15 Mayıs 2018 Salı

Avrupa'da ilk galibiyet ilk tur: Galatasaray

Avrupa kupalarında ilk galibiyeti alarak tur atlayan basketbol takımımızın Galatasaray olduğunu biliyor muydunuz? Hem de günümüzün basketbol devlerinden Olympiacos'u iki maçta da mağlup ederek... 1960'ta Darüşşafaka'nın önünde Türkiye Erkekler şampiyonu olarak Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılan Galatasaray, ilk turda Yunan Olympiacos ile eşleşmiş, 23 kasımdaki ilk maçı İstanbul'da 72-41 kazandıktan sonra, 11 Aralık 1960'ta Pire'de de 65-55 kazanarak tur atlamıştı. Galatasaray ikinci turda da İsrail'den Hapoel Tel-Aviv ile mücadele etmiş; ilk maçı evinde 40-39 kazanmasına rağmen, deplasmandaki maçı 39-54 kaybederek kupaya veda etmişti. 

Galatasaray - Avrupada tur atlayan ilk Türk takımı

Türkiye Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk kez 1958'de Modaspor ile temsil edilmiş, ilk Türkiye şampiyonluğunu elde ederek ülkemizi temsil eden İstanbul ekibi ön eleme turunda Yugoslav ekibi ASK Olimpija Ljubjana'ya iki maçta da yenilerek elenmişti. 1959-60 sezonunda ise Fenerbahçe ilk turda İsrailli rakibi Maccabi Tel-Aviv'in maça çıkmaması sonucu hükmen tur atlamış; fakat ikinci turda Bulgar BK Akademik Plovdiv'e iki maçta da kaybederek kupaya veda etmişti. Fenerbahçe Maccabi'yi geçerek Türkiye'nin tur atlayan ilk takımı olsa da, hükmen tur atlayıp galibiyet elde edemediğinden, ilk galibiyeti elde ederek tur atlayan takım olma başarısı ve onuru bir sonraki sezon Galatasaray'ın olacaktı. 


Galatasaray'ın Olympiacos'u yenerek Türk basketbol tarihine geçtiği sezonda sarı kırmızılıların coach'luğunu Ali Uras yaparken, takım kadrosu şu isimlerden oluşuyordu: Ünal Büyükaycan, Ali Kazaz, Celal Üstel, Ercan Devakuşoğlu, Ersan Salihoğlu, Özer Salnur, Savan Zorlu, Şamil Eraslan, Tuğrul Demir, Üner Erimer, Yavuz Demir

4 yorum:

  1. ne yıllardı onlar. küçükken duyar mutlu olurdum. keşke şimdi de eskiden olduğu o hırs olsa takımlarda.

    YanıtlaSil
  2. Bu yazının Ünal Büyükaycan'ın vefatına denk gelmesi ilginç bir tesadüf olmuş. Nur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  3. Açıkçası ilk olduğunu bilmiyordum, futbolda da olduğu gibi basketbol alanında da başarılı Galatasaray.

    YanıtlaSil
  4. Artık Türk futbolu o kadar iğrenç bir hale geldi ki tamamen mafyalaşma ve üst güçlerin elinde olduğu belli. Hiç zevk almıyorum artık. Adaletli bir futbol oynana kadar basketbol daha fazla keyif veriyor.

    YanıtlaSil