25 Ağustos 2019 Pazar

12 Dev Adam Venezuela maçı izlenimleri

World Cup 2019 hazırlıklarının son bölümünü Çin'de sürdüren Basketbol Milli Takımımız katıldığı hazırlık turnuvasında bu sabah Venezuela ile karşı karşıya geldi. Dünya Kupası öncesi ciddi problemler yaşayan, maddi kriz nedeniyle oyuncuları greve giden ve Power Rankings'lerde son sırada yer alan Venezuela maçı her ne kadar milli takımımız için bir ölçü olmasa da, zayıf rakibe karşı sergilenen vasatın altındaki performans ve alınan mağlubiyet Dünya Kupası öncesi endişelerimizi artırdı. 

Cedi Osman | Türkiye - Venezuela

Ortalarında çift hanelerle geriye düştüğü ilk yarıyı 32-39 geride tamamlayan, ikinci yarıda biraz toparlansa da, hücumda fazla etkili olamayarak final periyoduna da 49-53 geride giren Milli Takımımız, Ersan İlyasova ve Scottie Wilbekin'in dinlendirildiği maçta Venezuela'ya 68-71 mağlup olurken, sahada sergilenen basketbolla da sınıfta kaldı. Maçın son dakikasına 60-69 geride giren 12 Dev Adam, maçı 33 sayıyla tamamlayan Cedi Osman'ın sayılarıyla skoru 68-69'a getirse de, son savunmada faul yapmakta gecikmemiz sonrası sahadan 68-71 mağlup ayrıldık. 

Millilerimizin bu maçtan elde edeceği en büyük artı olarak -Venezuela'nın pota altında ciddi bir zaafı olan ve tam bir pivotu olmayan bir takım olmasına rağmen- Semih Erden'in takıma adapte olmaya başlamasını düşünebiliriz. Özellikle ilk yarıda sayı bulmakta zorlandığımız anlarda, pota altında Semih'i kullanıp skor bulan millilerimizde Semih'in performansı Dünya Kupası'nda önemli belirleyici noktalardan biri olacaktır. Tabi bu maçı 18 sayıyla tamamlayan Semih'in kupada çok daha sert uzunlara karşı 30 dakika üzeri süre alıp alamayacağı bir merak konusu. 

Eksilere baktığımızda ise daha uzun bir liste görüyoruz. Öncelikle kısalarımızın çabuk geçilme problemini çözebilmiş değiliz. Doğuş'un baskılı savunması dışında kısa savunmasında zorlanan millilerimiz, özellikle tam sahadan baskılı savunma denediğimiz dönemlerde (yer yer top kapsak da) Venezuela gibi bir takımdan çok sayıda kolay basket yediler.

Türkiye - Venezuela boxscore

Her ne kadar Ersan İlyasova ve Scottie Wilbekin'i değerlendiremediğimiz bir maç olsa da hücum gücümüzün oldukça düşük olması ve NBA tecrübeli oyuncularımız dışında sorumluluk alan bir oyuncunun olmaması da Dünya Kupası öncesi önemli bir problem olarak gözümüze çarptı (Cedi Osman 25dk - 33 sayı, Semih Erden 29dk - 18 sayı).Hücumlardaki durağan basketbol bizleri üzerken, Ufuk Sarıca'nın özellikle Doğuş oyundayken (savunmada onsuz olmasa da) durağanlaşan hücumlarımız ve azalan sayı üretimimize bir çare bulması gerekiyor. Kadroda Melih ve Buğrahan gibi iki keskin şutörümüz varken, onları devreye sokmak şart.

Daha önce yazılarımızda da bahsettiğimiz pota altı problemimiz Semih'in maç kondisyonunun artmasıyla bir miktar azalmış gibi gözükse de, Venezuela'nın zayıf pota altı karşısında benchten gelen oyuncularımızın üstünlük sağlayamaması, hatta ikili mücadelelerde sinirlerini kontrol edememeleri Semih'in kenarda olduğu dakikalarda yaşayacağımız pota altı problemine bir alternatif çözüm bulmamız gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Beş kısa ve kaos basketbolu teorimizi bir kez daha hatırlatalım bu noktada!

Bu maç sonunda Milli Takımımızın Dünya Kupası'nda başarılı olabilmesi için ilk beş oyuncularımızın sürelerinin çok iyi dengelenmesi gerektiğini, ve ne yazıkki maksimum süre oyunda kalıp kondisyonlarının üst düzeyde kalmasının bizim için ne kadar önemli olduğunu gördük. Wilbekin - Furkan - Cedi - Ersan -Semih beşi dışında benchten gelen oyuncuların bir an önce ekstra katkı vermeye başlaması gerekirken, Fenerbahçe Beko ile Euroleague tecrübesi olan Melih Mahmutoğlu, Anadolu Efes ile yine Euroleague tecrübesi olan Doğuş Balbay ve pota altında da Sertaç Şanlı, Metecan Birsen gibi oyuncularımızın sahadaki ilk beşe yeterli katkıyı sağlayamaması bizi bırakın çeyrek finalden, ilk tur gruplarında ilk iki sıradan bile edebilir. Grubumuzda oldukça enerjik ve tempolu basketbol oynayan, sahayı karıştırmayı iyi başarabilen bir Japonya olduğunu unutmayalım.  

3 yorum:

  1. Turnuvanın en zayıf takımına karşı kötü oyunu geçtim yenilmek, Cedi ve Semih dışında potaya gidecek oyuncumuzun olmaması, Dünya Kupası öncesi karamsarlığa itti açıkçası beni. Üzücü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu noktada hemen Semih'in karşısındaki uzunun da Semih'e oranla oldukça zayıf bir uzun olduğunu hatırlatalım. Turnuvada karşısındaki uzunlar çok daha zorlu olacaktır

      Sil
  2. Peki takımdan çıkacak son iki kişi kim olacak? Berk ve Ege?

    YanıtlaSil