4 Şubat 2019 Pazartesi

Anadolu Efes Daçka'yı uzatmada geçti

Adrien Moerman - Anadolu Efes - Darüşşafaka TekfenTahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde haftanın kapanış maçında iki Euroleague temsilcimiz Darüşşafaka Tekfen ve Anadolu Efes karşı karşıya geldiler. Maça ilk çeyreğin sonlarından itibaren ağırlığını koyan Anadolu Efes, yüksek dış şut yüzdesiyle ilk yarısını 47-37 tamamladığı karşılaşmada, üstünlüğünü ikinci devrede koruyamayıp maçın uzamasına engel olamasa da sahadan 95-86 galip ayrılırken, 16 maçta 13 galibiyetle lider Fenerbahçe Beko'nun 1 galibiyet arkasında ikinci sıradaki yerini korudu. Darüşşafaka Tekfen ise bu sezonki 9. yenilgisini aldı.  

Maç öncesi Darüşşafaka Tekfen'de cezalı Michael Eric'in yokluğu Anadolu Efes için önemli bir avantaj gibi gözükse de Ergin Ataman'ın Dunston'u dinlendirme tercihi dengelerin bozulmasını nispeten engellerken, Darüşşafaka'da Selçuk Ernak'ın ilk beşteki Mert Akay tercihi dikkat çekmekteydi. İlk çeyrekte Anadolu Efes'te Simon (3/3) ve Beaubois'nın (2/3) yağmur gibi üçlük isabetleri lacivert beyazlıların skor yükünü çekerken, pota altında Dunston'un yokluğu Darüşşafaka'da Oğuz Savaş'ın boyalı bölge sayılarını beraberinde getirdi. Maça iki top kaybıyla başlayan genç Mert Akay ise 2/2 üçlük isabetiyle Daçka'nın oyundan kopmamasını sağlarken ilk çeyrek 23-19 Anadolu Efes üstünlüğüyle sona erdi. 


İlk çeyrekteki yüksek şut yüzdeleri iki takım adına iki çeyrekte de devam ederken, Vasilije Micic önderliğinde (bu çeyrekte 5 asist) topu çok iyi çevirip neredeyse her hücumda doğru şutu bulan Anadolu Efes'te, Buğrahan Tuncer'in 4/5 üç sayı isabetiyle devreye girmesi lacivert beyazlıların ufak ufak farkı artırmasını sağladı. Darüşşafaka Tekfen bu üçlük yağmuruna Kartal ve Diebler'in dış şutlarıyla dahil olup oyunda kalmaya çalışırken, Oğuz - Kidd değişikliği sonrası pota altından hiç etkili olamamaları skor üretimlerini kısıtlayan bir unsur oldu. Devrenin sonuna doğru Metecan ve Micic ile de sayılar bulan Anadolu Efes 10/18 üç sayı isabeti yakaladığı ilk yarıyı 47-37 önde tamamladı. 

Soyunma odası dönüşü Anadolu Efes'in ilk yarıdaki dış şut yüzdesini, Darüşşafaka'nın alan savunmasına karşı bulduğu boş şutlara rağmen yakalayamaması Daçka'nın 7-0'lık bir seriyle farkı kapatmasını sağlarken, şutlardaki istikrarsızlığı Simon'un 0/3 serbest atışına kadar yansıyan Anadolu Efes ilk sayılarını 4.5 dakika sonra Moerman'ın smacıyla bulabildi. Bu çeyrekte Moerman ile etkili olan ve ilk 8 sayısının tamamını Fransız uzundan bulan Anadolu Efes, Beaubois'in de devreye girmesiyle, Darüşşafaka'nın Kidd ile köşeden bulduğu art arda iki ve Douglas ile tepeden gelen bir üçlük isabetine rağmen son 10 dakikaya 60-55 üstünlükle girdi. 

Final periyoduna iki takım da savunma sertliğini artırarak girerken, ilk 3-4 dakikada skor üretiminin düştüğü anlarda Darüşşafaka farkı 2 sayıya kadar indirse de, Simon'un aldığı sorumlulukla kaydettiği 5 sayı ve sonrasında asisti sonrası Moerman'ın köşeden attığı üçlük isabeti son 4 dakikaya girerken Anadolu Efes'e 73-64'lük üstünlüğü getirdi. Toney Douglas'ın bireysel çabaları sonrası gelen Darüşşafaka sayıları ev sahibi ekibin sessiz sessiz farkı kapatıp son dakikaya girilirken 77-77'lik eşitliği yakalamasını sağlarken, son dakika içindeki karşılıklı sayılar maçı 79-79 ile uzatmaya götürdü. Uzatma devresi karşılıklı sayılarla başlarken, Anadolu Efes'te Micic'in içeri penetreleri sonrası yaptığı asistler fark yaratıp lacivert beyazlıların skorda bir adım öne geçmesini sağladı. Micic'in asistlerinden gelen sayılar sonrası uzatmanın son dakikasına da 93-86 önde giren Anadolu Efes kalan sürede hata yapmayarak sahadan 95-86 galip ayrıldı ve zirve yarışında Fenerbahçe'nin arkasındaki yerini korudu. 

Anadolu Efes'te Adrien Moerman 20 sayı - 13 ribauntla double-double yaparak en etkili isim olurken, Krunoslav Simon 26 sayı - 6 ribaunt, Buğrahan Tuncer tamamı ilk yarıda 14 sayı, Tibor Pleiss 12 sayı - 10 ribaunt, Rodrigue Beaubois ise 12 sayı - 3 asist ve Vasilije Micic de 5 sayı - 11 asistle karşılaşmayı tamamlayıp galibiyette önemli rol oynadılar. Darüşşafaka Tekfen'de ise Toney Douglas'ın 21 sayı - 4 ribaunt - 4 asist ve Jeremy Evans'ın 16 sayı - 7 ribauntluk performansları galibiyet için yeterli olmadı. 

3 yorum:

  1. Daçka maça Mert ile başlayınca heyecanlanmıştım ama sonrasında bir daha süre almadı. 2 top kaybına rağmen eli titremeden 2/2 üçlük atmıştı. Yavaş yavaş ögrenecek bakalım o da

    YanıtlaSil
  2. Anadolu Efesi Naumoski nin fırtına gibi estiği dönemlerde izler ve Evkle arkadaşlarımla sohbetlerini yapardım Anadolu efes bu sezon ritmini yakalamış görünüyor Özellikle ikici yarı Simon ve Moerman çok iyi anlaştılar. Uzatma dakikalarında micic iyi bit kaptanlık örneği gösterdi. Tebrik ediyor ve başarılarının devamını Diliyorum

    YanıtlaSil
  3. Toney Douglas maçı o kadar geri çevirdikten sonra son hücumu öyle kötü kullandı ki, normal sürede kazanabilecekleri maçı uzatmada kaybettiler. Anadolu Efes ise topu çok iyi çevirip şutları soktukları ilk yarı sonrasında ikinci yarıda aynı ritmi koruyamadı; ama yine de uzatmada kazanmasını bildi. Ergin Hoca o kadar fırçaladı ama yatıp kalkıp Micic'in asistlerine dua etsin

    YanıtlaSil