11 Nisan 2017 Salı

Kaf Kaf 100 attı, Efes'i uzatmada yıktı

Basketbol Süper Ligi'nde haftanın kapanış karşılaşması aynı zamanda en çekişmeli ve zevkli mücadelesine sahne oldu. Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu'nda Anadolu Efes'i konuk eden Pınar Karşıyaka rakibini uzun süre geriden takip ettiği maçı Green'in son saniye üçlüğüyle uzatmaya götürürken, uzatma bölümündeki etkili basketboluyla sahadan 100-96 galip ayrılarak 25. maçında 14. galibiyetini elde etti. Anadolu Efes ise üst üste ikinci bu sezon da dördüncü mağlubiyetini alarak liderlik yarışında ciddi bir yara aldı. Bu sonuçla bu iki takımın Play-Off'ta birbirlerine rakip olma ihtimali de oldukça artmış oldu. 


Karşılaşmaya hızlı başlayan taraf Anadolu Efes olurken, bu salonda daha önce de kariyerinin en yüksek skorlarını kaydeden Cedi Osman'ın arka arkaya bulduğu sayılar farkın 5 dakika içinde 10 sayıya çıkmasını sağladı: 6-16. Ponitka'nın yokluğunda ilk çeyrekte Erdi ve Muhammed'e karşı üstünlük kuran Cedi çeyreği 14 sayıyla tamamlamasına rağmen aldığı 2 faulle benchin yolunu tutarken, J'covan Brown'dan gelen 4 sayı Karşıyaka'nın çeyrek sonunda farkı 6 sayıya indirmesini sağladı: 22-28. 

İkinci çeyreğin başında Heurtel'in yaptığı sportmenlik dışı faul sonrası üç faulle kenara gelmesini iyi değerlendiren Pınar Karşıyaka Muhammed'in basketleriyle 30-30'da skoru dengeledi. Bu dakikalarda Deshaun Thomas aldığı hücum ribauntları sonrası kaydettiği sayılarla Efes hücumunu sürüklerken, Karşıyaka tarafında da Owens'ın hücum ribauntları yeşil kırmızılıları oyunda tuttu. Nitekim Thomas'ın maç boyunca aldığı 5 ribaundun tamamı hücum ribaundu olurken, Owens'ın da 11 ribaundunun 9'u ofansif ribaunttu. Bu aynı zamanda hücum ribaundu istatistiğinde sezonun en yüksek değeri olarak dikkat çekti. Pınar Karşıyaka'da Brown'un 12, Anadolu Efes'te ise Cedi Osman'ın 17 sayı kaydettiği ilk yarı 45-41 Anadolu Efes üstünlüğüyle tamamlandı. 


Karşılaşmanın üçüncü çeyreği karşılıklı sayılarla başlarken, Summers ve J'covan Brown ile sayılar bulmaya devam eden Pınar Karşıyaka 4 dakika sonunda skoru tekrar eşitledi: 52-52. Anadolu Efes'te Derrick Brown'un orta mesafeli isabetleri ve dış şutları üstünlüğü tekrar lacivert beyazlılara getirirken, kendini yere attığı gerekçesiyle Muhammed'e çalınan teknik faul sonrası skorun 55-63'e gelmesi ardından alınan Karşıyaka molası çeyreğin gidişatını bir kez daha değiştirdi. Mola sonrası önce Brown sonra da Owens ile 9-0'lık bir seri yakalayıp öne geçen Pınar Karşıyaka çeyrek sonuna gelindiğinde 64-66 geride olmasına rağmen maça tekrar ortak olmuştu. Bu çeyrekte dikkat çeken ilginç detay ise Emin Moğulkoç'un Anadolu Efes benci ve oyuncularını maç başından beri dört kez uyarmasına rağmen, Muhammed Baygül'e ilk pozisyonda uyarısız şekilde teknik faulü çalmakta çekinmemesiydi. Tecrübeli hakem haliyle taraftarın da tepkisini çekti.

Final periyodunun başında Petway'den gelen iki alley-oop Pınar Karşıyaka'yı havaya sokarken; Anadolu Efes'te Dunston'u dinlendirme amaçlı sahaya giren Alex Kirk'in arka arkaya iki kez Petway bir kez de Owens'ı kaçırması, ardından da anlamsız bir üçlük denemesi, adeta Karşıyaka lehine oynayan pivotun tekrar benche gelmesine neden oldu. Bu sırada Karşıyaka cephesinde Petway'in geçirdiği sakatlık uzun rotasyonunu iyice daraltırken, son 7 dakikaya 75-74 Anadolu Efes üstünlüğüyle girildi. Bitime 5.5 dakika kala Efes cephesinde günün başarılı ismi Cedi Osman'ın sinirlerine hakim olamayarak aldığı teknik faulle beşlemesi maçın dönüm noktalarından biri olurken, Karşıyaka'da Muhammed, Anadolu Efes'te ise Can Maxim'in ekstra sayıları heyecanın sürmesini sağladı. Son 3:45'e 86-81 önde giren Kaf Kaf skoru koruma telaşıyla uzun süre sayı bulamazken, Anadolu Efes 24 saniye kala Can Maxim'in köşeden üçlüğüyle 86-88 öne geçti. Mola sonrası hücumu da iyi kullanamayan Pınar Karşıyaka Heurtel'e taktik faul yaparken, Fransız guard çizgide 1/2 attı. Son savunmada Anadolu Efes faul yapmak yerine savunmayı tercih ederken Summers'ın air-ball üçlüğü sonrası Muhammed'in inanılmaz bir gayretle topu oyunda tutması ve sonrasında Green'den gelen buzzerbeater üçlük maçı 89-89 ile uzatmaya taşıdı. 

Uzatma dakikalarında iki takımda da yorgunluk etkili oldu. Anadolu Efes'te şutlar kaçmaya başlarken, Pınar Karşıyaka yorgunluğa rağmen taraftarının da verdiği dirençle mücadelesini artırdı. Owens'ın beş faulü sonrası Muhammed ve Erdi'nin ekstra gayretleri yeşil kırmızılı ekipte savunma direncini üst seviyede tutarken, kritik ribauntlarda üstün tarafın Karşıyaka olması ve serbest atış çizgisindeki yüzdeli şutlar yeşil kırmızılıları 100-96'lık galibiyete taşıdı. 

Pınar Karşıyaka'da 24 sayı - 7 asistle oynayan J'covan Brown en skorer isim olurken, Dajuan Summers da 22 sayı - 14 ribaunt ile double double yaptı ve son haftalarda düşüşte olan performansına kritik bir maçta son verdi. Josh Owens 18 sayı - 11 ribauntla double-double yapan bir diğer isim olurken, bu ribauntların 9'u oyunun ofansif kısmındaydı. Michael Green 15 sayı - 4 ribaunt - 3 asist, Muhammed Baygül ise 11 sayı - 7 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Anadolu Efes'te ise Bryant Dunston adeta pota altında tek başına savaşırken, 24 sayı - 6 ribaunt - 5 asist - 5 blokla mücadele etti. Cedi Osman 17'si ilk yarıda 19 sayı, Derrick Brown 16 sayı - 8 ribaunt ve Can Maxim Mutaf 4/7 üç sayı isabetiyle 14 sayı kaydederlerken, Thomas Heurtel de sadece 3 sayıda kalmasına rağmen 15 asistle sezonun en yüksek istatistiğine ulaştı ve bu konudaki uzmanlığını bir kez daha gösterdi. Takım istatistiklerine baktığımızda da Pınar Karşıyaka'nın ribauntlardaki 49-37'lik üstünlüğü (hücum rib. 19-10) dikkati çekerken, asistlerde ise 27-15 Anadolu Efes üstün taraf oldu. Pınar Karşıyaka'nın çift hanelerle geriden geldiği bir maçta sadece 1 top çalması ise oldukça dikkat çekiciydi. 

3 yorum:

  1. Helal olsun Kaf Kaf. Yendiğimiz takım sonuçta Euroleague'te ilk 8'e kaldı. Kısıtlı kadroyla büyük iş başardık. Markovic Paşa Oleeeey

    YanıtlaSil
  2. Summers ve Brown oynadığı zaman Karşıyaka'nın havası bambaşka oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Bu arada Petway'in sakatlığı konusunda bir bilgisi olan???

    YanıtlaSil