17 Eylül 2018 Pazartesi

12 Dev Adam Slovenya'yı affetmedi

FIBA World Cup 2019 Avrupa Elemeleri'ndeki 8. maçında deplasmanda son Avrupa Şampiyonu Slovenya ile karşılaşan 12 Dev Adam zorlu karşılaşmayı 86-77 kazanarak gruptaki altıncı galibiyetini aldı ve ikinci sıradaki yerini korudu. Avrupa şampiyonluğunda başrol oynayan önemli birkaç yıldızının yokluğunda eski gücünün uzağında gözüken Slovenya karşısında maçın büyük bölümünü önde götüren; fakat bir türlü maçı koparamayan milliler Cedi, Furkan ve Wilbekin'in skorer oyunlarıyla sahadan 86-77 galip ayrılarak grupta ilk üç sıra için çok önemli bir galibiyet elde ettiler. 

FIBA World Cup 2019 European Qualifiers Slovenya - Türkiye Ersan Ilyasova

Karşılaşmaya Semih'i diri tutabilmek amaçlı Ege'yi ilk beşe koyarak başlayan Milli Takım Slovenya'ya üst üste hücum ribauntları verince, ev sahibi ekibin düşük şut yüzdesini skor üstünlüğüne çevirmekte zorlandı. Karadağ maçının suskun ismi Wilbekin'in bugünkü maça iki üçlükle başlaması hücum anlamında ümitlenmemizi sağlasa da, top kayıpları ve pota altındaki hakimiyeti tamamen Slovenler'e bırakmamız Vidmar'ın kaçan serbest atışlarına rağmen ilk 4 dakikayı Slovenya'nın 12-10 önde geçmesini sağladı. Semih'in oyuna girmesi sonrası pota altında dengeyi kuran milliler Semih- Ersan ikilisinin uyumu sonrası sayılar bulup öne geçerken, hızlı hücumlarda Doğuş'un asistlerinden gelen sayılar sonrası ilk çeyrek 22-20 Türkiye üstünlüğüyle sonuçlandı. 


İkinci çeyrek karşılıklı sayılarla başlarken, iki takımın da hücumda basit hatalar yaptığını gördük. Randolph'e üçüncü faulü aldırmaya çalışan Semih'in üzerinden, biraz da fazla zorlayarak, daha çok hata yapan milliler birkaç dakika içinde Slovenya'nın skor üstünlüğünü elde etmesine engel olamasa da, önce Melih sonra da Cedi'nin dipten üçlükleri, ardından Ersan'ın güzel smacı ve akabinde de Sloven benchine gelen teknik faul sonrası gelen 9-0'lık seriyle devrenin bitimine 4 dakika kala 33-27'lik skor avantajını elde etti. Devrenin son 1.5 dakikasında farkı çift hanelere çıkarma amacıyla yaptığımız basit top kayıpları ve dengesiz acele hücumlar skor bulmamıza engel olup Slovenya'nın farkı kapatmasını sağlayınca ilk 20 dakika sonunda üstünlüğümüz 3 sayıya kadar indi: 41-38. 

Soyunma odası dönüşü Slovenya'nın oyunu hızlandırma çabası birkaç dakikalığına ev sahibi ekibin hava yakalamasını sağlasa da, kaos basketbolunu Wilbekin, Doğuş, Cedi ve Furkan'la avantaja çeviren millilerimiz iyi savunma, hızlı hücumlar ve isabetli dış şutlarla Slovenya'nın yakaladığı ivmeyi korumasına engel oldu. Bu çeyrekte sahadaki beşin fiziksel dezavantaja rağmen savunmadaki sertliği düşürmemesi, hücumda da topu iyi çevirerek neredeyse her hücumda doğru şutu bulması, çeyreğin sonlarına doğru farkı tekrar 7-8 sayı seviyelerine çıkarmamızı sağlarken, gerek Wilbekin, gerek Cedi, gerekse Furkan'ın bu doğru şutlarda yakaladıkları yüksek yüzdeler, sadece Randolph ile ayakta kalabilen Sloven takımının moral olarak da düşmesini sağladı. Çeyreğin sonlarında Furkan'la gelen sayılar farkın kapanmasına engel olurken, 12 Dev Adam son 10 dakikaya 8 sayılık bir avantajla girdi: 67-59. 

Final periyoduna iyi başlayamayan milliler, Lapornik ve Randolph ile gelen 0-5'lik seriye engel olamasa da, Ersan'ın basket faulü ve Furkan'a yapılan sportmenlik dışı faul maçın seyrini yine bizim lehimize değiştirdi. Bu dakikada, zaman zaman mücadele seviyesi çok sorgulanan Wilbekin'in bile yere atlayarak gösterdiği mücadeleyle topu kapmamızda pay sahibi olması 12 Dev Adam'daki galibiyet arzusu ve hırsını gösteren önemli bir göstergeydi. Bitime 7 dakika kala Semih'in yaptığı sportmenlik dışı faul sonrası beşinci faulünü alarak benchin yolunu tutması Semih --> Ege değişikliğini beraberinde getirirken, savunmada Semih'in pota altı korumasının yokluğu hücum performansımızı daha önemli bir hale getirdi. Kısaların bu dakikalarda savunmadaki ekstra gayretleri Slovenya hücumlarının tıkanmasını sağlarken, kritik anlarda Wilbekin'den gelen iki üçlük son 3 dakikaya girerken maçta ilk kez çift haneli üstünlüğü yakalamamızı sağladı: 83-72. Kalan süreyi iyi değerlendirip rakibin farkı kapatmasına izin vermeyen Milli Takım sahadan 86-77 galip ayrıldı ve gruptaki 6. galibiyetini elde edip Dünya Kupası bileti yolunda önemli bir avantaj elde etti. 

Karşılaşmayı 3/5 üç sayı isabeti ile 24 sayı - 5 ribaunt - 3 top çalma ile tamamlayan Furkan Korkmaz en skorer oyuncumuz olurken, 6/8 üç sayı isabetiyle 22 sayı - 4 asistle oynayan Scottie Wilbekin de kritik anlardaki isabetleriyle galibiyette önemli rol oynayan bir diğer isim oldu. Cedi Osman 19 sayı - 11 ribaunt - 3 asist - 3 top çalmayla double - double yaparken, Ersan İlyasova da üç sayılarda 0/5'te kalmasına rağmen 14 sayı - 6 ribaunt - 2 asistle başarılı bir performans sergiledi. Doğuş Balbay ise karşılaşmayı sayı kaydedemeden tamamlamasına rağmen yaptığı 7 asist - 2 top çalma ve direçli savunmasıyla galibiyete önemli katkıda bulundu. Slovenya'nın 48-39 ribaunt, 20-19 asist üstünlüğünün bulunduğu ve 13/22 serbest atışta kaldığımız bir günde gelen galibiyetin önemli anahtarları ise 13/28 (%46)'lik üç sayı yüzdemiz ve rakibe yaptırdığımız 18 top kaybı oldu. 

3 yorum:

  1. bu yıla gerçekten güzl başlıyoruz. furkan korkmaz bu maçta ise baya güzel bir oyun sergiledi. genel olarak şu anki durumda memnunum.

    YanıtlaSil
  2. 12 dev adam bu yıl formunda gözüküyor. Slovenya kolay bir rakip değil iken bu kadar güzel bir oyunla yenmemiz büyük bir başarı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen kağıt üzerinde de şansımızın az olduğunu düşünüyordum geçen dün iddia oynayan sayısına baktığımda ise genel tarafın slovenya kazanır düşüncesine sahip olduğunu öğrendim

      Sil