15 Ağustos 2019 Perşembe

Altyapı Milli Takımları ve şut problemimiz

Dün FIBA U16 Europe - Yıldızlar Avrupa Şampiyonası'nda U16 Milli Takımımızın Rusya'ya 70-73 yenilerek madalya şansını kaybetmesi ve 3 sayıyla kaybettiğimiz maçta tam 17 serbest atış kaçırmamız ardından bu yaz altyapı şampiyonalarının tamamında yaşadığımız şut yüzdesi problemini masaya yatırmak istedim. Avrupa ikincisi olan U18 Milli Takımımız, Avrupa altıncısı olan U20 Milli Takımımız ve 5.likle 8.lik arası bir yerde şampiyonayı tamamlayacak olan U16 Milli Takımımızın performanslarına baktığımızda iyi ve kötü anlamda farklı farklı konulara değinebilecek olsak da, tüm altyapı milli takımlarımızın ortak eksiğini 3 sayı ve serbest atışlardaki düşük şut yüzdeleri olarak görmekteyiz. 

FIBA U18 Europe - Ömercan İlyasoğlu - Türkiye

U20 Milli Takımımızın %61 ile serbest atış (123/203), %28 üç sayılık atış (40/143), U18 Milli Takımımızın %53 serbest atış (77/145), %30 üç sayılık atış (49/161) ile turnuvaları tamamladıklarını, U16 Milli Takımımızın ise hala devam eden şampiyonadaki ilk 5 maçı sonrasında %50 serbest atış (69/137) ve %28 üç sayılık atış (27/95) isabeti elde ettiğini görüyoruz. Toplamda 19 maçtaki istatistikleri dikkate aldığımızda altyapı milli takımlarımız %55 ile serbest atış isabeti sağlarken, üç sayılık atışlarda ise %29'luk yüzde tutturmuş durumdalar. Özellikle de milli takımlarımızın turnuvalarda kendilerine çok faul yapılan takımlar olduklarını düşündüğümüzde, çizgiye gittiğimiz her iki atıştan birini kaçırmak maç başına yaklaşık 15 kolay sayı imkanını geri çevirmek anlamına geliyor ki, bu da bir an önce çözüm bulunması gereken bir durum. 


Altyapılarda kazanmanın ikinci planda olduğunu söylüyor ve bu tip eksikleri hep gelişim alanları olarak görüyoruz. Fakat bir yandan da şut mekaniğinin bir kez oturduktan sonra kolay kolay değiştirilemediğini düşündüğümüzde, 16-17 yaşlarından sonra bu kadar düşük yüzdelerle oynamamız bizi endişelendiriyor. Benzer bir durum üç sayılık atışlarda da geçerli. İçeriye iyi penetre eden yetenekli kısalara, pota altını domine edebilen etkili uzunlara sahip ve bu oyuncuların güçlü yönleri üzerinden etkili olarak tüm şampiyonalarda ilk sekiz içinde kendine yer bulan takımlarımız rakip savunmanın dengesini kolaylıkla bozup boş şutu bulabiliyorken, cezalandırma kısmında sınıfta kalıyorlar. Bu da rakip savunmaların daha da fazla gömülmesine olanak sağlıyor. Bir yandan da bu durumu oyuncularımızın bireysel olarak A Takım seviyesinde yeterli düzeye gelme hedeflerine yönelik değerlendirdiğimizde, farklı yetenekleriyle öne çıkıp sivrilen yıldız adaylarımızın şut yüzdesi anlamında kendilerini geliştirememelerinin onların kariyerlerine de olumsuz yansıyacağı ve potansiyellerine ulaşamamalarına neden olacağını düşünmekteyim.

Son olarak da üç turnuvada da elendiğimiz maçlar özelinde istatistiklerimize bir bakalım. 20 Yaş Altı kategorisinde çeyrek finalde İspanya'ya 69-70 yenilirken, 38 serbest atışın 13'ünü kaçırmış (maçı da Muhaymin'in son saniyede kaçırdığı serbest atışla kaybettik), üç sayılık atışlarda ise 4/21 isabet yakalamışız. U18'lerimiz Avrupa ikincisi olurken 53-57 kaybettiğimiz final maçında %50 alında serbest atış (6/15) atıp, üç sayılık atışlarda ise 5/26'te kalmışız. Son olarak da dün 16 Yaş Altı Milli Takımımız çeyrek finalde Rusya'ya yenilirken 13/30 serbest atış, 3/20 üç sayı isabetiyle oynadı ve son dakika içinde serbest atışlarda 1/6 isabet sağlayabildik. Fazla söze gerek yok sanırım, istatistikler herşeyi özetliyor. 

0 comments:

Yorum Gönder