23 Mayıs 2019 Perşembe

Forvet dediğin: Şevval Akalan

Feride Şevval Akalan - En iyi forvet - İstanbul Üniversitesi Bu hafta sonu tamamlanan U18 Kızlar Türkiye Basketbol Şampiyonası'nın dikkat çeken isimlerinin ön sıralarında Feride Şevval Akalan vardı. Turnuvayı ikinci tamamlayan İstanbul Üniversitesi forması giyen Şevval, maç başına süre aldığı 30 dakikada 22.2 sayı - 6.8 ribaunt - 1.8 asist - 2.2 top çalma ortalamaları elde ederek turnuvanın en iyi forveti ödülüne layık görüldü. Finalde Beşiktaş'a yenilen İstanbul Üniversitesi'nin ikinciliğinde de başrol oynayan isimlerden biri olan Şevval hem fiziği hem de fundamentalıyla Türk kadın basketbolunun geleceği için iyi sinyaller vermeye devam etti. 

Altyapı milli takımlarından beri takip ettiğimiz ve bu sezon İstanbul Üniversitesi takımıyla birlikte hem KBSL hem de TKBL'de değerli süreler alan 2001 doğumlu Şevval, rekabetçi lig tecrübesinin artmasıyla birlikte her geçen gün basketbolunu da geliştiriyor. KBSL'de kazandığı tecrübe oyunun her alanında daha güçlü kalması açısından da önem taşırken, birçok WNBA yıldızının yer aldığı ligimizde henüz 18 yaşını doldurmadan 25 maçta 8.5 sayı - 2.7 ribaunt - 2.2 asist - 1 top çalma istatistikleri yakalamış olması takdire değer. TKBL'ye baktığımızda ise bu istatistiğin 15.2 sayı - 7.3 ribaunt - 1.5 asist seviyelerine çıktığını görüyoruz. 


Şevval Akalan'ın pozisyonuna en değer katan özellikleri ise savunma ve ribauntlara verdiği katkı olarak dikkat çekiyor. Belki KBSL'de istatistiklere henüz yansımasa da, takımda enerjiyi yükselten isimlerden biri olan Şevval, ayaklarını biraz daha çabuklaştırdığı takdirde çok önemli bir savunmacı olma yönünde ciddi adımlar atabilir. Hücumuna baktığımızda, fiziğinin de verdiği avantajla U18 şampiyonasında İstanbul Üniversitesi'nin en önemli hücum gücü olduğunu görüyoruz. Bu kategoride kolay durdurulamayan Şevval'in önümüzdeki sezon liglerde de hücum etkinliğini artırabileceğini düşünüyorum. 

Peki şut yüzdesi??? İdare eder... Çok acımasız olmak istemem. %30 civarı 3 sayı yüzdesini çok kötü olarak değerlendirmek biraz haksızlık olsa da, basketbolunda sınıf atlamak istiyorsa, bu yüzdeyi %35-40'lar seviyesine çekmek zorunda. Bunun yanında sahip olduğu fiziği pota altına daha güçlü penetrelerle değerlendirebildiği takdirde rekabetçi liglerde de önemli bir hücum gücü olacağından şüphem yok. Bu yetenekler onun üzerine odaklanacak savunma baskısını beraberinde getirecek olmakla birlikte, Şevval'ın basketbolu için yeni bir açı olan asist potansiyelini de ortaya çıkaracaktır. Tabi bu yazılanlar çalışmadan, terlemeden, emek sarf etmeden olmaz. Kadın basketbolumuzda güzel günler yakın, yeterki daha çok çalışalım, genç yeteneklerimizin önlerini açacak fırsatları sunup onlara olanak sağlayalım.

0 comments:

Yorum Gönder