1 Haziran 2017 Perşembe

Beşiktaş Sompo Japan finale çok yakın

Spor Toto Basketbol Süper Ligi Play-Off yarı final serisi ikinci maçında Beşiktaş Sompo Japan ile Anadolu Efes Akatlar'da karşı karşıya geldi. Serinin ilk maçını farklı bir şekilde kazanıp hem 1-0 öne geçen hem de bu farkın verdiği psikolojik bir üstünlük elde eden Beşiktaş Sompo Japan, evinde oynadığı ikinci maçta bu kez zorlansa da bitime 3 saniye kala Strawberry'nin kaydettiği basketle sahadan 74-72 galip ayrılarak seride 2-0'lık üstünlüğü elde etti. 3 galibiyet elde edenin finale yükseleceği seride, bir sonraki maç Anadolu Efes'in sahasında Abdi İpekçi Spor Salonu'nda oynanacak. 


Karşılaşmaya pota altında Stimac'ı iyi kullanarak başlayan Beşiktaş Sompo Japan, başarılı pivotun attığı ve Strawberry'e attırdığı basketlerle sayılar buldu. Pota altından Stimac ısrarı 4 dakika içinde Anadolu Efes'in takım halinde faul hakkının dolmasına neden olurken, Brown ve Cedi'nin de kısa sürede iki faulle kenara gelmesine yol açtı. Beşiktaş ilk dakikalarda maçın ritmini kontrol altında tutuyor gibi gözükse de, Cedi ve Doğuş'un üçlükleri Anadolu Efes'i skorda tutarken, Granger ile pota altına penetre etmeye başlayan ve bu oyuncudan 8 sayı bulan lacivert beyazlılar öne geçerek çeyreği 18-17 önde tamamladılar. Beşiktaş Sompo Japan'de ise DJ Strawberry maçın başındaki penetreleriyle 7 sayı - 2 asist buldu. 


İkinci çeyreğe Heurtel, Honeycutt ve Dunston'un basketleriyle başlayan Anadolu Efes yakaladığı 7-2'lik seriyle Ufuk Sarıca'ya 2 dakika içinde molayı aldırdı. Mola sonrası Anadolu Efes savunmasının zaaflarını Sertaç ve Thompson ile cezalandıran Beşiktaş, konuk ekibinin pota altını unutması sonrası momentumu tekrar kendi lehine çevirerek yakaladığı 10-0'lık seri ile devreye 4.5 dakika kala 29-25 öne geçti. Anadolu Efes'te Granger ve Thomas'ın yoktan var ettiği şans basketleri takıma nefes aldırsa da, hücumda genel olarak süregelen dağınık hava Beşiktaş'ın üstünlüğünü devre sonuna kadar sürdürmesini sağladı. Soyunma odasına 37-31 önde giden Beşiktaş Sompo Japan'de Dj Strawberry ve Michael Thompson 10'ar sayıyla en skorer isimler olurlarken, 7 sayı - 5 ribaunt yapan Sertaç Şanlı ve 6 sayı - 6 ribaunt ile oynayan Vladimir Stimac da pota altındaki etkili isimlerdi. Anadolu Efes'te ise Granger 10 sayıyla takımın en skoreri olurken, Brown'dan sonra devrenin bitimine kısa süre kala Heurtel'in de üçüncü faulünü alması lacivert beyazlılar için ikinci yarı öncesi oldukça kötü bir gelişme oldu. 

Üçüncü on dakikaya daha konsantre başlayan Anadolu Efes savunması Beşiktaş Sompo Japan'in pota altını kullanmasını engelleyince siyah beyazlılar ilk 4 dakikada tamamı boyalı bölge dışından sadece 5 sayı bulabildi. Hücumda ise Granger, Thomas ve Cedi ile sayılar bulan Efes yakaladığı 12-5'lik 4 dakika skoru sonrası skorda üstünlüğü tekrar eline geçirdi. Artan mücadele ve beraberinde yükselen savunma seviyesi iki takımın da çeyreğin ikinci yarısında daha fazla basit hata yapıp sayı bulmasını zorlaştırırken, Heurtel'in dördüncü faulünü alması sonrası Anadolu Efes hücumları tıkanıp zorlama şutlara dayanmaya başlayınca çeyrek sonuna üstün giren 54-51 ile Beşiktaş Sompo Japan oldu. Bu çeyrekte Anadolu Efes'te hem Doğuş hem de Heurtel'in dördüncü faullerine ulaşmış olmaları lacivert beyazlıların son 10 dakikaya girerken guard rotasyonunu oldukça daraltırken, Beşiktaş'ta üç faullü bir oyuncu dahi bulunmamaktaydı. 

Final periyodunun başında Thompson ve Erkan'la gelen kolay basketler daha bir dakika tamamlanmadan Perasovic'e mola aldırdı. Maçla birlikte final şansının da yavaş yavaş elinden kaçmakta olduğunun farkında olan ve gerginliği hareketlerine de yansıyan Perasovic dört faullü Doğuş ve Heurtel'i sahaya sürüp, 9 dakika kala ciddi bir risk alırken, bu ikili ne hücum ne de savunmada Efes'e aradığı kıvılcımı sağlayamadı. Gününde olup yüksek yüzdeyle oynayan Thompson'un Beşiktaş Sompo Japan hücumunu sürüklediği maçta bitime 6.5 dakika kala Roll'un basketiyle siyah beyazlılar farkı çift hanelere çıkararak skoru 63-53'e getirdiler. İlerleyen 3 dakikada Thompson'un ve ikinci devrede dinlenme şansı bulamayan Stimac'ın yorulmasıyla zorlama şutlar deneyen Beşiktaş Sompo Japan bu sürede sayı bulamazken, Granger ve Heurtel'in basketleri sonrası farkı kapatan Anadolu Efes, Cedi Osman'ın fast break sayıları sonrası 12-0'lık bir seri yakalayıp bitime 3.5 dakika kala 65-63 ile tekrar öne geçti. 

3 dakika kala belki de maçın dönüm noktası olabilecek bir pozisyon yaşandı. Anadolu Efes'in top kaybı sonrası Strawberry'nin hızlı hücumunda tartışılabilecek bir pozisyonu hatalı yürüme olarak değerlendirmeyen hakemler önce basket faul ardından da Perasovic'e teknik faul çalarken, Beşiktaş Sompo Japan de 68-65 ile öne geçti. Maçın suskun ismi Heurtel'in üçlüğü maçı yine dengeye getirirken karşılıklı serbest atışlar sonrası son dakikaya 70-70 eşitlikle girildi. Sertaç ve Heurtel'in sayıları skoru 72-72 yaparken, son hücumda bitime 3 saniye kala Strawberry'nin zor pozisyonda kaydettiği basket skoru 74-72'ye getirerek karşılaşmayı ve serideki 2-0'lık üstünlüğü Beşiktaş Sompo Japan'e getirdi. 

Beşiktaş Sompo Japan'de Michael Thompson 4/8 üç sayı ile 20 sayı kaydederek en skorer isim olurken, DJ Strawberry 18 sayı - 4 asist - 2 top çalma, Vladimir Stimac 10 sayı - 10 ribaunt ve Sertaç Şanlı da 9 sayı - 5 ribaunt ile galibiyette önemli rol oynadılar. Anadolu Efes'te ise Jayson Granger'ın 22 sayı - 3 asist ve Bryant Dunston'un 12 sayı - 7 ribaunt - 2 blokluk performansları yenilgiyi önleyemedi. Anadolu Efes takım halinde 16 top kaybı yaparken, 24-17'lik takım faulü nedeniyle maç içinde faul problemini de oldukça hissettiler. 


0 comments:

Yorum Gönder