30 Aralık 2013 Pazartesi

İTÜ'nün "Görkem"li yükselişi

Ülkemizde erkek basketbolunda heyecan Avrupa Kupaları ve Beko Basketbol Ligi’nde tüm hızıyla sürerken, çok göz önünde olmayan İkinci Lig’de de zirve yarışı haftalar ilerledikçe kızışıyor. Kaliteli yabancıların ve tecrübeli oyuncuların sayısındaki artışla her geçen gün kalitesi artan ligde şampiyonluğa oynayan bir kadro kuran Darrüşşafaka 15 maçta 12 galibiyetle zirvede yer alırken 10’ar galibiyetli 5 takım da Daçka’nın ardından zirveyi takip ediyorlar.
Bu takımlardan biri de İTÜ. Türk basketbolunun efsane takımlarından İstanbul Teknik Üniversitesi. Türkiye Ligleri’nin kurulduğu senelerde 5 kez şampiyonluk yaşayan, Türk basketboluna çok önemli isimler kazandıran; fakat 80’li senelerin sonlarıyla birlikte düşüşe geçip 2006’dan beri de Birinci Lig’in uzağında kalan İTÜ bu sezona da iyi başlayamamasına rağmen son maçlarda yakaladığı seri ile zirvenin ortaklarından biri oldu. İlk 7 maç sonunda 3 galibiyet 4 mağlubiyetle alt sıralara daha yakın bir takım izlenimi veren İTÜ, sonradan açılıp kalan 8 maçın 7’sini kazanmasını bildi. Bu galibiyetlerde takımın en dikkat çekici ismi Nijeryalı uzun Ejike Christopher Ugboaja olurken, takıma sonradan katılan şutör guard Görkem Sönmez de sergilediği performansla takımının bu çıkışında önemli rol oynadı.
İkinci Lİg her ne kadar genç basketbolcuların kendilerini göstermesi için önemli bir fırsat olsa da, istatistik liderlerine ya da takımları sürükleyen oyunculara baktığımızda genelde yabancı oyuncuları ya da Beko Basketbol Ligi emeklisi tecrübeli yerlileri görürüz. Bu anlamda 23 yaşındaki bir basketbolcunun 17.6 sayı, 3.9 ribaund ortalamaları yakalaması (%44 üç sayı isabetini de atlamayalım) ve takımını bir seviye daha yukarı çıkarması İkinci Lig seviyesinde, hem takımı hem de kendisi için çok büyük bir önem teşkil ediyor. Geçtiğimiz sezonu Beko Basketbol Ligi takımlarından Royal Halı Gaziantep’te geçiren; fakat daha üst seviye mücadelede süre bulmakta zorlanan Görkem, bu sezon başında da takım rotasyonuna giremeyince belki de kariyeri için en doğru adımı atıp İTÜ’nin yolunu tutmuştu. Performansıyla İTÜ’yü zirvenin ortaklarından biri haline getiren genç yetenek, sezonun geri kalanında da bu şekilde devam eder, hem kendini gösterme fırsatını kullanıp hem de takımını Beko Basketbol Ligi’ne taşımayı başarırsa biraz dolambaçlı bir yoldan da olsa tekrar TBL’ye dönmüş olacak. Hem de bu sefer şampiyon bir takımın liderlerinden biri olarak. Tabi iş o noktaya gelmeden başka takımların scout’larınca ikna edilmezse…

1 yorum: