni transflerini beğendim anadolu efesin

    YanıtlaSil
  21. Maç güzeldi Efes açık ara önde götürdüğü için dışa diş geçti diyemicem

    YanıtlaSil