2 Şubat 2012 Perşembe

Cimbom CSKA'ya karşı koyamadı:85-70

Turkish Airlines Euroleague E Grubu’ndaki temsilcilerimizden Galatasaray Medical Park, Rusya deplasmanında CSKA Moskova’nın konuğu oldu. İyi mücadele ettiği ilk yarıyı 44-37 geride kapatan Galatasaray, ikinci yarıda rakibin kadro genişliği karşısında farkın
açılmasına engel olamayınca sahadan 85-70 mağlup ayrılarak, üçüncü maçında ikinci yenilgisini aldı.
Bu akşam Moskova’da çok iyi bildiğimiz birkaç noktayı bir kez daha görmüş olduk. Bunlarda ilki eğer kadronda yıldızın (ya da yıldızların) varsa, bu isimlerin gerçekten bu sıfatı haketmesi gerektiğiydi. Hani birçok şampiyonada “bizim NBA yıldızlarımız ve onlarınkiler” karşılaştırması yaparız ya… İşte CSKA’da da sahaya çıkıldığında tüm takım tarafından saygı duyulan ve maç başladığı anda takımı bir adım ileri götüren üç isim vardı. Hemen “adamların tamamı yıldız zaten” demeyin. Viktor Khryapa, Nenad Kristic ve Andrei Kirilenko’nun Rus ekibi için yeri bambaşka. Maça başlar başlamaz Kirilenko’nun sayı, blok ve asist üçlemesine, Khryapa da 2 asist ve 2 sayı ile destrek verince 3.5 dakika içinde skor bir anda 10-0 oluverdi. Savunmada Kirilenko’nun her topa müdahale çabasını, kendini yerlere atmasını izledik. Nenad Kristic ise ikinci ve üçüncü çeyreğin başlarında Andric ve Furkan’a kabul ettirdiği üstünlüğü ile hem CSKA’ya önemli bir pota altı avantajı sağladı hem de pota altı oyunları sırasında takımın aktif dinlenmesine yardımcı oldu. Khryapa’nı n yaşadaığı talihsiz sakatlık ise belki de gecenin en üzücü anlarından biriydi.
Akşamın bir diğer dersi ise basketbolda mücadelenin önemiydi. Maçın başındaki 10-0’lık seri boyunca Savovic’in ısrarlı şut denemelerinde isabet bulamayan Galatasaray Medical Park, alınan mola ve oyuncu değişiklikleri sonrası, özellikle Caner’in katkılarıyla canlandı. Girer girmez bir üçlük, bir asist ve top çalma ile takıma canlılık veren Caner’e diğer oyuncular da katılınca temsilcimiz oyuna ortak oldu. İlk çeyreği 19-12 geride kapatan sarı kırmızılılar, farkı iyi oynadıkları anlarda dahi 4 sayıdan aşağı indiremeselerde, mücadeleleriyle fark 10 sayı civarında olduğunda dahi oyundan kopmayıp CSKA’yı yakın takibe aldılar. Devre 44-37 Galatasaray Medical Park üstünlüğüyle bitti; ama son hücumdaki acemice top kaybı olmasa devre arasına çok daha mutlu gidebilirdi sarı kırmızılılar. Hatta dördüncü periyotta oyunun kopmasını saymazsak, Galatasaray’ın maç boyunca kendinden oldukça güçlü Rus ekibine karşı iyi ayakta kaldığını söyleyebiliriz. Bu da İstanbul’daki maç için umut verici.
Birkaç ufak detaydan daha bahsetmek gerekirse, Euroleague’de kadro derinliği çok büyük avantaj. CSKA sonuçta kupanın en büyük şampiyonluk adayı. Ponkrashov gibi bir oyuncu bile bu kadroda yer bulamuyor ve tüm maçı benchten izliyor. Rotasyondaki 10 oyuncudan herhangi birini alıp Beko Basketbol Ligi’nde bir takım eklesek rahat ilk beş çıkarlar. Galatasaray’ın böyle bir kadro derinliğine karşı deplasmanda galibiyet alması sürpriz olurdu. Fakat şunu da atlamamak gerekir ki, CSKA gibi takımlara karşı Galatasaray’ın kazanabilmesi için bugünkü mücadelesinin yanında, boş bulduğu şutları da kaçırmaması gerekiyor. Üçüncü periyotta farkın açılması ve son periyotta 20 sayıya kadar çıkmasının önemli nedenlerinden biri de kaçan boş şutlardı. Yumuşak bileklerden çıkan isabetsiz şutlar hem farkın kapanmasını engelledi, hem de savunmada da Cimbom’u birkaç level aşağı çekti. 3/3 atan Ender’e Shumpert, Lucas, Cevher gibi normalde iyi şutörlerin de katılımı, Galatasaray’ı son dakikaya kadar maça ortak kılabilirdi. Girmeyen şutlar CSKA’nın farkı açmasına yardımcı oldu; final periyoduna 66-52 önde giren Rus ekibi sahadan da 85-70 galip ayrıldı.
CSKA Moskova’da Nenad Kristic 20 sayı, 9 ribaund ile pota altını domine ederken, Milos Teodosic 12 sayı, üçüncü periyot sakatlanıp bir daha oyuna dönemeyen Viktor Khryapa 11 sayı, 6 asist, 4 ribaund, Siskauskas 11 say, 3 asist, Aleksey Shved 10 sayı, 3 ribaund, 3 asist ve Andrei Kirilenko da 0 sayı, 6 ribaund, 2 top çalma, 2 asist ve 3 blokla oynadılar. Galatasaray Medical Park’ta ise Ender Arslan 3/3 üç sayı isabetle 13 sayı, Furkan Aldemir de 11 sayı, 9 ribaund ile mücadele ederken, 15 dakikada 10 sayı, 3 ribaund ile etkili olan Joshua Shipp faul problemi nedeniyle maçın büyük çoğunluğunu benchte geçirdi.

0 comments:

Yorum Gönder