5 Ocak 2013 Cumartesi

Anadolu Efes Pana'yı denize döktü: 78-64


Anadolu Efes perşembe akşamı Abdi İpekçi Spor Salonu'nda konuk ettiği Yunan devi Panathinaikos'u farklı bir şekilde 78-64 yendi ve THY Euroleague TOP16 gruplarındaki ilk galibiyetini elde etti. Bu farklı galibiyetle ilk haftaki CSKA mağlubiyetinin ardından moral bulan Efes, aynı zamanda basketbolseverlere eski başarılı günlerini hatırlatıp bu sezonki F4 iddiasını kanıtladı. Her ne kadar Pana'nı bu sezonki kısıtlı harcamaları nedeniyle kadro oluşumundaki nispi zayıflığı ve süper yıldızı ve beyni Diamantidis'ten yoksun bir kadroyla İstanbul'a gelmesi Efes'in işini kolaylaştırsa da alınan farklı galibiyetin değeri çok büyüktü. Geçtiğimiz hafta CSKA maçının ilk 3 çeyreğinde sergilenen basketbol ve bu hafta Pana'ya karşı sahaya konan ve birkaç dakika dışında süreklilik arz eden başarılı oyun Efes'in geleceği için önemli sinyallerdi. 

Maça Farmar ve Shipp'in 3 sayılık isabetleriyle 9-2'lik bir seriyle başlayan Efes momentumu daha ilk çeyrekte itibaren kendi tarafına çekti. Özellikle Farmar'ın elinin adeta yandığı bu ilk çeyrekte dış oyuncuların yüksek yüzdeli hücum performansı ile Efes farkı 12 sayıya kadar çıkardı: 24-12. Çeyreği 24-17 önde tamamlayan temsilcimiz, ikinci çeyrekte de üstünlüğünü sürdürdü. Eğer Pana'nın ilk 22 sayısının 16'sını kaydeden Bramos'u durdurbilse maçı daha ilk yarıdan kopartacak olan Efes, yine de rakibinin geri dönüşüne asla izin vermeyecek duruşunu sahaya yansıtıp devreyi 45-32 üstün kapattı. İlk devrede kısalarımızın performansı bizi ekstra memnun ederken, yüksek şut yüzdesiyle başladığı maçları iyi götüren Efes'te hem savunma hem de hücumun yüksek seviyedeki sürekliliği dikkat çekti.
Biz ekran karşısında "üçüncü çeyreğin başını iyi oynamalıyız" diye düşünürken, soyunma odasından dönen Efes kısalarının elleri hala sıcaktı. Vujacic ve Farmar ile 8-0'lık bir seri bulan temsilcimiz farkı 21 sayıya kadar çıkardı. Sonrasında Vujacic'in 3 hücum üst üste yaptığı hatalarla gelen 0-7'lik Panathinakos serisi Yunanlılar'ı umutlandırsa da Oktay Mahmuti'nin molası Efes'li oyuncuların aklını başına getirmeye yetti ve son çeyreğe Efes 64-43 önde girdi. Final periyodunda çok da fazla bir ümidi kalmamış olan yunan temsilcisi maç başından beri unuttuğu Sofo'yu pota altından kullanmayı aklına getirdi. Tüm hücumlarda topu pota altına indiren ve Sofo ile basketler bulan Panathinaikos, farkı son dakika içinde 12 sayıya kadar düşürse de son saniyede Vujacic'in isabetli şutu skoru belirledi ve Efes sahadan 14 sayılık bir farkla galip ayrıldı: 78-64. Efes pota altı maçın sonlarında oyunun kopmasının da etkisi olsa gerek, Sofo'yu durdurmakta zorluk çekse de, özellikle Barac'ın oyuna önceki maçlara oranla daha fazla dahil olması lacivert beyazlıların zayıf karnı olarak belirtilen bu pozisyon için sevindiriciydi.
Anadolu Efes'te Jordan Farmar özellikle ilk yarıdaki oyunuyla 13 sayı, 3 asist, Jamon Lucas Gordon 12 sayı, 5 asist, 4 top çalma, Dusko Savanovic 11 sayı, 4 ribaund ve Semih Erden 9 sayı, 3 blok ile galibiyetin mimarları olurlarken, Panathinaikos'ta tamamı ilk 13 dakikada 16 sayı kaydeden Michael Bramos 16 sayı en skorer isim oldu. Yunan ekibinde ayrıca Sofoklis Shortsanitis son çeyrekteki basketleriyle 15 sayı, henüz Avrupa basketboluna adapte olamadığı gözlenen ve düşük bir şut yüzdesiyle oynayan Jason Kapono da 10 sayı, 4 asistle karşılaşmayı tamamladılar.

0 comments:

Yorum Gönder