4 Ağustos 2019 Pazar

Gençlerimiz Avrupa ikincisi oldu

FIBA U18 Europe - Gençler Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde İspanya'ya 53-57 mağlup olan 18 Yaş Altı Milli Takımımız Avrupa ikinciliğini elde etti. Karşılaşmaya İspanya'nın iki yıldızı Garuba ve Aldama'yı iyi savunarak başlayan ve devre boyunca sadece 23 sayı yiyerek soyunma odasına 31-23 önde giren millilerimiz, üçüncü çeyreğin ortalarından itibaren hücumda zorlanmaya başlayınca üstünlüğünü koruyamazlarken, final periyodunda skorda öne geçen İspanya, son 10 saniyede hakemler tarafından verilmeyen skandal bir geri saha ihlalinin de katkısıyla Avrupa şampiyonluğunu elde etti. 

FIBA U18 Europe - Türkiye Avrupa ikincisi

Karşılaşmaya pota altında İspanyollar'ın etkili ismi Usman Garuba'yı durdurarak başlayan Genç Milli Takımımız, Mustafa Kurtuldum ve Göktuğ Baş'ın sayılarıyla da skor bulup ilk çeyreği 16-13 önde tamamladı. İlk yarıda özellikle pota altı savunmasında etkili olan millilerimiz İspanya'nın dış şutlarını riske ederken, ikinci çeyrekle birlikte İspanyol ekibinin hücum ribauntlarında öne çıkmaya başlaması savunma direncimizi kırmaya başladı. Guardlarımıza yapılan tam saha baskılı savunma sonrasında oyun kurmakta zorlanmaya başlamamız hücum yüzdemizi düşürürken, devrenin bitimine 4 dakika kala İspanya farkı 2 sayıya kadar düşürdü: 23-21. Millilerimizde Adem Bona, Ömercan İlyasoğlu ve Alperen Şengün'ün oyuna girmesi hem savunma hem de atletizm anlamında tekrar canlanmamızı sağlarken, Adem'in her ribaunda elini uzatması, Alperen ve Mustafa'nın da hücum ribaundu ve sayılarla skora katkıda bulunmaları ilk devre sonunda farkı tekrar 8 sayıya çıkarmamızı sağladı: 31-23.


Soyunma odası dönüşü üst üste iyi savunmalarla başlayan ve İspanya'ya 2.5 dakika potayı göstermeyen Milli Takımımız Alperen'in pota altında Garuba'ya üstünlük sağlamasıyla ilk beş dakikayı 39-30 önde geçti. Gökhan Güney'e çalınan teknik faul ve sonrasında gelen 4 sayılık İspanya hücumu İspanyolların tekrar ümitlenmesine neden olurken (ki bu teknik faul adeta maçın dönüm noktası oldu), Aldama ve Garcia'nın sayılarıyla oyunu tekrar dengeleyen İspanya son 10 dakikaya girerken farkı 1 sayıya kadar indirdi: 43-42. 

Final periyodunun başında Aldama'nın üçlüğü İspanya'yı öne geçirirken, hücumda hareketsiz kalmaya ve zorlama şutlara yönelmeye başladık. Bu çeyrekte iki takım da savunmayı sertleştirip rakip hücumlarını bozunca skor üretimi oldukça düşük kalırken, son 2 dakikaya 50-52 İspanya üstünlüğüyle girildi. İspanya bitime 1:10 kala oyuna giren Ardanza'nın 1/2 serbest atış ve sonrasında 1 hücum ribaundu ve 2 sayısıyla farkı 5'e çıkarırken 27 saniye kala Mustafa Kurtuldum'dan gelen üçlük farkı tekrar 2'ye indirdi: 53-55. Bitime 8 saniye kala maçın hakemlerinin İspanya'nın geri saha ihlalini atlaması geri dönüş umudumuzu engelleyip maçın sonucunda belirleyici olurken, sahadan 53-57 mağlup ayrılan milli takımımız Avrupa ikinciliğini elde etti.  

Genç Milli Takımımızda Mustafa Kurtuldum 19 sayı - 3 ribaunt ile en skorer isim olurken, Alperen Şengün 9 sayı - 11 ribaunt - 3 top çalma - 2 blok, Ömercan İlyasoğlu 7 sayı - 8 ribaunt - 5 asist ve Göktuğ Baş da 7 sayı - 5 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Millilerimizin 6/15 (%40)'lık serbest atış yüzdesi bir kez daha faul çizgisinde sınıfta kalmamıza neden olurken, uzun süre önde götürdüğümüz maçın dönüm noktası 9 sayı öndeyken ve savunma ribaundunu alacakken, Gökhan Güney'in teknik faul alıp dönen hücumdan İspanya'nın 4 sayılık bir hücumla dönmesi oldu. 

2 yorum:

  1. Son saniyede verilmeyen geri pas büyük bir hakem skandalıydı; fakat Gökhan Güney de göz göre göre maçı İspanya'ya verdi. Sahadaki rotasyon tercihlerinde önemli hatalar yaptı. Teknik faul kısmına hiç girmiyorum zaten. 3x3 StreetBall mu oynuyorsun arkadaş. Böyle bir acemilik yok!

    YanıtlaSil
  2. Helal olsun gençlerimize. Takip edemedim turnuvayı. Bu aralar evde olmaya bile fırsatım yok. İzlemek isterdim. Anladığım kadarıyla heyecanlı bir maç olmuş. Gençlerimiz Avrupa İkincisi oldu başlığını görünce mutlu oldum. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil