30 Haziran 2017 Cuma

12 Cesur Yürek Avrupa Şampiyonu

Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız İspanya'nın Tenerife kentinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası finalinde Büyük Britanya'yı 76-69 mağlup etti ve tarihimizdeki ilk Avrupa şampiyonluğunu elde etti. Önceki 3 Avrupa şampiyonu olmasının yanında son iki Avrupa Şampiyonası ve Paralimpik oyunları üçüncülük maçında milli takımımızı mağlup eden Büyük Britanya karşısında maçın henüz ikinci çeyreğinin başında çift haneli farkı yakalayan 12 Cesur Yürek zaman zaman rakibin kısa süreli serilerine engel olamasa da maç boyunca üstünlüğünü korumasını bildi ve altın madalyanın sahibi oldu. 


Karşılaşmaya Özgür'ün sayılarıyla başlayan millilerimiz ilk çeyreği 18-10 önde tamamlarken, ikinci çeyreğin başında Selim'in basketi sonrası farkı 10 sayıya kadar çıkardı. Bu dakikadan sonra hücumda zorlanan millilerimiz savunmada pota altında Manning'in etkinliğine çözüm bulamayınca, 8'i Manning'ten gelen 11-2'lik Britanya serisi sonrası fark 1 sayıya kadar indi: 22-21. Britanya takımının Özgür'ü potadan uzak tutma çabası ve takım olarak sert savunma yapması beraberinde faulleri getirirken, bu durum çeyreğin kalanında 12 Cesur Yürek'in sık sık serbest atış çizgisine gitmesini sağladı. Farkın kapandığı anlarda sorumluluk alan Özgür'ün sayı ve asistleri farkın tekrar millilerimiz lehine açılmasını sağlarken, İsmail'in iyi savunma sonrası kaydettiği basketler soyunma odasına 36-24 önde gitmemizi sağladı. İlk yarıda Özgür 12 sayı - 5 asist - 4 ribaunt ile en etkili oyuncumuz olurken, İsmail'in 8 sayısı ve Cem'in 6 sayı - 5 ribauntluk performansı farkın gelmesinde önemli pay sahibi oldu. 

Soyunma odası dönüşü Özgür'ün pota altına yaptığı asistlerle sayılar bulan Türkiye, 3.5 dakika sonunda 44-30'luk üstünlüğü yakaladı. Farkı 14'e çıkardıktan sonra aynı ikinci çeyrek başında olduğu gibi bir seri yakalayan Britanya, Bywater'ın devreye girmesiyle 7-0'lık bir seri sonrası farkı tek hanelere düşürdü:44-37 Hücumun sıkıntı yaşadığı anlarda bir kez daha asistleri ve takımı yönlendirmesiyle direksiyona geçen Özgür neredeyse her hücumda pota altında boş adamı bulup skor kaydetmemizi sağlarken, Britanya Jama'nın orta mesafeli şutlarıyla skorda tutunmaya çalıştı. Özgür'e Selim ve Deniz'den de sayı katkısı gelmesiyle oyunun kontrolü tekrar millilerimize geçerken, 12 Cesur Yürek son 10 dakikaya 58-49 önde girdi. 

Final periyodunun başında Milli Takımımız hücumda zorlanıp düşük yüzdeyle oynayınca 3.5 dakikada 8-2'lik bir seri yakalayan Büyük Britanya farkı 3 sayıya kadar indirdi: 60-57. Özgür'ün üçlüğü millilerimize biraz olsun nefes aldırsa da savunmadaki basit hatalar tekrar farkı açmamızı engelledi. Son 2 dakikaya 65-62 üstünlüğümüzle girilirken, Özgür'ün orta mesafeli basketi farkı 5'e çıkartıp Britanya'ya mola aldırdı. 1:20 kala bu sefer de bir üç sayılık isabet kaydeden Özgür son dakikaya 70-64 önde girmemizi sağlarken, kalan sürede üstünlüğünü koruyan ve taktik faulleri iyi değerlendiren 12 Cesur Yürek sahadan 76-69 üstün ayrılarak ilk kez Avrupa şampiyonluğunu ülkemize getirdi. 

Milli Takımımızda Özgür Gürbulak 25 sayı - 6 ribaunt - 12 asist ile maçın yıldızı olurken, Cem Gezinci 14 sayı - 6 ribaunt, Selim Sayak 13 sayı, İsmail Ar 8 sayı, Deniz Acar 6 sayı - 4 ribaunt ve Ferit Gümüş de 8 sayı - 8 ribaunt ile şampiyonlukta önemli pay sahibi oldular. 

0 comments:

Yorum Gönder