16 Ağustos 2015 Pazar

Kısa Hazırlık Dönemi Değerlendirmesi A Milli Takım

A milli Basketbol milli takımı Abdi İpekçi’de Tunus, Bosna Hersek ve Yunanistan’ın katılımıyla düzenlenen hazırlık turnuvasında namağlup şampiyon oldu. Biraz maçları ve Avrupa Şampiyonası öncesi nasıl bir oyun planıyla parkeye çıkacağımız değerlendirmek istiyorum.

Öncelikle turnuvaya katılan Bosna Hersek ve Tunus’un bizim kalibremizde ekipler olmadığını belirtmek yerinde olur. Her iki maçta da koç Ergin Ataman’ın bench oyuncularının performansını görmesi adına önemliydi. Öte yandan Yunanistan 2016 olimpiyatlarına direk etki edecek 2015 Avrupa Şampiyonası öncesi tam kadro olarak karşımızdaydı. Hepimizin bildiği gibi gerek Ömer Aşık’ın sakatlığı gerekse Enes Kanter’in kişisel sebeplerle kadroya alınmamasının ardından uzun rotasyonunda hem çemberi savunacak hem de pota altından sayı üretecek uzun sıkıntımız bulunuyordu. Fakat geçtiğimiz yıl Obradovic’in koçluğunda biraz olsun mental olarak toparlanan Semih Erden hem savunma hem de hücumda bu boşluğu en azından son oynanan hazırlık maçlarında hissettirmedi. Tunus ve Bosna Hersek maçlarını gerek güç dengesi gerekse rakiplerin kadrolarındaki eksikliklerden dolayı fazla ciddiye almasam da son oynanan Yunanistan maçında takım savunması olarak ortaya konan direnç şampiyona öncesi biraz olsun umutlanmama yol açtı. Hala set hücumlarında ciddi sorunlarımız var. Topa yön veren ve efektif şekilde ikili oyun oynayabilen oyuncu adedimiz oldukça sınırlı. Bunların başında Bobby Dixon ve Sinan Güler geliyor. Fakat gerek kafaca gerekse fiziksel olarak maça %100 konsantre olan oyuncular sayesinde en azından Yunanistan karşısında kadro olarak yetenek anlamında geride olmamıza rağmen rakibi 20 top kaybına zorlayarak aradaki farkı kapattık. Ayrıca Yunanistan maçı özelinde konuşmak gerekirse çektiğimiz hücum ribauntları maçın lehimize sonuçlanmasında en büyük etkenlerden biriydi.


Kadro yapımıza bakıldığında hem eksik oyuncular hem de artık milli takımdan emekli olmuş Hidayet Türkoğlu gibi bir yıldıza sahip olmayışımız şampiyona öncesi beklentileri düşük tutmamıza sebep oluyor. Tabii bu noktada grubumuzda İtalya, İspanya, Almanya ve Sırbistan gibi kalburüstü takımların yer alması da ayrı bir etken. Ama yine de görece yeni bir yapılanma içinde genç oyuncuları tecrübeli isimlerin arasına harmanlayarak şampiyonada dirençli ve karakterli bir basketbol oynayan milli takım izleyecek gibiyiz.


Bu arada son hazırlık turnuvasında sakatlıkları sebebiyle forma şansı bulamayan Furkan Korkmaz ve Kartal Özmızrak milli takımın gelecek hafta Litvanya ve Almanya’da oynayacağı maçların kadrosunda yer alacak. Kadrodan kesik yiyenlerse Egemen Güven ve Emircan Koşut oldu. 16 kişilik kadroyla Litvanya ve Almanya’da 6 tane hazırlık maçı oynayacak millilerimizde kadro bu maçların ardından kesinleşecek. Koç Ergin Ataman’ın bilhassa oyun kurucu tercihinde Kartal, Kenan ve Doğuş arasından yapacağı tercih şu anda en kritik nokta olarak göze çarpıyor. Takımın savunma direncini kırmadan hücumda da verimliliği düşürmeyecek ve gerektiğinde sorumluluk almaktan çekinmeyecek oyun kurucu dışında şayet sağlıklı olursa Furkan Korkmaz’ın kısa rotasyonunda kadroda yer alacağını düşünüyorum. Milli takıma Avrupa Şampiyonası öncesi başarılar…      

0 comments:

Yorum Gönder