2 Şubat 2019 Cumartesi

Kaf Kaf'ta Berk getirdi Henry bitirdi

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde haftanın en ilgi çeken mücadelesinde Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu'nda Beşiktaş Sompo Japan'i konuk eden Pınar Karşıyaka rakibini uzatmada 89-87 mağlup etti. Berk Uğurlu'nun kariyer rekoru kırdığı ve normal süresi 77-77 biten maçta uzatmanın bitimine 7 saniye kala Sek Henry'nin kaydettiği üçlükle sahadan galip ayrılan Kaf Kaf böylece bu sezonki yedinci galibiyetini elde etti. Baştan sona büyük çekişmeyle geçen maçı çok kritik anda verdiği hücum ribaundu sonrası ve ardından gelen üçlükle kaybeden Beşiktaş Sompo Japan ise sekizinci mağlubiyetini aldı. 

Berk Uğurlu - Pınar Karşıyaka - Beşiktaş Sompo Japan

Baştan sona büyük çekişmeyle geçen ve üçüncü çeyrekteki birkaç dakika haricinde iki takım adına da 5 sayı barajının üzerine çıkmayan maçın kırılma anlarında etkili olan taraf, salonu tıklım tıklım dolduran taraftarının da büyük desteğiyle Pınar Karşıyaka oldu. Özellikle üçüncü çeyreğin başında soyunma odasından daha istekli çıkan taraf olan Beşiktaş'ın skoru 8-9 sayı seviyelerine çıkarıp, çeyreğin ortalarına kadar bu seviyede tuttuğu zaman dilimi sonrası savunması sertliğini yükselten Pınar Karşıyaka Evans ve Walker'ın ekstra sayılarıyla tekrar oyunu dengeye getirdi. Pınar Karşıyaka hem 4. çeyrek hem de maç sonunda 4 sayılık üstünlüğü yakalamasına rağmen, iki çeyrekte de son anlara Beşiktaş'ın önde girmesine izin verse de, kritik saniyelerde sahada soğukkanlı kalarak kazanmasını bildi. Özellikle uzatma devresinin son 2 dakikasına 86-82 önde giren Kaf Kaf Benzing ve Rich'in sayılarına engel olamayarak geriye düşse de, son hücumda Henry'nin kaçırdığı serbest atışlar sonrası Marei'nin hücum ribaundu ve Henry'nin üçlüğüyle sahasında çok değerli bir galibiyete imza attı. 


Pınar Karşıyaka'da Sek Henry son birkaç maçtaki durgunluğunu bugün normal sürede de devam ettirse de, uzatma devresinde adeta yıldızlaşıp kaydettiği sayılarla galibiyette önemli bir rol oynadı. Normal süreyi 5 sayıyla tamamlayan Henry, uzatmada 79-79'dan sonra Pınar Karşıyaka'nın 10 sayısını da kaydederken, bitime 11 saniye kala 2 serbest atış kaçırsa da, Marei'nin aldığı hücum ribaundunu çaprazdan kaydettiği üçlük isabetle değerlendirip Kaf Kaf'a galibiyeti getirdi. Henry'nin uzatmadaki performansı karşılaşmayı 15 sayı - 3 ribaunt - 4 asistle tamamlamasını sağlarken, Karşıyaka'da galibiyetin mimarı ise iki maçtır Walker'dan ilk beşteki oyun kurucu pozisyonunu kapan Berk Uğurlu oldu. Berk sahada kaldığı 42 dakikada çok önemli bir sorumluluk alarak yeşil kırmızılıların direksiyonuna geçerken, bu sezon geliştirdiği üçlük yüzdesini 4/8 ile devam ettirerek kritik sayılar kaydetti. Berk karşılaşmayı 25 sayı - 6 ribaunt - 4 asistle tamamlarken, hem Basketbol Süper Ligi'ndeki kariyer rekorunu kırmış oldu, hem de kariyerindeki en yüksek üç sayı isabetini kaydetti. 

Pınar Karşıyaka'da pota altında Marei & Evans ikilisi de görevlerini fazlasıyla yerine getirirlerken, Egemen & İlkan'dan yeterli destek gelmediği bir günde 39-40 dakika forma giyerek Beşiktaş'ın etkili pota altı rotasyonuyla boğuştular. Yer yer istikrar problemi yaşayan bir forvet olan Chris Evans bir 4 numaranın penetre özelliğinin olmasının ona kattığı artıları bugün sahaya başarılı bir şekilde yansıtırken, rakiplerine yaptırdığı fauller, kritik hücum ribauntları ve 2 bloğuyla maçı 20 sayı - 8 ribaunt ile tamamladı. Assem Marei ise her ne kadar önceki maçların aksine takımın skor yükünü çekmese de pota altında Buva ile boğuşup, onun etkinliği kısıtlarken, hem ribauntlarda etkili oldu hem de yaptığı asistlerle saha görüşü olan bir uzunun takımı için ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdi. Hücumda genelde ikili sıkıştırmalarla durdurulan Marei 11 sayıda kalsa da, biri maç kazandıran asist öncesindeki hücum ribaundu olmak üzere 6'sı hücum 14 ribaunt, biri maçı kazandıran üçlüğün asisti olmak üzere 6 asist ve 3 blokla Karşıyaka'nın en etkili isimlerinden biri oldu. 

Beşiktaş Sompo Japan'de ise 25 sayı - 3 asist ile oynayan Jason Rich en skorer isim olurken, özellikle içeri penetreleri ve orta mesafeli şutlarıyla Pınar Karşıyaka savunmasını en çok zorlayan Beşiktaşlı oldu. Beşiktaş'ın pota altındaki en büyük kozu Ivan Buva ise Ivanovic'in rotasyonuna takılıp 29 dakika sahada kalırken, Marei eşleşmesinde sezonun diğer maçlarındaki etkinliğinden uzak kaldı. Yine de 17 sayı - 10 ribaunt ile double-double yapan Buva, ikili oyunlar ve perdelemelerde Jason Rich'e açtığı alanla da Rich'in skorer oyununda önemli pay sahibi oldu. Benzing ise hücumda boy & şut yüzdesi eşleşme avantajını isabetli dış şutlarla (4/6) kullanırken, oyunun savunma tarafında Evans karşısında ve ribauntlarda çok etkisiz kalarak beklenen performansının uzağında kaldı. 

Beşiktaş Sompo Japan'de günün olumsuz anlamdaki X faktörü ise Pressey & Kenan ikilisinden alınamayan katkıydı. Özellikle 1.97'lik Kenan Sipahi'nin oyunda kaldığı sürede bir kez bile 1.70'lik Walker'a karşı pota altı oyunu denememesi, aynı İstanbul'daki ilk maçta olduğu gibi boy avantajını kullanamamasını sağlarken, Phil Pressey de yine düşük skorlu bir maç geçirince Beşiktaş'ın skor gücünü düşürmüş oldu. Pressey'in etkisizliği yanında, Kenan'ın boy avantajını kullanmayı düşünmeyen Ivanovic'in, bugün yüzdesiz dış şutlarıyla dikkat çeken Erkan'ı da düşündüğümüzde Can Maxim Mutaf'a hiç süre vermemesinin arkasında bir sakatlık olup olmadığını ise bilmiyorum. Fakat kadroda olan Maxim sakat değilse bu maçta süre almamasına çok da anlam veremiyorum. 

Sonuç olarak Pınar Karşıyaka taraftarının da büyük desteğiyle çok müthiş oynamadığı; fakat büyük bir mücadele sergilediği maçı kazanarak Play-Off yarışında değerli bir galibiyet aldı. Karşıyaka'da savunmadaki eksiklikler kazandıkları maçta dahi dikkat çekerken, galibiyet bir süredir büyük eleştirilere maruz kalan coach Özhan Çıvgın'a en azından rahat bir nefes aldırmıştır herhalde. Beşiktaş ise büyük bir bölümünde skorda önde oldukları önemli bir maçta kritik bir yenilgi alarak ekranları başında maçı takip eden taraftarına hayal kırıklığı yarattı. Oldukça başarılı bir kariyeri olsa da son 7-8 sezonda coachluk kariyeri düşüşe geçen Dusko Ivanovic'in Beşiktaş'ta da istediği kimyayı oluşturamaması siyah beyazlıların sezon sonundaki yeri için çok olumlu sinyaller vermezken, Buva & Rich ikilisine Benzing dışında destek gelmediği günlerde takımın yaşadığı problemler sezonun ikinci yarısında Beşiktaş'ın Play-Off yarışında canını sıkacağa benziyor. 

3 yorum:

  1. Berk'in kariyeri için yaptığı en önemli hamle Karşıyaka'ya gelmesi oldu. Geçen sezonla birlikte başlayan çıkışı bu sezon da devam ediyor. Hem sahadaki duruşu hem de şutları gelişiyor. Keşke FB'de benchte beklediği seneler yerine yine KSK'de forma giyme şansı bulsaydı. şu an 2 gömlek daha üst seviyede olurdu

    YanıtlaSil
  2. Bu galibiyet aldatmamalı. Özhan çıvgınla devam etmek bizim için intihar olur. Çıvgın ve walker ile play-off yapmayı olası görmüyorum ne yazıkki

    YanıtlaSil
  3. Savunma kötü de olsa genelde gözle görülür bir düzelme var. Birkan’ın da katılmasıyla birlikte play-off biletini alacağız

    YanıtlaSil