11 Mayıs 2012 Cuma

Euroleague F4'de ilk finalist CSKA!

İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu’nda düzenlenen Turkish Airlines Euroleague Final-Four’unun ilk yarı final mücadelesi nefesleri kesti. Yunan devi Panathinaikos ile Rus yıldızlar topluluğu CSKA Moskova’yı karşı karşıya getiren maçta, son dakikalarda ard arda serbest atışlar kaçırıp maçı tehlikeye atmasına rağmen son 8 saniyede yaptığı muhteşem savunma sonrası sahadan 66-64 galip ayrılan CSKA Moskova ilk final biletinin sahibi oldu.

Maç öncesi genel görüş CSKA’nın maçı çok fazla zorlanmadan alıp finale yükseleceğiydi. Sahadaki oyuncular da favori olmanın rehavetine kapılmış olsalar gerek ki, maça fırtına gibi başlayan Panathinaikos’u ilk dakikalarda durdurmakta başarısız oldular. Özellikle Batiste ve Maric’i çok iyi kullanan Yunan temsilcisi ilk 4.5 dakika geride kaldığında 16-4’lük üstünlüğü yakalamıştı. CSKA’nın yıldızı Andrei Kirilenko’yu sert savunma ile durdurup ilk çeyrekte 0 sayıda tutan Panathinaikos Jasikevicius’un da devreye girmesiyle ilk çeyreği 15-29 önde tamamladı. İkinci çeyreğe CSKA Moskova’nın da savunmasını sertleştirerek başlamasıyla iki takım da hücumda sıkıntı yaşadılar. Çeyreğin ortasına gelindiğinde 19-32’lik skorda geride olan CSKA, devrenin bitimine 4:53 kala ilk sayılarını bulan Kirilenko ile canlanmaya başladı. Lavrinovic ve Shved’in sayılarıyla farkı kapatan CSKA, Kirilenko’nun sayılarıyla 1:22 kala 32-32’lik eşitliği yakaladı. Devre ise Batiste’nin basketi sonrası 32-34 Panathinaikos üstünlüğüyle sona erdi. İlk çeyrekte oyunu domine eden Yunan temsilcisinin ikinci çeyrekte sadece 5 sayıda kalması farkın kapanmasının en önemli nedeniydi. 


 İkinci devre Kristic ve Jasikevicius’un karşılıklı sayılarıyla başlarken, iki takım da oyunda üstünlüğü eline geçirmeyi başaramadı. CSKA’da Kirilenko takımın liderliğini alıp hem skor hem de savunmada etkili olurken, Panathinaikos da Kaimakoglou’nun tetiklediği direnç ve esktra sayılarla oyunda kaldı ve çeyrek sonunda 51-55’lik üstünlüğü yakaladı. Yarı finalin son 10 dakikasına Batiste’in serbest atışlarıyla başlayan Yunan temsilcisi skoru 51-57’ye getirdi. Fakat aynı oyuncu ard arda bir hücum faul yapıp, bir turnike kaçırdıktan sonra bir de blok yiyince 7-0’lı bir seri yakalayan CSKA tekrar öne geçti: 58-57. Final-Four yarı finaline yakışan muhteşem bir çekişme ve mücadelenin yaşandığı, sertliğin arttığı son dakikalarda  iki takım da sayı bulmakta zorlanınca son 3 dakikaya 60-59 CSKA önde girdi. Hücumun tıkandığı noktada sezon başında Spahija’nın kadrosunda tutmayı düşünmediği Sarunas Jasikevicius devreye girdi ve bulduğu 5 sayı ile Panathinaikos’u  60-64 öne taşıdı. Shved ile çemberden sekerek isabetli olan mucizevi bir basket bulan CSKA, Kirilenko’nun Batiste’yi bloklayıp geri döndürmesi sonrası yine Shved ile gelen 1/2 serbest atış ile farkı 1’e düşürdü: 63-64. Panathinaikos Batiste ile bir kez daha hücumdan boş dönerken, Teodosic’in şutu CSKA’yı 38 saniye kala tekrar öne geçirdi: 65-64. Jasikevicius’un kaçan turnikesi sonrası topu 8 saniyenin son saliselerinde rakip sahaya geçiren CSKA, Shved ile ilk serbest atışı sokup, ikinciyi kaçırdı. Kaçan serbest atış sonrası hücum yine CSKA’da kalınca yapılan taktik faulde bu sefer Teodosic 0/2 attı. Bu arada Obradovic önce taktik fulün geç çalınması, ardından da hatalı yürüme itirazlarıyla adeta çıldırırken, muhtemelen hatalı olduklarının farkına varan hakem üçlüsü teknik faulü çalmayarak bu hatalarını telafiye çalıştılar. 8 saniye kala Diamantidis ile hücum deneyen Panathinaikos, 8 saniye içinde potayı görme fırsatı bulamayınca sahadan 66-64 galip ayrılan CSKA Moskova Turkish Airlines Euroleague’de ilk finalist oldu. 


CSKA Moskova’da 17 sayı, 9 ribaund, 4 blok ile oynayan Andrei Kirilenko maçın yıldızı olurken, Alexey Shved 15 sayı, 5 ribaund, Milos Teodosic de 12 sayı, 6 ribaund, 3 asist ile mücadele ettiler. Panathinaikos’ta ise Sarunas Jasikevicius 19 sayı ile sahanın en skoreri olurken, Mike Batiste 11 sayı, 4 top çalma (fakat 6 top kaybı), Dimitris Diamantidis 10 sayı, 6 asist ve Kostas Kaimakoglou 10 sayı, 8 ribaund, 5 asist ile karşılaşmayı tamamladılar.

4 yorum:

  1. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Pana maça çok iyi başlamıştı ama CSKA kadro derinliği ve farkını sahaya yansıtarak maçı kazandı. Ayrıca son dakika içindeki hakem kararları uzun süre tartışılacak gibi. Yunan lobisi o hakemlere bir süre maç yönettirmez

    YanıtlaSil
  3. Olimpiakos taraftarının bulunduğu bir ortamda elenmek dokunmuştur Gate13'e

    YanıtlaSil
  4. Fakat Oly-Pana maçı izlettirmediler bize malesef. F4'un en büyük kaybı heralde

    YanıtlaSil