19 Şubat 2017 Pazar

Türkiye Kupası tarihinde ilk kez Banvit'in

Integral Forex Türkiye Kupası final maçında dün Pınar Karşıyaka'yı mağup eden Anadolu Efes ile Galatasaray Odeabank'ı yenen Banvit karşı karşıya gelirken, rakibine 75-66 üstünlük sağlayan Banvit üçüncü kez finale çıktığı Türkiye Kupası'nı ilk kez müzesine götürmüş oldu. Banvit böylece 2006-2007 sezonunda finalde yenildiği rakibinden 10 sene sonra rövanşı da almayı da başardı. Kupayı daha önce 10 kez kazanan Anadolu Efes ise 13. finalinde 3. kez sahadan yenik ayrıldı. Banvit aynı zamanda Türkiye Kupası'nı kazanan 13. farklı takım oldu. 


Maça iki takım da kupa yolundaki stratejilerini belirgin şekilde çizmiş olarak çıktılar. Banvit topu mümkün olduğunca fazla pota altına indirirken, Theodore penetrelerle pota altına kadar girip 5 sayı buldu, Vidmar'a da 5 sayı attırdı. Anadolu Efes ise 2 numarada Can Maxim ile mücadeleyi üst planda tutmayı ve savunmayı dirençli tutmayı hedeflerken, önceki maçların aksine Doğuş'un kenarda olmasını ise onu maç sonu savunması için canlı tutmayı hedeflemelerine bağladım. Maç başında coachların düşündüklerinde sadece Can Maxim'in potayı birkaç kez erken zorlaması plan dışı olurken, gerekmedikçe topu içeri indirme stratejisinden vazgeçmeyen Banvit periyodun son 2 dakikasına girerken 21-12'lik üstünlüğü elde edip ilk çeyreği de 23-14 önde tamamladı.  


İkinci çeyreğe de ilk çeyreğin benzeri bir şekilde dağınık hücumla başlayan ve Banvit'e 4-0'lık seri veren Anadolu Efes'e nefes aldıran isim art arda iki dış şut isabeti sağlayan Honeycutt oldu. Banvit'in hücumdaki top kayıpları lacivert beyazlıların farkı kapamasına yardımcı olurken, Theodore'un liderliğindeki Banvit ABD'li guardın sayılarıyla skorun dengeye gelmesine engel oldu. Çeyreğin sonlarına doğru çalınan ve çalınmayan fauller iki takımın da itirazlarına neden olurken, Efes'te Honeycutt, Banvit'te de Furkan 3 faule ulaştılar. İlk devre 38-32 Banvit üstünlüğüyle sonuçlanırken, Jordan Theodore 13 sayı - 5 ribaunt - 3 asist, Gasper Vidmar ise 7 sayı - 7 ribaunt ile en etkili isimler oldular. Anadolu Efes'te ise Brown'un 11 sayı - 5 ribauntluk performansı lacivert beyazlıları maçta tutan en önemli unsurdu. İki takım da düşük üç sayı yüzdeleriyle oynarken (Efes: 2/10 ve Banvit: 2/11) Anadolu Efes'te Cedi ve Granger'ın 0/2 serbest atışları farkın daha da kapanmasına engel oldu. Anadolu Efes'te en dikkat çekici istatistik ise sezon boyunca belki de en olumlu istatistikleri olan asist sayılarının sadece 3'te kalmasıydı. 


Üçüncü çeyreğe iki takım da mücadele seviyesini yükselterek başladılar. Yükselen mücadele hücum yüzdesine olumsuz yansırken, karşılıklı boş hücumlar ve hatalar dikkat çekti. Banvit hücumlarını durdurmayı başaran ve rakibinin Theodore dışında sayı bulmasını engelleyen Anadolu Efes hücumda yaratıcı olamayınca skoru dengeleme şansını yakalayamadı. Son 5 dakikaya girerken 44-40'lık üstünlüğü bulunan Banvit, reklam molası sonrası tekrar içeri penetreleri ve topu pota altına indirmeyi hatırlarken, Brown'un basketiyle 2'ye inen fark Vidmar ve Orelik'in sayılarıyla 50-42'ye gelince Perasovic için mola kaçınılmaz oldu. Molada ne anlatıldı bilinmez; fakat mola sonrası oyuna giren Deshaun Thomas ile birlikte Derrick Brown'dan gelen erken şut denemeleri ve Honeycutt'un da dördüncü faulünü alması sonrası işlerin giderek kötüye gittiği Anadolu Efes son 4 dakika içinde sadece 2 sayı bularak son 10 dakikaya 44-52 ile 8 sayı geride girdi. 

Final periyoduna Deshaun Thomas'tan gelen iki isabetsiz üçlük denemesiyle başlayan Anadolu Efes, Orelik ile potasında gördüğü üçlük sonrası savunmada sertliği artırma yoluna gitti. Hakem üçlüsünün de oyun genelinde sertliğe izin vermesi nedeniyle tehlikeyi öngören Filipovski'nin molası Banvit'in kısa süreli olarak zorluk çektiği sert savunmaya karşı hücum ritmini tekrar kazanmasını sağlarken, Banvit pota altında Vidmar'ın yokluğunu fırsata çeviren Anadolu Efes de maç boyunca Banvit'in yaptığı gibi içeri penetrelerle pota altını kullanarak sayı bulmaya devam etti. Brown, Honeycutt ve Dunston ile gelen Anadolu Efes sayılarına pota altında cesurca savaşan Kulig ile karşılık veren Banvit son 4.5 dakikaya 64-55 önde girdi. Anadolu Efes'te kritik dakikalarda Derrick Brown iki üçlükle devreye girerken, skor 66-60 iken Banvit hücumunda verilen devam kararı hem tepkiye neden oldu hem de dönüşünde Brown ile gelen üçlük Anadolu Efes'in maça ortak olmasını sağladı. Son çeyrekte önce Theodore ardından da Kulig ile kaçan dört serbest atış Banvit'in hücum sıkıntısını artırsa da bitime 1.5 dakika kala Chappell'den gelen üç sayı isabeti skoru 69-63 yaptı. Kalan sürede Anadolu Efes hızlı ve acele atışlarla sayı bulmaya çalışsa da soğukkanlı ve yüzdeli hücum eden Banvit serbest atış çizgisinden de hata yapmayınca sahadan 75-66 galip ayrılarak tarihinde ilk kez Türkiye Kupası'nın sahibi oldu. 

Banvit'te 19 sayı - 9 ribaunt - 4 asistle oynayan Jordan Theodore en skorer isim olurken, Gediminas Orelik 17 sayı, son çeyrekte Banvit hücumunun tıkandığı dakikalarda devreye giren ve önemli sayılara imza atan Damian Kulig 12 sayı - 6 ribaunt - 1 blok, Gasper Vidmar 11 sayı - 11 ribaunt - 1 blok ve Jeremy Chappell de 11 sayı - 9 ribaunt - 4 asist - 3 top çalma ile karşılaşmayı tamamladılar. Tolga Geçim de 3 sayı atarak skora fazla katkı bulunamasa da süre aldığı 27 dakikada kaydettiği 5 asist - 4 ribaunt ve son çeyrekte Theodore'a yapılan baskının arttığı dakikalarda üstlendiği topu yarı sahaya getirme rölünün hakkını vermesi ile başarılı bir performans sergiledi. Anadolu Efes'te ise Derrick Brown'un 25 sayı - 12 ribaundu kupaya uzanmak için yeterli olmazken, Tyler Honeycutt ve Bryant Dunston da 12'şer sayı - 5'er ribaunt ile mücadele ettiler. Takım istatistiklerinde de Banvit skor yanında ribauntlarda 43-34 ve asistlerde 15-10 üstünlük sağladı.

2 yorum: