7 Temmuz 2012 Cumartesi

Sürprizlerin takımı Nijerya!


2012 Londra Olimpiyatları'na katılmak için yapılan elemelerde, grupta Litvanya'yı yenip son anda gruptan çıkarak sürpriz yapan Nijerya'dan, ikinci sürpriz de çok gecikmedi.

İkinci çeyrek final maçında, bir ara 13 sayı geri düşmesine rağmen geri dönmeyi başaran Nijerya, Yunanistan gibi güçlü bir takımı 80-79 mağlup etmeyi başarıp, Olimpiyat Elemeleri'nde yarı finale çıktı.

İki takımın da karşılıklı basketleriyle başlayan ilk periyot 22-22 biterken, ikinci periyotta Yunanistan oyuna ağırlığını özellikle Bourusis ve Spanoulis'in etkili oyunuyla koydu. İkinci periyotun ortalarında o döneme kadar Nijerya'yı taşıyan Dagundoro 'nun etkinliğinin düşmesiyle fark 10'a kadar çıktı. Periyotun sonlarına kadar aradaki fark 10 sayı civarında gezindi ve ilk devre 42-30 Yunanistan üstünlüğüyle bitti.

Üçüncü periyotun ortalarına gelindiğinde Yunanistan'ın farkı hala koruduğu görüldüğünde, herkes Yunanistan'ı o anda yarı finale koymuştu ancak ne olduysa periyotun bitmesine 5 dakika kala oldu ve o ana kadar hiçbir etkinliği olmayan Nijerya'nın asıl yıldızları Ike Diogu, Derrick Obasohan ve Al Farouq Aminu önce sayılarıyla  farkı 7'ye indirdi. Şoka giren Yunan takımı, Nijerya'nın müthiş savunmasına karşı o dönemde çok az sayı bulabildi. Periyotun bitmesine 3 dakika kala Aminu'nun sayılarıyla Nijerya farkı 3'e indirmişti bile. Aminu'nun basketinden sonra yavaş yavaş toparlanan Yunanistan, iki Olympiakos'lu Printezis ve Papanikolau'nun iyi oyunuyla periyotu 56-50 önde kapamayı başardı. 4. periyota da farkı kapatmanın getirdiği hırsla başlayan Nijerya, 6 dakika kala Aminu, Diogu ve Obasohan'ın basketleriyle skoru 65-65'e getirmeyi başardı. Bu eşitlikten sonra Spanoulis yaptığı hamlelerle takımını bir süre ayakta tutmayı başardı ancak Aminu'nun üst üste basketleriyle Nijerya, 2 dakika kala 73-71 öne geçmeyi başardı. 1 dakika kala Spanoulis'in faul çizgisinden 1/2 atmasıyla 73-72'ye gelen skor, maçın başında takımı attığı sayılarla değil yaptıklarıyla taşıyan Dagundoro'nun maçın sonunda da devreye girip sayılar bulmasıyla  30 saniye kala 78-76 oldu. 14 saniye kala Yunanistan, Papanikolau ile bulduğu üçlükle 79-78 öne geçmeyi başardı. Ancak Yunanistan'da 3 saniye kala Zisis'in maçın gizli kahramanı Dagundoro'ya yaptığı faul, Yunanistan'ın hayallerini yıktı. Faul çizgisinden 2/2 yapan Dagundoro, molası kalmayan Yunanistan'a karşı, Nijerya'nın galibiyetini ilan etmiş oldu.

Nijerya'da eski NBA oyuncularından Ike Diogu 17 sayı, 12 ribaunt, Al Faruoq Aminu 13 sayı, 5 ribaunt, 2 asist, sadece 15 dakikalık bir süre alan Dagundoro 14 sayı, 1 ribaunt, 2 top çalma, Oguchi 10 sayı, 1 ribaunt ve Obasohan 9 sayı, 7 ribaunt ile oynarken Yunanistan'da Vasilis Spanoulis'in 25 sayı, 7 ribaunt, 5 asist, Ioannis Bourousis'in 18 sayı, 5 ribaunt, 2 asist ve Printezis'in 10 sayı, 3 ribaunt, 1 asistlik performansları galibiyete yetmedi.

1 yorum:

  1. Nijerya buralara kadar gelerek gerçekten 'sürprizlerin takımı' lakabını kazanmayı hak etmiş, umarım sürprizleri devam eder.

    YanıtlaSil