8 Eylül 2018 Cumartesi

Kritik viraj öncesi 12 Dev Adam üzerine

FIBA World Cup 2019 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'ndeki Karadağ ve Slovenya maçları öncesi son hazırlıklarını yapan A Milli Basketbol Takımımız dün Almanya'yı 100-79 mağlup ederken, bugün de Çekya ile karşılaşacak. 12 Dev Adam'ın Almanya karşısında aldığı farklı galibiyet moral verirken, kritik maçlar öncesi takımımızın durumu ve kimyamız ile ilgili fikir edinmemizi, eksiklerimizi görmemizi sağladı. Bugünkü Çekya maçındaki performansla da şekillenecek bu düşüncelerin bir kısmını sizlerle paylaşalım şimdi:

Türkiye - Almanya Cedi Osman

Öncelikle maçı izlemeyen biri için istatistiklere baktığımızda takımın tüm yükünün tek bir beş üzerinde olduğunu düşündürten bir yapımız olduğunu söyleyebiliriz. Cedi ve Furkan'ın dikkat çeken performansları yanında Wilbekin, Ersan ve Semih'in bulunduğu beşin 12 Dev Adam'ı sürükleyen güç olduğunu görüyoruz. Fakat Ufuk Sarıca'nın bu beşi diri tutmak  ve maçların kritik dakikalarında sahadaki enerjiyi koruyabilmek adına oyun dakikalarını çok iyi ayarlamasının net bir gereklilik olduğu da oldukça açık. 


Ufuk Sarıca'nın dünkü ilk beşine ve maç içinde sahada tuttuğu anlık beşlere baktığımızda da takımı 40 dakika sahada diri tutabilecek formülü aradığını görebiliyoruz. Coach'un kısa savunmasının önemine yönelik Doğuş'u ilk beşte başlatması ve kritik anlarda savunmayı canlı tutabilmek adına Doğuş & Kartal ikilisine süre tanıması kısa rotasyonunun dengesini etkileyen bir unsur. Wilbekin & Furkan ikilisinin sürüklediği kısa skor yükümüz için ise Melih'in kenardan gelip bulacağı dış şutların önemi büyük. Bu sezon Fenerbahçe Doğuş'ta fazla verimli olamayan Melih'in bir an önce katkı vermeye başlamasını bekliyorum. Zira dün Furkan'ın 6/8'lik ve Cedi'nin 4/8'lik üç sayı performansı dün bizi mutlu edip umutlandırsa da, bu ikili dışında oluşturacağımız dış şut tehdidinin çok yönlü basketbolumuz için çok önemli bir avantaj olacağını bir kez daha söylemek bile gereksiz. Her maç 16/33 gibi bir dış şut yakalayabilmemizin zor olduğu ve rakip guardın 14 asistle maç tamamladığı bir günde bu kadar rahat kazanamayacağımızı düşünürsek, guard rotasyonumuzun performansı galibiyet için kritik bir rol oynayacaklar. 

Forvette Cedi Osman & Ersan İlyasova ikilisinin performansı millilerimizin belki de en statik ve istikrarlı kısmı. Birkaç turnuva kaçırsa da Ersan İlyasova'lı 12 Dev Adam'ın sahadaki duruşu bile farklı. Tecürbesi ve soğukkanlılığı milliler için özellikle kritik dakikalarda büyük avantaj. 17 sayı - 8 ribaunt - 6 asistle oynayıp çok yönlü basketbolunu bir kez daha gösterdi. Cedi Osman ise NBA'de iniş çıkışlı bir sezon geçirse de, LeBron'la yaptığı antrenmanlar oyun zekası ve basketboluna çok şeyler katmış. Genç yaşına rağmen 12 Dev Adam'ın liderliğini üstlenmiş gözükmenin yanında, artan öz güveni ve gücüyle dünkü maçta ilk çeyrekte izlediğimiz şut yüzdesinde de istikrarı yakaladığı sürece kendisini izleyenlere oldukça zevk veren bir sporcu haline gelmiş durumda. Aynı zamanda 4 numaraya çekildiğinde de çok verimli olan Cedi'nin hem Karadağ hem de Slovenya karşısında çok önemli bir rolü olacağı kesin. Kafaları karıştıran konu ise bu ikiliyi yedekleyecek Metin, Metecan gibi isimlerin henüz beklenen katkıyı yapmaması nedeniyle, gelecek bench katkısı konusundaki soru işareti. Bu nedenle zaman zaman Ufuk Sarıca'nın Furkan, Göksenin gibi isimleri 3 numaraya çekip kısa bir beşi tercih ettiğini görmekteyiz. 

Pota altında ise Semih & Sertaç ikilisinin performansı oldukça önemli. Semih'in Almanya karşısında aldığı sürelerde skor anlamında yeterli bir performans sergilediğini görsek de ilerleyen yaşıyla savunmada pota altında yeterli korkuyu yaratamaması, Sertaç'ın da skordaki tehdidi ve enerjisine rağmen yer yer ribauntlardaki zafiyeti kadrosunda güçlü uzunlar bulunan takımlara karşı 12 Dev Adam için bir tehdit oluşturmakta. Semih'in maça yoğunlaştığı anlarda tutulması zor bir pivot ve uzun kollarıyla bir blok tehdidi olduğunu geçmişten biliyoruz. Bu anlamda Ufuk'un Semih'in kafa olarak da oyundaki sürekliliğini korumasını ve Sertaç'ın rotasyondaki dakikalarını çok iyi ayarlaması şart. Uzunlarımızın da faul problemine girmeden bu süreleri yüksek bir mücadeleyle değerlendirmelerini umarım. Aksi takdirde pota altı millilerimizin zayıf karnı olarak kullanılabilir. 

3 yorum:

  1. Almanya gibi güçlü bir takımı yenebilmek büyük bir başarı. Aynı başarıyı Çekya karşısında da sürdüreceklerini düşünüyorum. Bu yıl 12 dev adam çok daha iyi gözüküyor.

    YanıtlaSil
  2. Bu yıl beklentim büyük. Çekya karşısında da bir galibiyet bekliyorum. Umarım iyi bir galibiyet serisi oluştururuz.

    YanıtlaSil
  3. çek cumhuriyeri karşısında rahat bir galibiyet alacağımızı düşünüyorum. forvette cedi osmandan bu sene yine beklentiler büyük olacak.

    YanıtlaSil