17 Nisan 2017 Pazartesi

Finalde kaybetme alışkanlığı

Haftasonu Fenerbahçe Kadın Basketbol takımının Euroleague Women finalinde yenilmesi sarı lacivertlilerin üçüncü kez çıktıkları Final Four finalinde de şampiyonluktan uzak kalmasına neden oldu. Benzer şekilde kadın basketbolunun ikinci kupası olan Euro Cup Women finalinde de, Bellona AGÜ Spor bir diğer temsilcimiz olan Yakın Doğu Üniversitesine elenerek (Kayseri Kaski dönemlerini de dikkate aldığımızda) son 10 yıl içinde üçüncü kez finale çıkmasına rağmen ikincilikle yetinmek durumunda kaldı. Arka arkaya gelen bu ikincilikler basketbolumuzdaki finalde kaybetme alışkanlığı üzerine yoğunlaşmama neden oldu ve kısa geçmişimizden ortaya ilginç bir sonuç çıkardım.


Eğer aşağıda görebileceğiniz listede atladığım bir final yoksa, basketbolumuzun yükselişe geçtiği 1990'lardan itibaren 22 kez A takımlar seviyesinde finale çıkan takımlarımız bu finallerden sadece altısında kupa kaldırabildiler. Şampiyonluk gelen altı finalin ikisinde de iki Türk takımının karşı karşıya geldiği düşünülürse, gerek milli gerekse kulüp takımlarımız bazında final stresiyle baş edememe gibi ciddi bir problemimiz olduğunu görebiliyoruz. Özellikle genel bir bakışla Akdeniz insanının karakteri denip geçiştirilebilecek bu final stresinin (ya da ne isim verilebilirse) sadece milli takımlarımızda değil, zaman zaman sadece yabancılardan oluşan kulüp takımlarında da baş göstermesinin ise kolay açıklanabilir yanı yok. NBA'de şampiyonluklar yaşayan, ödüller kazanan oyuncuların Türk takımlarının formalarını giydiklerinde finallerde yaşadıkları formsuzluğa bir açıklama yapabilmek cidden zor.


1993 - Efes Pilsen : Saporta Cup ikinciliği
1996 - Efes Pilsen : Koraç Kupası şampiyonluğu
1997 - Tofaş : Koraç Kupası ikinciliği
2001 - Botaş: Ronchetti Cup ikinciliği
2001 - Erkek Milli Takım: Avrupa ikinciliği
2005 - Fenerbahçe: Kadınlar Euro Cup ikinciliği
2009 - Galatasaray: Kadınlar Euro Cup şampiyonluğu
2010 - Erkek Milli Takım: Dünya ikinciliği
2011 - Kadın Milli Takım: Avrupa ikinciliği
2012 - Beşiktaş: FIBA EuroChallenge Cup şampiyonluğu
2012 - Kayseri Kaski: Kadınlar Euro Cup ikinciliği
2013 - Pınar Karşıyaka: FIBA EuroChallenge Cup ikinciliği
2013 - Kayseri Kaski: Kadınlar Euro Cup ikinciliği
2013 - Fenerbahçe: Euroleague Women ikinciliği
2014 - Fenerbahçe: Euroleague Women ikinciliği
2014 - Galatasaray: Euroleague Women Şampiyonluğu
2015 - Trabzonspor MP: FIBA EuroChallenge Cup ikinciliği
2016 - Galatasaray: Euro Cup Şampiyonluğu
2016 - Fenerbahçe: Euroleague ikinciliği
2017 - Yakın Doğu Üniv: Kadınlar Euro Cup şampiyonluğu
2017 - Bellona AgüSpor: Kadınlar Euro Cup ikinciliği
2017 - Fenerbahçe: Euroleague Women ikinciliği

Sıraladığım ve tamamını canlı seyretme imkanı bulduğum bu finallere baktığımızda (yaşımı ele vermeyi sevmiyorum ama evet o heyecanları yaşayarak izledim hepsini), kaybettiğimiz maçların birkaçı dışında başa baş geçen finalleri son anlardaki hatalarla ya da yıldız oyuncularımızdan beklenen katkıları alamayarak kaybettiğimizi görebiliriz. Efes Pilsen'in Aris karşısındaki Saporta Kupası finalinde son saniyelerde Naumoski'nin boş döndüğü hücumlar hala aklımda. Rivers'lı, Griffith'li Tofaş'ın Yunanistan'dan çift haneli galibiyetle dönüp, Bursa'da fark yediği Koraç Kupası finali rövanşı da öyle. Keza Pınar Karşıyaka'nın EuroChallenge Kupası finalinde üçüncü çeyrekte 17 sayı öndeyken maçı nasıl kaybedebildiğini anlamak oldukça güç. İki sene sonra Trabzonspor da önde girdiği son hücumda top kaptırıp potasında sayı görerek taraftarı önünde ikincilikle yetinmek durumunda kalmıştı. Lafı çok uzatmamak gerek, ister Akdeniz kültürü, ister Türk basketbolu diyelim, isterse farklı bir isim koyalım; birçok kez yüzüp kuyruğuna kadar geldikten sonra sonunu getiremedik bugüne kadar. Bu sezon önümüzdeki son bir final ihtimali var. Turkish Airlines Euroleague'te üç takımımız çeyrek finalde Final Four mücadelesi verecekler. Geçtiğimiz sezon finalde CSKA'ya son saniyede alamadığımız bir ribaunt sonrası yenilen Fenerbahçe'nin yanı sıra, Anadolu Efes ya da Darüşşafaka'dan bu sezon final hatta bu kez şampiyonluk bekliyoruz. Kolay değil; ama neden olmasın. 

3 yorum:

  1. Kazanılan 6 kupadan üçünün 3/3 final performansıyla Galatasaray kadın (2) ve erkek (1) takımlarına ait olduğunu da hatırlatalım.

    YanıtlaSil
  2. Normal bir finalimiz yok ki. Geçen sene Fener yenilirken de nerdeyse 20 sayı farktan gelip maç uzatmaya gitmişti.

    YanıtlaSil
  3. Bu listeye sonrasında bir de Banvit'in kaybettiği Şampiyonlar Ligi finali eklenince performansımız 23'te 6 oldu.

    YanıtlaSil