18 Ağustos 2012 Cumartesi

Belarus'u buzzer-beater ile yıktık: 77-74


Eurobasket 2013 eleme gruplarındaki ilk maçında Ankara'da Belarus'u konuk eden A Milli Basketbol Takımımız, ikinci yarıdaki performansıyla rakibini 77-74 yenerek elemelere galibiyetle başlamış oldu. Eksik kadrosuyla ilk yarıda istediği oyunu sergileyemeyen milliler, üçüncü çeyrekteki oyunu sonrası farkı açsa da, maçı ancak Emir Preldzic'in son saniye üçlüğü ile kazanabildi. Ezici ribaund üstünlüğüne rağmen maçı zorlanarak kazanabilen 12 Dev Adam'ın performansı ise önümüzdeki maçlar için biraz endişe yarattı.
Maça Sinan - Serhat - Emir - İlkan -  Semih beşiyle başlayan 12 Dev Adam, ilk dakikalarda pota altında Semih ve dışardan Sinan'ı iyi kullanarak ilk 6 dakikayı 13-7 önde geçti. Elemeler için milli takımdan iznini isteyen oyuncular nedeniyle nispeten daha tecrübesiz bir takımla sahada yer alan milliler iyi savunmayla başladığı maçta, pota altını beslemekte ölçüyü biraz fazla kaçırıp, kolay atışlar yerine topu sıkışık olan pota altına indirmeye zorlayınca basit top kayıplarıyla Belarus'a geri dönme fırsatı tanıdık. Kudrautsau ve Meshcharakouile geri dönen Belarus çeyrek sonunda farkı 1 sayıya kadar indirdi: 19-18. İkinci çeyrekte de oyunun şekli çok fazla değişmedi. Pota altı ve ribaundlardaki hakimiyetine rağmen çok top kaybı yapan ve bir türlü hücum ritmini bulamayan milli takımımız, Belarus'un oyunda kalmasına engel olamadı ve Semih'in yaptığı blok sonrası dalgınlığından faydalanarak topu kapan Kudrautsau'nun atttığı turnike sonrası devre arasına 36-36'lık eşitlikle girildi.
Soyunma odasından daha istekli çıkan Belarus ilk iki dakikayı önde geçti: 38-40. İkinci devreye de iyi başlayamadık, derken bu dakikada Semih'in Parakhouski'ye yaptığı blok maçın adeta dönüm noktası oldu. Semih'in pota altındaki etkisi, Sinan'ın turnikeleri ve Serhat'ın iki üçlüğü sonrası 12-0'lık bir seri yakalayan 12 Dev Adam 3 dakika içinde farkı çift hanelere çıkardı: 50-40. Kenardan gelen Ender'in de devreye girmesiyle bu farkı koruyan milliler son 10 dakikaya da 60-48 önde girdi. Bu çeyrekte yine sert savunmasını devam ettiren 12 Dev Adam, önceki periyotlardan farklı olarak hücumda da ritmini bulunca skordaki üstünlüğü yakalaması çok şaşırtıcı olmadı. Final periyoduna Ender'in üçlüğüyle başlasak da, özellikle Parakhouski ile oyundan kopmayan Belarus bitime 7 dakika kala farkı 4 sayıya indirdi: 63-59. Tanjevic'in molası sonrası Ulyanko ile de bir üçlük sokan Belarus karşısında yine sahneye Semih çıktı ve basket faulle sonuçlanan smacı sonrası hem takıma nefes aldırdı; hem de Parakhouski'ye beşinci faulünü aldırdı. Maçın son dakikalarında sahada nispeten tecrübeli bir beşle sahada kalan 12 Dev Adam, son dakikaya 72-72'lik eşitlikle girilmesine engel olamadı. 45 saniye Semih'in smacı, 30 saniye kala yine Semih'in top çalması sonrası avantajı eline geçiren Türkiye, 7 saniye kala Kudrautsau'nun turnikesini durduramayınca skor 74-74 oldu. Son hücumları kullanmaktaki tercihleri zaman zaman eleştirilen Tanjevic, kalan 7 saniyeyi Emir ile değerlendirmeyi milliler, Emir'in aslında zor pozisyondaki üç sayı denemesinin sayıyla sonuçlanması sonrasında sahadan 77-74 galip ayrıldı. 
Milli takımımızda Semih Erden 20 sayı, 6 ribaund, 4 blok ile en etkili isim olurken, Emir Preldzic 14 sayı, 4 ribaund, 5 asist, Sinan Güler 11 sayı, 5 ribaund, 3 asist ve Ender Arslan da  10 sayı, 4 asistle karşılaşmayı tamamladılar.

0 comments:

Yorum Gönder