23 Nisan 2019 Salı

Fenerbahçe Litvanya'da avantajı geri aldı

Turkish Airlines Euroleague Play-Off üçüncü maçında Litvanya'da Zalgiris Kaunas'ın konuğu olan Fenerbahçe Beko, ikinci yarıdaki savunmasıyla rakibini 66-57 mağlup ederek seride 2-1 öne geçti. Serinin ikinci maçında İstanbul'da kaybederek saha avantajını rakibine kaptıran Fenerbahçe Beko her ne kadar hücumda yüzdesiz oynadığı bir günde olsa da, Zalgirio Arena'yı tıklım tıklım dolduran ateşli Zalgiris taraftarı önünde özellikle ikinci yarıda çıtasını yükselttiği savunma ve rakibine sadece 23 sayı izni vermesiyle sahadan 66-57 galip ayrıldı ve saha avantajını tekrar eline geçirdi. Fenerbahçe Beko perşembe günü yine Zalgirio Arena'da oynanacak dördüncü maçı kazandığı takdirde Final-Four biletini kazanacak. 

Kostas Sloukas - Fenerbahçe - Zalgiris Kaunas - Euroleague Play-Off

Salonu tıklım tıklım dolduran oldukça inanmış ve ateşli Zalgiris taraftarı önünde Fenerbahçe Beko'nun maç başında sahada nasıl duracağı oldukça önemliydi. Ev sahibi ekibin maçın başında momentumu yakalaması taraftarının da desteğiyle maça Fenerbahçe adına negatif bir ivme kazandırabilecekken, temsilcimizin soğukkanlı bir şekilde maçın içinde kalması maçın gidişatı adına kritik bir unsurdu. Nitekim sarı lacivertliler ilk 20 dakikada önceki maçlara oranla ribauntlara daha konsantre olup Zalgiris'in istediği hızlı hücumlar ve kolay sayılara fırsat tanımadılar. Fakat kendi hücumlarımızdaki düşük şut yüzdesi ve topu pota altına indirmekte zorlanmamız oyunu yönlendirmemizi engelledi. 


Zalgiris tarafında ise ikinci maçta olduğu gibi kısaların sürekli olarak içeri penetrelerle adam eksilterek Fenerbahçe savunmasının dengesini bozması ev sahibi ekibi skorda öne taşırken, Nate Wolters ve Thomas Walkup bu dönemde guardlarımıza sağladıkları üstünlükle fark yaratan isimler oldular. Uzun beşle sahada kaldığında adam değişerek savunma seviyesini oldukça yukarı taşıyan temsilcimiz, üç "çok kısa" ile sahada kaldığı dakikalarda da aynı mentaliteyi sürdürünce ikili oyun savunmasında sınıfta kaldı. İlk yarıda Fenerbahçe'nin düşük hücum yüzdesi, 4/16 üç sayı ve 10/31 saha içi isabet oranları hücumda istediğimiz ritmi bulamadığımızı ve topu pota altına indiremediğimizi istatistiksel olarak da ortaya koyarken, bu kadar kötü hücum ettiğimiz bir ilk yarıda Datome'nin savunmadaki gayreti, 3 top çalması ve aldığımız 9 hücum ribaundu soyunma odasına gireken sadece 3 sayı geri olmamızdaki baş etkenler oldu: 34-31. 

Soyunma odası dönüşü Guduric'in iki dış şutuyla başlayan Fenerbahçe Beko, üç faullü Sloukas'ı faulden korumak amacıyla sahaya sürülen Sinan'ın savunmada çıtayı yükseltmesiyle de canlanarak 10-3'lük bir seriyle oyunun yönünü kendi lehine çevirmeyi başardı. Jasikevicius'un da Walters & Walkup & Westermann üçlüsünü sürekli olarak rotasyonla değiştirmesi Zalgiris'in savunma ritminin de bozulmasına ve Guduric & Sloukas ikilisinin üzerindeki baskının azalmasına neden olurken, iki guardımızın oyunu yönlendirmesi ve topu iyi dolaştırmamız son 10 dakikaya girerken 49-46 öne geçmemizi sağladı. 

Final periyodunun hemen başında Sloukas'ın dördüncü faulünü alması Obradovic'in kafasındaki oyun düzenini değiştirmesine neden olurken, iki takımın da savunma sertliğini artırdığını ve deyim yerindeyse sahada kemik seslerinin duyulmaya başladığını izledik. Bu dakikalarda Zalgiris kısalarının ilk yarıda fark yaratan pota altına penetrelerini devam ettirememeleri (Fenerbahçe savunmasının buna izin vermemesi de diyebiliriz rahatlıkla) ev sahibi ekipte hücum süresinin sonuna kalan zorlama şutların sayısını artırırken, kritik anlarda Sloukas'ın asistleri, Melli ve Melih'in üçlükleri temsilcimizin skor üstünlüğünü korumasını ve kritik maçı 66-57'lik skorla kazanarak İstanbul'daki ikinci maçta kaybettiği saha avantajını tekrar eline geçirmesini sağladı. 

Fenerbahçe Beko'da 3/7 üç sayı ile 17 sayı kaydeden Marko Guduric en skorer isim olurken, Jan Vesely 10 sayı - 4 ribaunt - 2 top çalma, Kostas Sloukas 9 sayı - 3 asist ve Gigi Datome de 8 sayı - 7 ribaunt - 4 top çalma ile galibiyette önemli rol oynadılar. Fenerbahçe Beko 34 üç sayı deneyip sadece 10 isabet sağladığı, 21/59 saha içi isabeti kaydettiği günde 14 hücum ribaundu alıp, rakibine 12-3'lük top çalma üstünlüğü sağlayıp, sadece 11 asist izni vererek Zalgiris'in hücum gücünü kırarken, ikinci yarıda Zalgiris'e sadece 23 sayı izni vererek çok değerli bir galibiyet elde etti. 

0 comments:

Yorum Gönder