31 Ağustos 2019 Cumartesi

FIBA World Cup 2019 ilk gün izlenimleri

FIBA Basketball World Cup 2019 bugün oynanan karşılaşmalarla başladı. A, B, C ve D gruplarında oynanan 8 maç sonunda Çin, Polonya, Arjantin, Rusya, İspanya, Porto Riko, İtalya ve Sırbistan günün galipleri olurlarken, günün bize göre sürprizlerini son çeyreklerdeki geri dönüşleriyle Nijerya'yı mağlup eden Rusya ve İran'ı mağlup eden Porto Riko yaptılar. 

FIBA Basketball World Cup 2019 - Bogdan Bogdanovic

A Grubu'nda ev sahibi Çin Fildişi Sahili'ni 70-55 mağlup ederken, özellikle ilk yarıda çok zorlandı. Hücumda sayı bulmakta zorlanan ve sadece 29 sayı kaydedebilen Çin eşitlikle sona eren ilk devre sonrasında 3. çeyrekteki oyunuyla üstünlüğü eline geçirirken Jianlian Yi 19 sayı - 8 ribaunt ve Ailun Guo 17 sayı - 9 asistle galibiyetin mimarları oldular. Grubun bir diğer favorisi Polonya ise Venezuela karşısında 80-69'luk bir galibiyet elde etti. Maça 5/5 üç sayı isabetiyle maça başlayan Venezuela karşısında ikinci çeyrek itibariyle kontrolü eline alan Polonya Michal Sokolowski'nin 16 sayı - 9 ribaunt ve Mateusz Ponitka'nın 15 sayı - 5 ribauntluk performanslarıyla zorlanmadan galibiyete uzandı. Bu sonuçlar ardından Çin ve Polonya grupta ilk iki sıra için önemli avantaj elde ederlerken, iki takımın sergiledikleri performanslar A Grubu'nun diğer gruplara oranla zayıf bir grup olduğunu bir kez daha doğrulamış oldu. 


B Grubu'nda günün ilk maçı büyük bir çekişmeye sahne olurken, son 5 dakikaya 63-71 geride giren Rusya, Nijerya'nın takım halinde yaptığı acemice hatalar ve oyunu kontrolünde tutmaktansa dengesiz hücumlarla çabuk bir şekilde sayıya gitme eğilimi sonrasında 3 dakika içinde yakaladığı 10-0'lık seriyle skor üstünlüğünü eline geçirdi ve sahadan 82-77 galip ayrıldı. Maç boyu çok ekstra bir basketbol oynamayan, ilk çeyrekte Kulagin ile yakaladığı üstünlüğü koruyamayan Rusya, böylece son çeyrekte ümidi kestiği maça rakibinin hatalarıyla tutunup Vorontsevich'in tecrübesini sahaya yansıtması sonrası beklemediği bir anda galibiyete ulaşmış oldu. Rusya'da Mikhail Kulagin 16 sayı - 3 ribaunt, Andrey Vorontsevich ise 14 sayı - 3 asistle en skorer isimler oldular. Nijerya ise "maçı kazandım" dediği anda, acemice sokak basketbolu hücumları, coach Nwora'nın pota altında Ike Diogu ısrarı ve Rusya'nın tam saha baskısı karşısında top çıkaramamaları sonrası elindeki maçı Rusya'ya vererek, çapraz grup avantajıyla belki de çeyrek final yapabilecekleri turnuvaya çok kötü bir başlangıç yapmış oldu. Grubun diğer maçında Arjantin Güney Kore'yi zorlanmadan 95-69 mağlup ederken, Nicolas Laprovittola 5/11 üç sayı isabetiyle 17 sayı, Luis Scola da 15 sayı - 9 ribauntla galibiyette önemli rol oynadılar. 

C Grubu'nın açılış maçı muhteşem bir geri dönüşe sahne oldu. Porto Riko karşısında ilk çeyreği 30-16 önde tamamlayan ve 2. çeyrekte farkı 19 sayıya kadar çıkaran İran 65-52 önde girdiği final periyodunda tam anlamıyla kontak kapattı. Son 5.5 dakikaya 59-74 geride giren Porto Riko Renaldo Balkman'ın yaptığı asistlerden gelen sayılarla farkı kapatmaya başlarken, 67-78 İran üstünlüğüyle girilen son 2.5 dakika içinde David Huertas'ın 3 üçlüğlü ve 11 sayısının başrolü oynadığı 14-0'lık bir seri yakalayıp 81-78 öne geçti. Hamed Haddadi'nin 4 saniye kala mucizevi üçlüğü skoru dengelese de, buna Javier Mojica'nın son saniyedeki basketiyle karşılık veren Porto Riko muhteşem bir geri dönüşe imza atarak turnuvaya 83-81'lik bir galibiyetle başladı. Porto Riko'da David Huertas 5/7 üç sayı - 32 sayı - 4 asistle galibiyetin ve geri dönüşün mimarı oldu. Grubun diğer maçında İspanya Tunus karşısında ilk yarıda çok zorlanıp devre arasına sadece 3 sayı farkla 42-39 önde gidebilirken, ikinci yarıyla birlikte Tunus'u ayakta tutan isimler olan Salah Mejri ve Michael Roll'u kilitleyip alıştığımız basketbolunu sahaya yansıtmaya başlayınca maçı zorlanmadan 101-62'lik bir skorla kazanmasını bildi. İspanya'da Ricky Rubio 17 sayı - 9 asist, Sergio Llull ise 16 sayı - 5 asistle en skorer isimler oldular. 

FIBA Basketball World Cup 2019 - Luigi Datome

D Grubu'nda ise iki favori rakiplerine 46'şar fark atıp, rahat galibiyetler elde ettiler. Turnuvanın açılış maçında Sırbistan Angola'yı antrenman havasında geçen maçta kendini sıkmadan 105-59 mağlup ederken Bogdan Bogdanovic 5/7 üç sayı isabetiyle 24 sayı, Nikola Jokic ise 14 sayı - 5 ribaunt - 6 asist ile Sırbistan'ın en etkili isimleri oldular. Grubun diğer maçında İtalya Filipinler karşısında maça fırtına gibi başlayıp (37-8 ilk çeyrek) sahadan 108-62 galip ayrılırken, özellikle ilk yarıda hem saha içi hem de üç sayı yüzdelerinde %70'ler civarına ulaştılar. 3/3 üç sayı isabeti, 7/7 saha içi isabetiyle 17 sayı kaydeden Luigi Datome ve 17 sayı - 7 ribaunt - 3 asistle oynayan Amadeo Della Valle İtalyan ekibinin en skorer isimleri olurlarken, Danilo Gallinari de 4/5 üç sayı ve 16 sayı - 4 asistle karşılaşmayı tamamladı. 

2 yorum:

  1. Sırbistan İtalya ve İspanya nın galibiyetleri sonrası turnuvayı 24 takımla yapmanın mantığını bir kez daha sorgulamak lazım. 40-50 sayılık maçlar ne izleyene ne oynayana zevk veriyor. Dünya kupasının da kalitesini düşürüyor

    YanıtlaSil
  2. Nijeryadan oldukça ümitliyidm ama inanılmaz acemilik yaptılar son çeyrek. Ekpe Udoh’un da bu kadar kenarda oturmasına anlam veremedim

    YanıtlaSil