27 Mayıs 2019 Pazartesi

Yunan basketbolunda kaos sürüyor

Yunanistan Basketbol Ligi'nde Olympiacos ve Panathinaikos kulüplerinin başrolü oynadığı kaos geçtiğimiz hafta içindeki gelişmelerle birlikte iyice büyümüş durumda. Önce Play-Off'lar öncesi Olympiacos ve Panathinaikos'un birer maça çıkmayarak puan cezası almaları, ardından Play-Off ilk turunda birbirleriyle eşleştikleri serinin ilk maçına Olympiacos'un, Play-Off'ları boykot edeceğini açıklayarak çıkmaması ve sonrasında 2.lige düşürülmesi Yunan basketbolunda işleri oldukça karıştırmış durumda. Son olarak da gecikmiş ödemeleri nedeniyle Euroleague tarafından hakkında soruşturma açılan Olympiacos'un önümüzdeki sezon Adriyatik Ligi'nde mücadele etme talebi ABA League yönetimi tarafından hala inceleme altındayken, Play-Off'ların geri kalanında ne gibi gelişmeler olacağı da merak konusu.

Yunan basketbolunda kriz devam ediyor

Baştan sona olup bitenleri hatırlayacak olursak, Olympiacos ve Panathinaikos arasında oynanan Yunanistan Kupası yarı finalinde çıkan olaylar ardından Olympiacos maçın ikinci yarısında sahaya çıkmamış, ligdeki Panathinaikos maçına yabancı hakemler atanmadığı sürece de maça çıkmayacağını açıklamış ve bu maçta hükmen yenik sayılmıştı. Olympiacos'un normal sezon son hafta maçına ise olaylı kupa maçının hakemlerinden birinin atanması sonrasında olay yine alevlenmiş, ancak hakem Panagiotis Anastopoulos'un maça çıkmayacağını açıklaması sonrası Olympiacos Promitheas maçına çıkmıştı. Bu gelişmeler Panathinaikos'un Olympiacos'un kayırıldığı gerekçesiyle tepkisini çekmiş, Panathinaikos da bu olaylara ligdeki Kymis maçına çıkmayarak tepki göstermişti. 


Tüm bu olaylar sonrası Olympiacos ve Panathinaikos'a verilen puan cezaları Yunanistan Ligi'nde normal sezonu Panathinaikos'un üçüncü, Olympiacos'un ise altıncı bitirmesini ve bu iki takımın Play-Off ilk turunda birbirleriyle eşleşmesini beraberinde getirmişti. Olympiacos bu kez de ligin son haftasındaki hakem atamaları ile ilgili şikayetini duyurup, Panathinaikos maçı için de ekstra güvenlik önlemi istedi. Hakem atamalarıyla ilgili itirazı reddedilen Olympiacos, Play-Off'taki ilk maçta sahaya çıkmayınca otomatik olarak ligden ihraç edilirken, maçı hükmen 20-0 kazanan Panathinaikos da rakibinin küme düşürülmesi sonrası maç yapmadan yarı finalist oldu. 

Son durumda Yunanistan Federasyonu ile ipleri koparmış durumda olan Olympiacos'un önümüzdeki sene mücadele edecek lig aradığı ve Adriyatik Ligi'nde mücadele etmesinin değerlendirildiği bilinmekle birlikte, bu değerlendirme olumsuz sonuçlanması durumunda (ki Adriatic Ligi yönetiminden bu konuda çok da istekli açıklamalar gelmiyor) Yunan Devi'nin Euroleague tarihinde "yerel liglerde mücadele etmeyen" ilk ve tek takım olması ihtimali de oldukça yüksek. Tabi bu noktada Euroleague yönetiminin Olympiacos hakkında açtığı Financial Fair Play soruşturmasının ne yönde sonuç bulacağı da merakla bekleniyor. Tüm bu gelişmelerin, kadrosunda Olympiacos ve Panathinaikos'tan önemli isimleri bulunduran Yunanistan Milli Takımı'nın World Cup 2019 performansını nasıl etkileyeceği de bir başka soru işareti.  Gelişmeleri beraber takip edeceğiz...

1 yorum:

  1. Yunanistan Basketbol ligindeki bu kaos bir an önce bitirilmeli ve normale dönmeli.Aksi takdirde ülke basketbolu çok yara alır.

    YanıtlaSil