31 Mart 2018 Cumartesi

Karşıyaka zoru başardı

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde inişli çıkışlı bir sezon geçiren Pınar Karşıyaka bugün Trabzon deplasmanında Trabzonspor karşısında 108-105'lik bir yenilgi aldı. Bu sezon istikrarsız bir performans sergileyen yeşil kırmızılıların hücum potansiyeli çok yüksek olan rakibine karşı yenilmesinde şaşıracak bir nokta olmasa da, maçın istatistiklerine baktığımızda Pınar Karşıyaka'nın birçok istatistikte önde olduğu bir maçta aldığı bu yenilginin maçı izlemeyenleri şaşırtmaya oldukça müsait olduğunu görüyoruz. 

Basketbol Süper Ligi | Trabzonspor - Pınar Karşıyaka

Maçın istatistiklerine baktığımızda saha içinden genel olarak yakın yüzdelerle şut atan iki takımın mücadelesinde (Trabzonspor: 36/61, Pınar Karşıyaka: 40/64) Pınar Karşıyaka'nın dış şutlarda 16/27 (%59) gibi bir yüzdeyle atarak Trabzonspor'dan 5 üçlük fazla isabet sağladığını görüyoruz- ki bu noktada Pınar Karşıyaka'nın bu sezon maç başına sadece 7 üçlük attığını belirtelim. Dominic Waters'ın 11 asistinin de katkısıyla maçı tam 28 asistle tamamlayan yeşil kırmızılılar bu istatistikte de ev sahibi ekibe 28-16 üstünlük sağlamış durumdalar. Jarrod Jones'un 35 sayı kaydettiği, Waters ve Kennedy'nin de double-double istatistikleri kaydettikleri maçın son çeyreğinde de rakip potaya 41 sayı kaydeden Pınar Karşıyaka'nın bu istatistiklere rağmen nasıl olup da maçı kaybettiğini anlamak maçı izlemeyenler için oldukça zor olsa gerek. 


Bugün Pınar Karşıyaka'nın yenilgisini irdeleyecek olursak, her şeyden önce sahada savunmaya yönelik bir çaba göstermediklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Henüz hava atışını takip eden üçüncü saniyede üçlük çizgisinde bomboş kalan Heslip'ten potasında basketi gören Kaf Kaf 22 sayı yediği ilk peryot sonrasında hiçbir çeyrekte Trabzonspor'u 28 sayıdan aşağıda tutamadı. Burak Eşlik'in oyun kuruculara yaptığı baskıdan hem basketbol hem de psikolojik olarak mağlup ayrılan Karşıyaka, Waters'ın baskı altında gerilmesi (4 faulünden üçünü Burak'ın savunması sırasında aldı), Allen'ın ise art arda hataları sonrası Berk Uğurlu'nun yokluğunu çok hissetti. Özellikle yardım savunmasında, adeta sezon başından beri hiç beraber çalışmamışcasına dağınık gözüken Kaf Kaf, 1-1'de rakibine geçildiği her pozisyonda potasında rahat sayılar ya da boşta adam kalması nedeniyle rakibine kolay şut imkanları sağladı. Öyle ki, Bostanlı sahilindeki potalardan 5 kişi seçecek olsak, muhtemelen bugün Karşıyaka potasına gidip başa baş oynamakta fazla zorlanmazlardı. 

Hücumda ise özellikle Burak'ın Waters'ı yaptığı baskıyla oyundan koparması sonrasında dağılan Pınar Karşıyaka, son çeyrekteki performansı dışında tamamen bireysel gayretlerle skor buldu. Her ne kadar Burak sahada 15 dakika kalsa da, 100 sayı üzerinde skor kaydedilen bir maçta rakip oyun kurucuyu kısa süre etkisiz kılmanın avantajlarını anlatmaya gerek yok heralde. Waters ve Kennedy'nin top kayıpları yeşil kırmızılıların hücum performansını düşürürken, üç sayı çizgisinden yakalanan 16/27'lik isabet Kaf Kaf'ın maçın son dakikasına kadar oyunda kalmasını sağlayan en önemli etkendi. Jones'un 7/11 üç sayı isabeti ve 35 sayısıyla maça tutunan Karşıyaka, Berk'in sakat ve Kennedy'nin durgun olduğu günde Waters dışında Jones'a destek olacak ismi bulamadı. 

Trabzon pota altındaki Obekpa korkusu Karşıyaka kısalarının içeri penetrelerine engel olurken (bu korku Jones ve Kennedy'de dahi görüldü), içeri inmeyen toplar sonrası rakibini pota altında tehdit edemeyen Kaf Kaf, maç boyu yaptığı 29 faule karşı, rakibine sadece 14 faul çaldırabildi. Dolayısıyla Karşıyaka'nın 9 serbest atış isabetine karşı faul çizgisinden potasında tam 25 sayı görmesi belki de maçın Trabzonspor adına kilit noktalarından biriydi.  Pota altında Obekpa'dan çekinmeyen tek isim ilginç bir şekilde sakatlıktan yeni çıkan Egemen Güven olurken 8 dakikada 4/4 isabetle oynayan Egemen fazla süre alamadan Trifunovic'in yanına geri geldi. Her şeye rağmen final periyoduna 15 sayı geride giren Karşıyaka bireysel gayretler ve yüksek şut yüzdesiyle maçı son topa kadar getirmesine rağmen, kritik hücum ve savunmalarda öne geçecek fırsatları değerlendiremeyince birçok istatistikte önde olduğu, son çeyreğinde 41 sayı attığı ve Erdi, Egemen, Mert gibi isimlerden ekstra katkılar aldığı bir maçta yenilgiye engel olamadı. 

2 yorum:

  1. Mustafa Hekimoğlu1 Nisan 2018 09:36

    Geçen sene Markovic, bu sene Trifunovic ömrümüzden yediler. Şampiyonluk sonrası 10 sene geriye gittik tekrar.

    YanıtlaSil
  2. kirtekinler.com Malatya Oto Kiralama olarak başarılarınızı diliyorum. İyi Bloglamalar :)

    YanıtlaSil