2 Şubat 2017 Perşembe

CSKA Moskova Ülker Arena'dan çıkamadı

Turkish Airlines Euroleague'de normal sezonun 21.maçları bugün başlarken Fenerbahçe Ülker Arena'da geçen yılın finalistleri Fenerbahçe ve CSKA Moskova karşı karşıya geldi. Müthiş bir mücadeleyle başlayan ve baştan sona inanılmaz bir heyecana sahne olan maçta ikinci yarıdaki performansıyla son şampiyon karşısında 73-67'lik bir galibiyet elde eden Fenerbahçe bu zaferle galibiyet sayısını 14'e yükseltirken rakibiyle arasındaki farkı da tek maça indirdi. Rusya'daki ilk maçı da kazanan Fenerbahçe böylece olası puan eşitliğinde ikili averaj üstünlüğünü de yakaladı. CSKA Moskova ise bu sezon altıncı kez sahadan yenilgiyle ayrılırken, dördü son dört deplasman maçında olmak üzere son 8 maçtaki beşinci mağlubiyetini almış oldu. 


Geçtiğimiz Euroleague sezonunun finalisti iki ekibin mücadelesi beklenen çekişme seviyesinde başladı. İki takım da savunmayı ön planda tutarken, sertlik seviyesinin gittikçe artması artan sayıdaki faul düdüğüne neden oldu. Maça Bennett'la başlamak Fenerbahçe'nin hücum performansını düşürürken, sertlik seviyesini gittikçe artıran CSKA savunmasına karşı zorlama şutlara kalmak yüzdenin düşmesine ve sarı lacivertlilerin ilk çeyrekte hiç 3 sayı isabeti bulamadan 15 sayıda kalmasına neden oldu. Hücumda işlerin iyi gitmediği ilk çeyreğin önde kapatılmasında ise savunmadaki mücadelenin etkisi büyüktü. CSKA'nın savunma sertliğine ilk birkaç dakika gösterilen müsamaha sonrası taraftarın da tepkisel olarak oyuna dahil olması Sarı Kanarya'nın direncini yükseltirken, bununla birlikte gerilen ortamı kontrol altına almak isteyen hakem üçlüsünün sık sık çaldığı fauller sonrası oyunun durakladığını izledik. İkinci çeyreğin başında iki takımın da sertlikten vazgeçmediği görülse de, artan faul sayıları yavaş yavaş savunmaların düşüp bu çeyrekteki mücadelenin daha çok hücum ağırlıklı olmasına neden oldu. Udoh'un iki, Vesely'nin de üç faul alması DeColo başta olmak üzere CSKA kısalarının dikine penetrelerle pota altımıza girmesine olanak sağlarken, Fenerbahçe'de de Dixon ve Antic'in üçlükleri ve Udoh'un hücumda devreye girmeye başlaması oldukça değerliydi. Faul atışları çeyreğin bitimine iki dakika kala sarı lacivertlileri 36-32 öne geçirse de, CSKA molası sonrası gelen 0-8'lik seri sonrası soyunma odasına giderken önde olan taraf 36-40 ile CSKA Moskova oldu. İlk yarıda Fenerbahçe rakibin sert savunması karşısında genel olarak zorlansa da, sert savunmanın getirdiği fauller sonrası 16 kez serbest atış çizgisine gidip 13 isabet sağladı. Öyle ki Bogdanovic'in 7 sayısının tamamı faul çizgisindendi. CSKA tarafında ise ilk yarının en dikkat çekici istatistiği devre boyunca sadece 1 top kaybı yapmalarıydı. 


Üçüncü çeyrek Freeland'in sayısıyla başlasa da, CSKA'nın soyunma odası dönüşü sertlikle Fenerbahçe'ye mesaj verme gayreti tersine tepti. Dixon'la tempoyu artıran Fenerbahçe, Vorontsevich ve Freeland'in yaptığı fauller sonrası hem faul çizgisinden hem de pota altından bulduğu sayılarla gelen 13-0'lık seriyle birlikte 5 dakika sonunda skoru 49-42 yaptı. İlk 2 çeyrek sonunda sadece 1 top kaybeden CSKA Moskova'nın 3.çeyreğin ilk yarısında yaptığı 3 top kaybı bu çeyrekte Fenerbahçe'nin artan savunma gayretinin önemli bir kanıtıydı. Çeyreğin ikinci yarısında Datome'nin devreye girip bulduğu kritik basketler Fenerbahçe'nin bulduğu farkı korumasını sağlarken, faul düdükleriyle ayakta kalmaya çalışan CSKA, faul çalınmayan hücumlardan boş dönmeye devam edince temsilcimiz son 10 dakikaya girilirken 60-51'lik bir üstünlük elde etti. Final periyodunun başında iki takım da karşılıklı basketler bulurken, Fenerbahçe'nin savunmada yorgunluk belirtileri gösterip, DeColo ve Fridzon'un devreye girmesi bitime 6.5 dakika kala farkın 6 sayıya inip, Obradovic'in mola almasına neden oldu: 65-59. Mola sonrası Dixon'a gelen ikili sıkıştırmalar Fenerbahçe'yi hücumda oldukça zorlarken, Dixon'un hücum faul yaparak dörtlemesi Bobby'nin kenara gelmesine neden oldu. Son dakikalarda iki coach da her hücumda yaptığı değişikliklerle adeta satranç hamleleri yaparken, Udoh'un önce çizgiden ardından da boyalı bölgeden bulduğu sayılar son 1.5 dakikaya girerken Fenerbahçe'ye 73-67'lik üstünlüğü getirdi. Kalan sürede iki takım da sayı bulmakta zorlanırken taktik faullerde faul çizgisinden hata yapmayan ve sahadan galip ayrılan taraf 77-71 ile Fenerbahçe oldu. 

Fenerbahçe'de 15 sayı - 11 ribaunt - 2 blok ile oynayan Ekpe Udoh double double yaparak galibiyeti getiren belki de en önemli isim olurken, Luigi Datome 13 sayı - 6 ribaunt, Bogdan Bogdanovic 12 sayı - 8 asist, Pero Antic 9 sayı - 5 ribaunt, Kostas Sloukas 9 ve James Nunnally ve Bobby Dixon da 7'şer sayı kaydettiler. CSKA Moskova'da ise Nando DeColo 23 sayı - 4 asist ile en skorer isim olurken, Corry Higgins'in 11 sayısı galibiyet için yeterli olmadı. 

1 yorum:

  1. hatırlıyorum bu maçı kar yağınca okula gitmemiştim ve büyük bir keyifle izlemiştim

    YanıtlaSil