29 Eylül 2013 Pazar

Parkede Ukrayna'nın yükselen sesi

Eurobasket 2013'ün sessiz ve derinden ilerleyip turnuva sonunda Dünya Şampiyonası biletini cebine koyarak evine dönen takımı Ukrayna. Turnuva başlangıcında sürpriz Almanya galibiyeti sonrası gelen liderlik, bulundukları grubun zayıflığına bağlansa da, ikinci gruplardaki Sırbistan galibiyeti sonrası gelen çeyrek final ve klasman maçındaki İtalya galibiyeti ile gelen altıncılık  Ukraynalılar'a eylül öncesi belki de akıllarından bile geçmeyen bir Worldbasket bileti getirdi.


Şimdi şöyle bir kadroya bakalım:
Viacheslav Kravtsov (Pivot-2.12-Phoenix Suns): Geçtiğimiz sezonu Detroit Pistons'ta sınırlı süreler alarak geçirdi. Sezon başında Suns'a takas olsa da bu sezon pek süre alamaz gibi duruyor.
Sergiy Gladyr (SG - 1.96 - Baloncesto Fuenlabrada): 2009'da Hawks tarafından seçilse de kariyerini Avrupa'da sürdürdü. En büyük artısı İspanya Ligi tecrübesi.
Olexandr Mishula (PG - 1.89 - Dnipro): Herhangi bir başarısı olmasa da 1992 doğumlu genç yıldızdan Ukraynalılar ilerde çok şey bekliyor.
Kyryl Natyazhko (Pivot - 2.05 - Azovmash): Sınırlı dakikalarla da olsa Arizona'da NcAA geçmişi olan genç pivot boy dezavantajını size'ıyla kapatıyor. Yine de belirli bir seviyenin üzerine çıkması zor gibi.
Maxym Korniyenko: (PF - 2.04- Donetsk): Nba'e seçilememesi ardından ülkesine dönüp başarılı performanslar sergiledi; ama hiçbir zaman oyununu ve kariyerini bir basamak yukarı taşıyamadı.


İsim isim baktığımızda gruplardan bağımsız olarak ilk turda elenme adayı olarak gösterilebilecek bir Ukrayna takımı devşirme oyun kurucu Eugene Jeter'in de kadroya dahil olmasıyla geldiği Slovenya'da, Jeter'in önderliğinde hiç beklenmedik skorlara imza attı. İlk maçta Belçika karşısında muhteşem bir son çeyrek geri dönüşü ve Jeter'in son hücumdaki serbest atışları ile galibiyete uzanan Ukrayna, en büyük sürprizi almanya karşısındaki  88-83'lük galibiyetle aldı. Şampiyon Fransa'ya dahi son çeyreğe kadar direnen Ukrayna, ikinci tur gruplarındaki ilk maçında Letonya'dan tam 34 sayı fark yiyince soru işaretleri doğmaya başladı. Fakat bir gün sonra Jeter ve Korniyenko'nun muhteşem performanslarıyla gelen Sırbistan galibiyeti Ukrayna'ya çeyrek final kapısını araladığı gibi ilk 4 ya da Dünya Şampiyonası gibi kapıları da açmıştı.
Çeyrek finalde Hırvatistan karşısında direnemeseler de, yine Jeter'in önderliğinde, eski günlerine dönme sinyalleri veren İtalya karşısında alınan galibiyet Ukrayna'ya tarihlerindeki ilk Dünya Şampiyonası biletini getirdi. 
Turnuvadaki dereceden bağımsız olarak baktığımızda "desteklediğiniz takımdaki bir yabancı yerine bir Ukraynalı'nın gelmesini istermiydiniz?" diye sorsam birçoğunuz verecek bir isim bulamazsınız. Belki dinamizmi ve dış şutlarıyla gelecek vadeden genç Mishuli bir tercih olabilir. Kim bilir? Fakat takım oyunları dirençleriyle Ukrayna Milli Takımı'nın İspanya 2014'e renk katacağı kesin gibi. Tamam muhtemelen ilk turda evlerine geri dönecekler.  Fakat  bir sonraki Eurobasket'e ev sahipliği yapacaklarını düşünürsek Ukrayna basketbolunu parlak günlerin beklediğini söyleyebiliriz. 

0 comments:

Yorum Gönder