31 Ağustos 2018 Cuma

Kupa koleksiyoncusu Zeljko Obradovic

Avrupa basketbolu ve Fenerbahçe Doğuş'un efsanevi coachu Zeljko Obradovic kariyerinin tamamında olduğu gibi Türkiye macerasında da başarılarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Kariyerinde sayısız kupa ve başarı bulunan tecrübeli coach 2013 yazında Fenerbahçe Doğuş'a geldiğinden beri mücadele ettiği kupaların yarısından fazlasını kazanarak Türk basketboluna ambargo koymuş durumda. Beş sezonda Türkiye'de kazanma şansı bulunan 15 kupanın sekizini müzesine götüren Zeljko Obradovic, bu performansıyla diğer rakiplerinin açık ara önünde basketbolumuza ambargo koydu. 

Kupa koleksiyoncusu Zeljko Obradovic

2013-2014 sezonunda ilk kez Fenerbahçe'nin dümenine geçen Sırp coach Basketbol Süper Ligi'nde mücadele ettiği beş sezonun dördünde şampiyonluğa ulaştı. Sadece 2014-2015'te yarı finalde Ufuk Sarıca'lı Pınar Karşıyaka'ya elenip, yeşil kırmızılıların şampiyonluğuna engel olamayan Obradovic, son üç sezonda ise lig şampiyonluğunu rakiplerine bırakmadı. Bu beş sezonda Fenerbahçe Doğuş'un başında dört kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası mücadelesine çıkan Obradovic, 2013, 2016 ve 2017'de kupaya uzanırken, yine 2014'te Ufuk Sarıca'nın coachluğunu yaptığı Ufuk Sarıca'ya yenilmişti. 


Zeljko Obradovic'in ikinci plana attığı Türkiye Kupası'nda ise sadece tek şampiyonluğu (2015-2016 sezonu) bulunuyor. Toplamda beş sezonda Türkiye'de kazanma şansı bulunan 15 kupada tam 8 şampiyonluk elde eden Obradovic böylece Türk basketboluna damgasını vurmuş oldu. Obradovic'in  takipçileri ise Pınar Karşıyaka'nın başında olduğu dönemde kazandığı 3 kupayla Ufuk Sarıca, 2015'te Anadolu Efes'in başında kazandığı 2 kupayla Dusan Ivkovic ve birer kupayla Saso Filipovski (Banvit) ve Ergin Ataman (Anadolu Efes) olarak sıralanıyor. Obradovic'in bu başarılarının yanında Türk basketbol tarihinin en önemli başarılarından biri olan 2017 Turkish Airlines Euroleague şampiyonluğunu da ekleyip yazımıza noktayı koyalım. 

2 yorum:

  1. 15'de 8'i Fenerbahçe ile diğer takımlar arasındaki klasman farkı düşünüldüğünde başarı olarak görmek ne kadar doğru bilmiyorum. ama Obradovic'in takıma seviye atlattığı bir gerçek. kazanmayı bilen bir takım yarattı. bence önümüzde sezon en zorlu yılı olacak.

    YanıtlaSil
  2. Zeljko Obradovic gerçekten başarılı ve bunu kazandırdığı kupalar ile bizlere kanıtlıyor. Dağhan'ın dediği gibi kesinlikle bu yıl zorlanacak. Çünkü rakiplerde büyük değişiklikler var.

    YanıtlaSil