29 Haziran 2015 Pazartesi

2015 NBA Free Agent Piyasası

Bu yaz dönemi NBA’de birçok takım için oldukça hareketli geçmeye gebe. Ben de kendimce serbest kalacak oyuncular içinde öne çıkanları derlemek istedim.
 
LeBron James:
 
Cavaliers ile sezon başında 1+1 yıllık sözleşme imzalayarak yuvaya geri dönüş yapan James’in kontratında yer alan opsiyonu kullanmayarak bu yaz serbest kalması bekleniyor. NBA otoriteleri oyuncunun takım değiştirmeyeceğini, sadece bu yaz yeniden düzenlenen maaş skalasında daha fazla kazanabilmek için böyle bir karar aldığını belirtiyorlar. Ama konu ligin açık ara en iyi oyuncusunun serbest kalması olunca elbette piyasada birçok takımın iştahı kabaracaktır. Bu gelişmeye LeBron James’in takım sadakati bahsinde gayet sorgulanmaya açık karakteri eklendiğinde her ne kadar bu yaz takım değiştirmesi beklenmese de, Cavs yönetimiyle yaşayacağı en ufak bir problemde yeni bir maceraya atılmak isteyebilir. Kaldı ki takımda birçok oyuncunun bu yaz sınırlı ya da sınırsız serbest kalacağı düşünüldüğünde bu ihtimal hiç de düşük sayılmaz.
 
 
LaMarcus Aldrige:
 
Bu yaz serbest kalacak oyuncular içinde sergilediği performansla birçok takımın iştahını kabartan LaMarcus Aldrige’in Blazers’tan ayrılacağı kesin gibi. Emektar dört numaranın tüm kariyerini geçirdiği Portlland’dan biraz da yüzük kazanma hevesi için ayrılacak. Aldrige’in hedeflerini gerçekleştirebileceği bir ekibe imza atması bu yüzden oldukça olası. Oyuncuyla ilgilenen takımlar ise sezon ortasında aldığı emeklilik kararı resmiyet kazanırsa Spurs başta olmak üzere Rockets, Mavericks, Hawks ve Lakers. Tercihini hangi takımdan yana kullanacağı henüz net değilse de Aldrige gerek post-up oyunu gerekse orta mesafe şutuyla birlikte ligin dengelerini değiştirecek özelliklere sahip. Üstelik geçtiğimiz sezonun ortasından itibaren sakat sakat oynaması, takımını playoff potasında tutmak için müthiş bir özveri sergilemesi ve takımına liderlik etmesi ne kadar değerli bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Aldrige’in gidişi Portland için büyük bir kayıp olacaktır. Şayet 29 yaşına gelen oyuncu yüzük kazanmak istiyorsa Portland’dan ayrılmak bu amaç uğruna oldukça kabul edilebilir bir sebep olacaktır.
 
Jimmy Butler:
 
Bulls’un 1989 doğumlu üç numarası bu yıl gösterdiği çıkışla ligin en çok gelişme gösteren oyuncusu ödülüne layık görüldü. Oldukça iyi bir savunmacı olmasının yanında hücumda da kendini geliştiren ve istikrar yakalayan oyuncu bu yaz sınırlı serbest statüsünde olacak. Her ne kadar Bulls’un onu bir şekilde kadroda tutacağını düşünsem de –ki sınırlı serbest statüsünde oluşu Chicago’nun elini güçlendiren bir faktör- geçtiğimiz ayın başında Lakers’ın Butler’a maksimum kontrat teklif edeceği dedikoduları dolaşıyordu. Ligin üç numaraları arasında en çok dakika alan oyuncu konumunda olan Butler ise hali hazırda Bulls’un en sağlam parçası. Rose’un kronik hale gelen diz sakatlığı sonucunda önümüzdeki yıl Butler’ın takımın liderliğine soyunacağını düşünüyorum. Zaten söylentiler de oyuncunun Bulls’ta kalacağına işaret ediyor.

 
Marc Gasol:
 
Kontrat sezonunda NBA kariyerinin en verimli sezonunu geçiren all-star pivot Marc Gasol de bu yaz serbest kalacak oyunculardan. Daha sezon bitemeden başta Spurs olmak üzere adı birçok takımla anılan İspanyol yıldızı takımda tutmak için Memphis yönetimi baya mesai harcayacaktır. Gerek savunmada gerekse hücumda sergilediği performansla takımın lideri konumunda olan 30 yaşındaki Marc Gasol’un kariyerine nerede devam edeceği merak konusu. Şahsen Memphis yerine hem pazar olarak daha büyük bir şehirde hem de daha iyi bir takımda oynamak isteyeceğini düşünüyorum. Post-up oyunu, çemberi savunması ve pas yeteneğiyle birçok takımın kadrosuna katmak isteyeceği beş numara bu yaz ligin dengelerini değiştirme potansiyeline sahip oyuncuların başında geliyor.
 
 
Kevin Love:
 
Cavaliers formasıyla bir türlü beklentileri karşılayamayan Kevin Love bu yaz serbest kalacak oyuncular içinde takım değiştirmesi kesin olanlardan. LeBron James ve Kyrie İrwing’in ardından hücumda üçüncü tercih olarak kalması ve çember altı savunmasında zayıf kalışı sonucunda sezonun bitiminden sonra takımdan ayrılacağını açıklayan Kevin Love’ın halen ligde birçok talibi var. Her ne kadar Cavaliers playoff ilk turunda sakatlanan Love’ın yokluğunu pek hissetmese de gidişinde ana faktörün LeBron ile bir türlü iyi bir kimya yakalayamamaları olduğu biliniyor. Basına verdiği demeçlerde James rotasyonda Love’ın gerisinde kalan Tristan Thompson ile oynamaktan daha mutlu olduğunu belirterek sezon bitmeden bu ayrılığın gerçekleşeceğini anıştırmıştı. 26 yaşındaki Love için arzuladığı rolü bir türlü elde edemediği Cavs yerine başka bir takımda daha iyi bir rolde görev almak şart oldu. Ribaunt yeteneği yanı sıra dış şut tehdidiyle birçok takımın ilgisini çekeceği aşikar ama gideceği takıma LaMarcus Aldrige ya da Marc Gasol kadar ivme kazandıracağını sanmıyorum.
 
DeAndre Jordan:
 
Clippers’ın beş numarası DeAndre Jordan çember savunması ve topladığı ribauntlar ile ligin elit beş numaralarından biri ve bu yaz serbest kalacak. Ayrıca takımın yıldız ismi all-star oyun kurucu Chris Paul ile aralarının pek iyi olmadığı ve Clippers’dan ayrılabileceği konuşuluyor. Her ne kadar koç Doc Rivers Paul ve Jordan arasında basına yansıyan söylentileri yalanlasa ve DeAndre için maksimum kontratı vereceklerini belirtse de söylentilerin ardı arkası kesilmiyor. Bu yaz en gözde serbest oyunculardan biri olan Jordan’ın olası ayrılık kararı Clippers cephesinde takım kimyasını baştan aşağı etkileyecektir. Özellikle Griffin ile yakaladığı sağlam kimya ve çemberi koruma hüneriyle takımın birçok defosunu kapatan yıldız beş numaranın takımda kalacağını düşünüyorum. Olası bir ayrılık Clippers’ı olumsuz etkileyecektir çünkü piyasada Jordan’ın atletik yeteneklerine sahip başka bir beş numara yok.
 
Kawhi Leonard:
 
Spurs’un elinde gelecek planları doğrultusunda en değerli parça olarak göze çarpan ve bu yıl ligin en iyi savunmacısı ödülünü kazanan üç numara bu yaz çaylak kontratının bitimiyle beraber serbest kalacak. Her ne kadar takım değiştirmesini düşünmesem de Spurs’un şayet Duncan ve Ginobili’nin emeklilik kararları resmiyet kazanırsa nasıl bir yapılanma gerçekleştireceğini merak ediyorum. Popovic yönetiminde lige adım attığında ilk turun son sıralarından seçilen vasat bir oyuncuyken iki senede gösterdiği gelişimle NBA finallerinin MVP’si seçilen Leonard’ın kararı Spurs’de taşları yerinden oynatabilir. Şayet takımda kalırsa koç Popovic’in ilerleyen yaşına rağmen gösterdiği performansla NBA genelinde pozisyonunun en önemli 3-4 oyuncusundan biri olan Tim Duncan’ı bir sene daha oynamaya ikna etmek için elinin güçleneceği bir gerçek.
 
Paul Millsap:
 
30 yaşındaki Millsap da bu yıl serbest oyuncu piyasasında adından söz ettirecek isimlerden biri. Hawks ‘ta gerek koç Budenholzer gerekse pota altındaki partneri Harford ile oldukça iyi bir kimya yakalayan oyuncu şayet takımdan ayrılırsa bu Hawks’ın Aldrige’e olan ilgisinden kaynaklanacaktır. Bu yaz el değiştiren Atlanta ekibinin oldukça başarılı bir sezon geçiren takıma gerçek manada bir yıldız katması bekleniyor. Bu anlamda Milsap ile nikâh tazelemek yerine başka tercihlere yönelmelerini bekliyorum. Hali hazırda Paul Milsap ile ilgilenen takımların başında Utah Jazz geliyor. Ama Millsap için eski takımı Jazz’a dönmek kariyerinin son ciddi kontratını alacakken hedef küçültmekten öteye geçmez. Undersize bir dört numara olmasına rağmen gerek oyun zekâsı gerekse şut tehdidiyle Millsap’ın halen sağlam bir pazarı var. Gerçek bir yıldız olmasa da NBA takımlarından birçoğu onu kadrosunda görmek isteyecektir.
 
Paul Pierce:
 
Yaşayan Celtics efsanesi bu yaz iki sezondur formasını terlettiği Wizards ile yollarını ayıracak. Sezon sonunda biten kontratını bir yıl daha uzatma şansı varken bunu kullanmayan tecrübeli oyuncu bu yıl takım değiştirecek isimler arasında gözüküyor. En büyük talibi kadrosunda 3 numara eksiği göze çarpan Clippers sezonun sona ermesinin ardından Matt Barnes’ı Spencer Hawes ‘le birlikte Lance Stephenson karşılığında Bobcats’e göndererek kısa forvet pozisyonunda alternatifsiz kalmış durumda. Paul Pierce’ı kadrolarına katmak için en büyük avantajları yıldız oyuncunun Celtics yıllarından beraber çalıştığı koç Doc Rivers’ın takımın başında oluşu. 37 yaşına gelmesine rağmen bu sezon özellikle playoff döneminde gösterdiği performansla halen NBA’in elit takımlarında iş yapabileceğini kanıtlayan Paul Pierce takımın üç numarada çektiği skor sıkıntısına çare olmaya aday. Fakat Clippers’ın salary cap kuralları gereği oyuncuya verebileceği ücret şu andaki kontratına göre oldukça düşük kalacak. Bu anlamda oyuncunun da özveride bulunup bulunmayacağı ve Clippers’ın iddialı kadrosunu muhafaza edip edemeyeceği oyuncunun tercihini belirleyecek gibi görünüyor. Pierce ile ilgilenen bir diğer takım ise Lakers. Kobe’nin son sezonunda iddialı bir takım oluşturmak için yaz dönemini oldukça hareketli geçirmeleri beklenen takım Pierce dışında birçok serbest oyuncuyu da yakından takip ediyor. Eski bir Celtics’li olduğu düşünüldüğünde ve Lakers’ın şampiyonluk yolunda adından söz ettirmesi için daha birçok hamle yapması gerektiğini de bir kenara koyarsak Pierce için Lakers’a gitmenin ilk tercih olacağını düşünmüyorum.

Dağhan Duru

2 yorum:

  1. LeBron'un takımlarına karşı sadakatsiz olduğunu düşünmüyorum. Şu ana kadar iki kez takım değiştirdi. İkisi de gayet normaldi. Tabii ki, ilkini yapış şeklinde dolayı böyle yorumların çıkması doğal.

    LaMarcus Aldrige her ne kadar geri planda kalsa da çok önemli ve çok beğendiğim bir oyuncu. Tim Duncan'ın varisi olarak Spurs'e yakıştırıyoru m kendisini. Tabii Paul Millsap'ın yerine Hawks'a giderse de hayır demem.

    Ben de Jimmy Butler'ın Bulls'ta kalacağını düşünüyorum.

    Marc Gasol/Kevin Love ikilisinden birinin de Lakers'a gideceğini tahmin ediyorum. Lakers'ın bir güvence almadan Jahlil Okafor dururken D'Angelo Russell'ı seçmesinin başka bir açıklamasını bulamıyorum açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marc Gasol verdiği demeçlerde Lakers'a gitmeyeceğini belirtti. amerikan basınında bu haber çıktı. lakersın free agent piyasısında iş yapmadan önce takıma takas yoluyla bir yıldız katması lazım. halen Cousins söylentileri devam ediyor. onu alacaklarına Marc ya da Lamarcus daha iyi oyuncular bence. ama dediğim gibi işleri zor çünkü ellerinde parça yok.

      Sil