4 Eylül 2018 Salı

2019 Model Anadolu Efes

2019 Model Anadolu Efes

Geçtiğimiz sezonu tıpkı son 10 yılda olduğu gibi beklentileri karşılayamayarak kapatan Anadolu Efes yaz döneminde kadrosuna birçok önemli takviye yaptı. Euroleague genelinde başarının anahtarı her ne kadar takım iskeletini korumaktan geçiyor olsa da geçen yıl lacivert beyazlıların yaşadığı hezimet sonrası bir kimlik değişimine gitmesi kaçınılmazdı.  

Takımın oyun kurucu rotasyonu bilhassa Euroleague maçlarında Shane Larkin, Vasillije Micic ikilisinden oluşacak. Buğrahan Tuncer eklemesinin ardından kaptan Doğuş Balbay’ın bu sezon Ergin Ataman’ın sisteminde özellikle Avrupa arenasındaki maçlarda kısıtlı süreler alacağını düşünmek yanlış olmaz. Zaten Ergin Ataman sezon genelinde 8-9 oyuncudan kurulu bir rotasyonla oynamayı alışkanlık edinmiş bir koç. Üstelik Doğuş Balbay her ne kadar savunma yönünden takıma büyük katkı sağlasa bile; gerek pas özellikleri, gerekse şut zafiyeti düşünüldüğünde hücumda takıma sorun yaratabiliyor.

Oyun kurucu pozisyonunda ilk beşte başlaması muhtemel isim ABD’li Shane Larkin olarak göze çarpıyor. Oyuncunun birebirdeki üstün başarısı ve özellikle coast to coast özelliği sayesinde Anadolu Efes’in bu sezon daha çok geçiş hücumu yapmasını bekliyorum. Fakat Larkin’i yedekleyecek olan Vaillije Micic’in özellikleri düşünüldüğünde koç Ergin Ataman’ın elinde sağlam bir yarı saha hücum planı olması gerekiyor. Çünkü iki oyuncunun özellikleri birbirine oldukça zıt. Micic pozisyonuna göre Avrupa’da en fizikli oyun kuruculardan biri. Savunma yönü hücumuna oranla daha gelişmiş bir oyuncu. Buna ek olarak ancak ritim yakaladığında şut sokabilen bir basketbolcu. Kısaca Anadolu Efes Larkin ve Micic’in süre aldığı oyun kurucu rotasyonunda iki farklı anlayışı sahaya yansıtmak zorunda. Larkin ile daha çok tempo yaparken Micic oyundayken daha çok set oyunu izlememiz olası. Buğrahan Tuncer ise geçtiğimiz sezon ligde en büyük sıçramayı yapan oyuncu oldu. Saha görüşü ve organizasyon kabiliyetiyle takıma destek olmaya çalışacak. Fakat Euroleague seviyesine nasıl adapte olabilir orası meçhul.

İki numara pozisyonunda geçtiğimiz sezondan takımda kalan ender yabancı oyunculardan Krunoslav Simon, Rodrigue Beaubois ve milli oyuncu Birkan Batuk ana rotasyonu oluşturacak. Bu oyuncuların içinde Beaubois ilk beş başlamak adına olağan şüpheli. Birebir kabiliyeti, yeri geldiğinde asist ve delici özellikleriyle bilhassa sıkışan set hücumlarında takımın ana silahı olacaktır. Ayrıca temponun yükseldiği dakikalarda Baskonia’dan takım arkadaşı Shane Larkin ile beraber çok can yakabilirler. Ama her iki oyuncu da oyun tarzları ve kariyerleri düşünüldüğünde kolay sakatlanmak en büyük kusurları. Bu durum umarım lacivert beyazlıların bu sezon hedeflerine ulaşmasına mani olmaz.


2018-2019 sezonu Anadolu Efes kadrosu


Üç numara pozisyonunda geçtiğimiz yıllarda ülkemizde de oynayan NBA patentli James Anderson rotasyonun ana parçası olarak öner çıkıyor. Ondan, 1 ve 2 numara pozisyonunda takımın fiziksel zafiyeti düşünüldüğünde, sayı atmaktan çok ribauntlara konsantre olması beklenebilir. Birkan Batuk da yeri geldiğinde bu pozisyonda kullanılacaktır. Hatta Ergin Ataman’ın sürpriz beşlerle oynamayı sevdiği düşünüldüğünde zaman zaman Simon da bu pozisyonda süre alabilir. Ayrıca takıma katılan Metecan Birsen her ne kadar kariyeri boyunca bu seviyede mücadele etmemiş olsa da takıma adapte olabildiği takdirde Anadolu Efes’in kısa rotasyonundaki fiziksel zafiyetine çözüm olabilir.

Uzun forvet pozisyonu belki de takımın en zayıf karnı olacak. Bu pozisyonda daha önce ülkemizde de oynayan ve son olarak geçen sezon Barcelona forması giyen Fransız Adrien Moerman ve geçen sezonu Anadolu Efes’te geçiren Brock Motum ve yeri geldiğinde Metecan Birsen süre alacak. Bu oyuncu grubu içinde yabancıların ortak özelliği dış şut tehditlerinin hücumda ana silahları olması. Bunun yanında her ikisi oyuncu pozisyonlarına oranla çok iyi ribaunt almıyor ve topu yere vuran uzun forvetlere karşı savunmada çabuk pes edebiliyorlar. Dört numarada rotasyonun ana parçası olmasını beklediğim isim gerek şut tehdidi gerekse potaya drive edebilme özelliğiyle Motum. Ayrıca genç oyuncu Yiğitcan Saybir her ne kadar barındırdığı potansiyel ve oyun tarzı olarak bu üç oyuncuya kıyasla modern basketbola daha yatkın olsa da tecrübe eksikliği yüzünden rotasyonda arka planda kalacaktır. Yeni transferlerden Sertaç Şanlı ise koç Ergin Ataman tarafından yeri geldiğinde bu pozisyonda değerlendirilebilir.

Beş numara rotasyonuna gelince, Ergin Ataman Galatasaray yıllarında birlikte çalışma fırsatı yakaladığı Tibor Pleiss’ı takıma ekledi. Keza Beşiktaş Sompo Japan takımından Sertaç Şanlı rotasyona eklenen bir diğer parça. Ama takımın emektarı Bryant Dunston halen pivot rotasyonundaki ana parça. Pleiss fiziksel yapısı ve ikili oyun zafiyeti nedeniyle kısıtlı süreler bulacaktır. Sertaç Şanlı ise Ufuk Sarıca koçluğunda yakaladığı istikrar sayesinde kariyerinde ilk kez Euroleague seviyesinde mücadele edecek. Bu seviyeye nasıl adapte olacağı alacağı süreleri belirleyecektir.          

Son olarak Anadolu Efes’in geçen sezon hem Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi hem de Euroleague’de yaşadığı hezimetten sonra takıma eklediği oyuncularla kağıt üzerinde daha dengeli bir kadro kurduğu gerçek. Basketbolda başarı için en önemli olgunun takım kimyası olduğu ve koç Ergin Ataman’ın bu noktada oyuncuların rollerini keskin bir şekilde belirleyen anlayışı düşünüldüğünde takımdan beklentiler yüksek. Fakat kısa rotasyonunda Beaubois ve Larkin geçmiş dönemde sıkça sakatlanmaları, keza beş numarada Alman pivot Pleiss’ın sağlık durumu takımın özellikle Euroleague sezonunda elde edeceği neticeyi belirleyecek gibi duruyor. Buna ek olarak kısa Anadolu Efes başarılı olmak istiyorsa bu sezon kısa rotasyonundaki oyunculardan daha çok ribaunt katkısı almak zorunda. Bu nokta önemli çünkü takım mevcut kadrosu düşünüldüğünde tempolu oynamaya çalışacak ve bu da ribauntların önemini bir kat daha arttırıyor.  

3 yorum:

  1. Bu yıl Anadolu Efes'ten büyük işler bekliyorum. Geçen sezon olanları unutup bu yıla odaklanmaları gerekli.

    YanıtlaSil
  2. Anadolu Efes bu yıl gerçekten yenilenmiş gözüküyor. ek olarak geçen sezon taraftarlala yaşadığı küslüğü bitirip yeniden güçlenmeye odaklanmasını takdir ettim.

    YanıtlaSil
  3. Anadolu efes taraftar kaybından sonra büyük bir yeniliğe gitti. Takımda büyük değişiklikler oldu. Bu yıl zirveyi zorlayacak gibi duruyor.

    YanıtlaSil