13 Mayıs 2018 Pazar

Gaziantep mucizesi gerçekleşti: Ligden düşmek için bir numaralı adaydılar

Gaziantep Basketbol Tahincioğlu Basketbol Ligi'nin son haftasında deplasmanda Euro Cup şampiyonu Darüşşafaka'yı 83-77 mağlup ederek mucizevi bir şekilde ligde kaldı. Sezon başındaki performansıyla ligden düşmenin bir numaralı adayı olarak gösterilen, yaptıkları çıkışa rağmen son haftalardaki zorlu fikstürüyle ligde kalma ihtimali oldukça düşük olan Gaziantep Basketbol, geçtiğimiz haftasonu sahasında Banvit'i, bugün de deplasmanda Darüşşafaka'yı mağlup ederek ligde kalmayı başardı. Gaziantep ekibinin kendi sahasında oynadığı son 5 maçı kazanması da ligde kalmasında en önemli faktörlerden biri oldu. 

Patrick Miller - Gaziantep Basketbol

Geçtiğimiz günlerde yazdığım bir yazıda, Gaziantep Basketbol'un ligde kalma şansına ve ihtimallere değinmiştim. Kırmızı siyahlı ekibin mutlak suretle rakiplerinden fazla galibiyet alması ve ince averaj hesaplarından sıyrılması gerekmekteydi. Fakat Gaziantep bu averaj hesaplarına gerek bırakmadı ve önce sahasında Banvit'i 82-63, ardından da deplasmanda Euro Cup şampiyonu Darüşşafaka'yı zorlu bir maç sonunda 83-77 mağlup etti. Gaziantep Basketbol'un bugünkü maçı da son haftalardaki mücadelelerinin ve azimlerinin adeta bir göstergesiydi. Darüşşafaka'nın maçın ilk çeyreğinde 15-7'lik üstünlüğü yakalamasıyla moralini bozmayan Gaziantep ekibi, ikinci çeyreğin ortalarında 35-26 öne geçmeyi başardı. Fakat Cummings'in aldığı inisiyatif sonrası tekrar öne fırlayan Darüşşafaka 3.çeyrek ortalarında öne geçip farkı tekrar 9 sayıya çıkardı: 53-44. Gaziantep taraftarının artık ümitlerini kesmek üzere olduğu anlarda bir kez daha direnç gösteren ve pes etmeyen Gaziantep Basketbol hem tekrar skordaki üstünlüğü yakaladı, hem de Darüşşafaka'nın bir hamle daha yapmasına izin vermeden sahadan 6 sayılık üstünlükle ayrılarak mucizevi bir şekilde kümede kalmayı başardı. 

Gaziantep'in en önemli rakibi Yeşil Giresun Belediyespor ise ligin bitmesine 3 hafta kala Antep temsilcisinin 1 galibiyet önünde olmasına rağmen önce eksik Trabzonspor karşısında Ahmet Kandemir'in tercih hataları sonrası çok kritik bir yenilgi alırken (ki belki de o maçta küme düşmüşlerdi), ardından sahasında Darüşşafaka ve bugün de yine sahasında Tofaş'a mağlup olarak adeta kendi ipini kendi çekti. Giresun ekibinin son 7 maçında sadece 1 galibiyet alması da onları dibe doğru sürükleyen bir diğer etkendi. 

Gaziantep Basketbol'da bugün 25 sayı - 3 ribaunt - 3 asistlik performansı yanında son 3 maçta da 27.3 sayı ortalaması ile oynayan Sean Armand takımın kurtulmasında çok önemli rol oynarken, 40 dakika sahada kalan Patrick Miller'ın 16 sayı - 7 asist ve Erolcan Çinko'nun 16 sayı - 3 asistlik performansları ön plana çıkan diğer istatistiklerdi. Bu sezon zaman zaman kritik üç sayı isabetlerine imza atan Erolcan Çinko bugün de 5/7 üç sayı isabetiyle çok kritik isabetler kaydederken, Orhan Hacıyeva'nın pota altındaki mücadelesi, Can Uğur Öğüt'ün savunması ve Robert Carter'ın sertliği Gaziantep Basketbol'a galibiyeti getiren diğer önemli X-faktörler oldular. 

Sezona ilk 8 maçta sadece 1 galibiyet ile başlayan, Avrupa macerasına noktayı erken koyan, coach ve yabancı seçimleri konusunda sorun yaşayan ve doğruyu söylemek gerekirse Nenad Markovic'in gelmesinden sonra benim de artık ümidi kesmek üzere olduğum Gaziantep Basketbol, Victor Rudd'u gönderip takım kimyasına ulaştıktan sonraki mücadeleleri, yerli ve yabancı rotasyonu arasındaki dengeyi başarılı bir şekilde kurmaları ve daha önemlisi inanıp savaşmaları sayesinde kötü başlayan bir sezonu ligde kalarak tamamlamayı başardı. Belki kendileri zorlaştırdıkları bir misyonu, belki de iki sezondur yaşadıkları maddi kısıtların onları sürüklediği bir mucizeyi gerçekleştirdiler. Ne olursa olsun alkışı; ve bu mücadeleleriyle Basketbol Süper Ligi'nde kalmayı sonuna kadar hakettiler. Tebrikler Gaziantep Basketbol.

2 yorum:

  1. Gaziantep için zor geçen bir basket maçı oldu ama hakettilerini aldılar azmin zaferi

    YanıtlaSil
  2. Son haftalarda evlerinde güçlü rakipler de dahil olmak üzere değerli galibiyetler aldı Gaziantep. Kümede kalmalarında çok büyük etkisi vardı bunun. Belki taktik olarak değil ama takım olma yolunda Markovic'in de kattığı havayı inkar edemeyiz.

    YanıtlaSil