8 Şubat 2017 Çarşamba

BSL 1. Devre Ödülleri: En İyi Beşler

Basketbol Süper Ligi panoramamıza bireysel ödüllerden sonra ilk yarının en iyi beşleri ile devam ediyoruz. Karşısınızda ligimizin en iyi beşleri! 


BSL - En İyi Beş

Jordan Theodore (Banvit):

17 maçta, ortalama 34 dakika, 20.1 sayı, 3.4 ribaunt, 7.6 asist, 1.2 top çalma, 3.3 top kaybı, %53 ikilik, %27 üçlük, %83 serbest atış.


Kendisini MVP seçtiğimiz yazımızda da Jordan Theodore'un bu sezon ortaya koyduğu olağanüstü performanstan bahsettik. Banvit'in ligin 4. sırasında olmasında doğrudan katkısı bulunan Theodore, aynı zamanda Darüşşafaka'ya 32, Galatasaray'a 34 ve Anadolu Efes'e 24 sayı atarak Euroleague ekiplerine karşı 5 maçta alınan 4 galibiyette de büyük bir rol oynadı ve Euroleague seviyesinde de iş yapabileceğini herkese gösterdi.

Sinan Güler (Galatasaray):

17 maçta, ortalama 30 dakika, 11.8 sayı, 4.2 ribaunt, 5.1 asist, 1.7 top çalma, 2.6 top kaybı, %45 ikilik, %37 üçlük, %76 serbest atış.


11 galibiyet, 6 mağlubiyet ile 6. sırada bulunan Galatasaray, geçirdiği kaotik sezonun daha da kaotikleşmemesini bu adama borçlu desek itiraz edecek birilerinin olacağını sanmıyoruz. Galatasaray'da oyunkurucu pozisyonunda tercih edilen Russ Smith ve Justin Dentmon gibi isimlerin Ergin Ataman'ı tatmin edememesi sonucunda bu yaşından sonra bir de oyunkuruculuk görevine soyunan Sinan, şu ana kadar elinden geldiğince takımını toplamaya ve düzenlemeye çalışıyor. Kariyerinin en iyi sezonunu bu yaşında geçiren Sinan, asist krallığında sekizinci, top çalma krallığında ise yedinci durumda ve bir basketbolcunun kendini ne kadar geliştirebileceğine örnek teşkil ediyor. Bu sezon oynadığı 17 maçın 12'sinde çift haneli sayılar ulaşan Sinan, Beşiktaş maçında yaptığı 12 asist ile de kariyer rekorunu kırmış bulunuyor.


Dajuan Summers (Karşıyaka):


17 maçta, ortalama 32 dakika, 17.4 sayı, 6.1 ribaunt, 0.9 asist, 1.2 top çalma, 2.4 top kaybı, %55 ikilik, %44 üçlük, %76 serbest atış.

10 galibiyet, 7 mağlubiyet ile 7. sırada yer alan Pınar Karşıyaka'nın NBA patentli forveti Dajuan Summers bu sezon gösterdiği performans ile neden eski bir NBA oyuncusu olduğunu herkese gösteriyor. Pınar Karşıyaka'da çoğu zaman uzun forvet pozisyonunda oynasa dahi kısa forvet özellikleri de taşıyan Summers, sayı krallığında yedinci, ribaunt krallığında on beşinci sırada yer alıyor. %44 gibi oldukça yüksek bir yüzdeyle üçlük atan Summers, J'Covan Brown ile beraber takımının sayı yükünün oldukça büyük bir bölümünü sırtlarken, bu sezon gösterdiği başarılı performans ile All-Star mücadelesinde de ilk beşte yer almayı başardı.



Ekpe Udoh (Fenerbahçe):


12 maçta, ortalama 29 dakika, 10.2 sayı, 6.2 ribaunt, 2.4 asist, 0.5 top çalma, 1.6 top kaybı, 1.7 blok, %53 ikilik, %70 serbest atış.

En İyi Savunmacı Ödülü'nün de sahibi olan Ekpe Udoh, lider Fenerbahçe için başarısı, özverisi ve karakteri ile çok şey ifade eden bir oyuncu konumunda. Geçen sezonun ortalarından itibaren inanılmaz bir performans sergileyen Ekpe Udoh, bu sezon da üstüne koyarak devam etmekte. Geçen sezona oranla daha fazla orta mesafeli şut denemesinde bulunan Udoh, bunun yanında switch sonrası kısa savunması ve top paylaşımı konularında da oldukça büyük bir mesafe kat etmiş durumda. Öyle ki bu sezon çıktığı 12 maçın 6'sında 3 veya daha fazla asist yapan Ekpe Udoh, Fenerbahçe hücumlarının efektifliğini inanılmaz derecede arttıyor ve takımına yaptığı çok yönlü katkılarla ligin en iyi beşi arasında yer almayı hak ediyor.


Vladimir Stimac (Beşiktaş):


17 maçta, ortalama 25 dakika, 16 sayı, 9.3 ribaunt, 1.1 asist, 0.5 blok, 1.7 top kaybı, %72 ikilik, %65 serbest atış.

Değerlendirmemizde "Yılın Sürprizi" olarak seçtiğimiz Sırp pivot Vladimir Stimac öyle bir performans sergiliyor ki ligin en iyi beşine girmeyi fazlasıyla hak ediyor. Hatta Jordan Theodore'un olağanüstü performansları olmasa, MVP seçiminde bile oldukça iddialı bir duruma sahip olan Stimac, ortalama sadece 25 dakika oynamasına rağmen inanılmaz istatistikler yapıyor. Oynadığı 17 maçın 8'inde double-double yapmayı başaran ve adeta uykusunda dahi ribaunt alan Stimac, ribaunt krallığında ilk sıradayken, sayı krallığında da sekizinci sırada yer alıyor. Bunun yanında mücadeleci tavrı, özverisi ve hırsı ile de oldukça başarılı bir çizgi yakalayan Sırp pivot, sadece Beşiktaş taraftarının değil, bir çok basketbolseverin de takdirini kazanmış durumda.




BSL - En İyi İkinci Beş



Kostas Sloukas (Fenerbahçe):

16 maçta, ortalama 25 dakika, 12.1 sayı, 2.7 ribaunt, 5.1 asist, 0.7 top çalma, 2.6 top kaybı, %58 ikilik, %40 üçlük, %88 serbest atış.

En Çok Gelişme Gösteren Oyuncu ödülünün de sahibi olan Kostas Sloukas, geçirdiği başarılı sezon ile ligin en iyi ikinci beşine girmeye hak kazanıyor. Lig lideri Fenerbahçe'nin dümenindeki Yunan oyunkurucu, %58 ikilik ve %40 üçlük gibi harika yüzdelerle mücadele ederken takımını da başarılı bir şekilde yönlendirmeyi başarıyor. Asist krallığında yedinci sırada bulunan Sloukas, (ki istatistiklerini 40 dakikaya oranlarsak muhtemelen Thomas Heurtel'in arkasından ikinci sırada yer alır.) aynı zamanda kritik anlarda aldığı önemli sorumluluklarla göze çarpıyor.


Michael Roll (Beşiktaş):

17 maçta, ortalama 29 dakika, 11.6 sayı, 3.1 ribaunt, 4.5 asist, 0.8 top çalma, 1.6 top kaybı, %58 ikilik, %36 üçlük, %89 serbest atış.

Tabiri caizse ligin en "underrated" oyuncuları arasında yer alan Micheal Roll, 13 galibiyet / 4 mağlubiyet ile ligin 3. sırasında bulunan Beşiktaş'ın belkemiği olarak nitelendirilebilir. Yaptığı skor katkısının yanında, çok yönlü oyunu ile Beşiktaş'a önemli hizmetlerde bulunan Roll, asist krallığında on birinci sırada yer alırken, Beşiktaş hücumlarının büyük bir bölümünü de yönlendiriyor. Kritik anlarda aldığı sorumluluk ve başarılı şutları ile göze çarpan ABD'li oyuncunun, All-Star kadrolarında kendine yer bulamaması da ligimizde hak ettiği övgüyü almayan bir oyuncu olduğunu gösterse de, kendisini ligimizin en iyi ikinci beşine seve seve kabul ediyoruz.



Cedi Osman (Anadolu Efes):

16 maçta, ortalama 25 dakika, 14.6 sayı, 3.6 ribaunt, 1.3 asist, 1.3 top çalma, 1.5 top kaybı, 0.5 blok, %58 ikilik, %39 üçlük, %84 serbest atış.

Özellikle bileğinden geçirdiği sakatlık ile kaçırdığı maça kadar inanılmaz bir şut performansı sergileyen Cedi Osman da gösterdiği inanılmaz gelişim ile ligin en iyi ikinci beşinde kendisine yer buluyor. Yaz aylarında oyunu ve özellikle de şutu üzerine bir hayli çalıştığı görülebilen Cedi, bahsettiğimiz sakatlığına kadar %50'ye yakın bir yüzde ile üçlük atarken ligin de en çok sayı atan isimleri arasında idi. Sayı krallığında on ikinci sırada yer alan ve ligin en skorer Türk oyuncusu olan Cedi, son haftalarda genel anlamda bir düşüşe geçse de bu sezon oynadığı 16 maçın 15'inde çift haneli sayılara ulaşmayı başardı. Bunun yanında bu 16 maçın 8'in de de 15 sayı ve üzerinde sayı atan Cedi için skorer kimliğini bu sezon biraz daha öne çıkardığını söyleyebiliriz. Geçen sezona nazaran savunmada bir takım problemler yaşayan Cedi'nin bir an önce sezon başındaki formuna dönmesi onun sezon sonunda ligin en iyi beşine girmesini de sağlayabilir, kim bilir?



Gediminas Orelik (Banvit):

17 maçta, ortalama 32 dakika, 13.9 sayı, 5.8 ribaunt, 1.7 asist, 0.5 top çalma, 1.4 top kaybı, %56 ikilik, %40 üçlük, %78 serbest atış.

Michael Roll ile beraber ligin en "underrated" oyuncuları arasında yer alan Gediminas Orelik de All-Star kadrolarında kendine yer bulamayan bir başka isim konumunda. Banvit'in bir hayli başarılı giden sezonunda büyük bir role sahip olan Orelik, uzun forvet pozisyonundan takımına inanılmaz bir katkı sağlıyor. Maç başına 7 üçlük denemesine rağmen %40 gibi başarılı bir yüzde ile şut atan Orelik, aynı zamanda oldukça olgun ve aklı başında bir basketbol oynarken takım arkadaşlarına da pek çok durumda rehberlik etmekten kaçınmıyor. Zamanında Lietuvos Rytas forması giyerken Beşiktaş karşısındaki olağanüstü performanslarıyla Türk basketbolseverlerin aklında yer etmiş olan Orelik, Rytas'da 3 ve 4 numaraları pozisyonlarda oynarken Banvit'te sadece 4 numaralı pozisyonu oynuyor. Bu da onun yeteneklerini daha da keskinleştirmesi için iyi bir fırsat olmuşa benziyor ki kendisi ligimizin en iyi ikinci beşinde kendisine yer buluyor.



Davon Jefferson (Gaziantep):

12 maçta, 30 dakika, 17.6 sayı, 8 ribaunt, 1.7 asist, 1.2 top çalma, 2.8 top kaybı, 0.7 blok, %62 ikilik, %78 serbest atış.

Sezon başında çok da iyi yerlerde olması beklenmeyen Gaziantep Basketbol'a sezonun ilk haftalarında katılan Davon Jefferson, performansı ile Gaziantep takımını birkaç gömlek üste çıkarmış durumda. Sahadaki mücadelesini atletik ancak daha yumuşak bir Vladimir Stimac olarak tanımlayabileceğimiz Davon Jefferson'ın, Stimac ile karşılaştırdığımızda oldukça yüzdeli attığı bir orta mesafe şutunun bulunması da onu hücumda büyük bir silah haline getiriyor. Ligde oynadığı 12 maçın 6'sında 20 sayı ve üstünde sayı atan Jefferson, aynı zamanda oynadığı 12 maçın 5'inde de double-double yapmayı başardı. Sayı krallığında beşinci, ribaunt krallığında üçüncü sırada yer alan Jefferson, Gaziantep'in an itibariyle play-off potasında yer almasında yaptığı katkı ve sezonun genelinde gösterdiği olağanüstü performans ile ligin en iyi ikinci beşine girmeyi hak ediyor. 

2 yorum:

  1. sinan güleri tek geçerim bu listede

    YanıtlaSil
  2. Vladimir Stimac geçen sene oldukça iyiydi ama 2018 yılı itibariyle pek adından söz ettiremiyor

    YanıtlaSil